Dyrt att surfa utomlands

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Dreamstime
Många tar med sig datorn på resa eller surfar med mobilen. Men att vara uppkopplad utanför Sveriges gränser kostar mer än de vanliga fasta avgifterna.

De svenska tele- och internetoperatörerna har såkallade roamingavtal med bolag i andra länder som gör att du kan surfa på utländska nät. Men har du inte kontroll på kostnaderna kan du få en obehaglig överraskning.

Tar betald per nedladdad megabyte

Att surfkostanderna kan bli stora beror på att operatören tar betald per nedladdad megabyte, i vissa fall uppåt 25 kronor. Exempelvis kostar det cirka 240 kronor att titta på Aftonbladets förstasida i USA och att se en Rapport-sändning kostar drygt 20 000 kronor.

Flera operatörer erbjuder sina kunder en spärr mot utlandstrafik. Tänk på att spärren normalt inte är automatiskt aktiverad om du har ett företagsabonnemang och att mobiltelefoner inte heller är automatiskt spärrade mot surfning utomlands.


Var telesmart på semestern – 6 tips!

1) Undvik att ringa och surfa med privat abonnemang. Kan du koppla upp dig via hotellet eller ringa med Skype på det lokala internetkaféet blir det med största sannolikhet billigare.

2) Stäng av vidarekopplingen till mobilsvar. De samtal som går till telefonsvararen är det du som betalar för.

3) Jämför priserna hos de lokala operatörerna innan avresa. Priserna kan variera mycket mellan lokala bolag. Kolla med din svenska operatör vilka avtal som gäller i det aktuella landet och gör ett manuellt operatörsval på plats.

4) Kolla villka länder som tillämpar Eurotaxa på telefoni. Att ringa ska kosta max 4.53 kronor per minutt exklusive moms och att ta emot samtal ska kosta max 2.22 kronor per minut exklusive moms. Alla EU-länderna samt Norge, Island och Liechtenstein har eurotaxa. Detta gäller dock inte sms och datatrafik.

5) Se upp för satellituppkoppling på färjan. En del rederier har utrustat sina båtar med satellittelefon som tar över når den vanliga täckningen inte räcker till. Da tickar det på snabbt på mobilräkningen.

6) Ha mobilen avstängd. Eller åtminstone aktivera knapplåset. Ett samtal från fickan eller en direktknapp till webbläsaren kan stå dig dyrt. Kom i håg att du också betalar utlandstaxa för alla inkommande samtal.


Mer info:
Post- och Telestyrelsen