Dubai – när storleken räknas

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Dreamstime
Foto: broo, medlem sedan 2006
Bild: Dreamstime
Foto: agnelm, medlem sedan 2007
Foto: annab, medlem sedan 2006
Dubai är en ung och energisk stad med stora kulturella och ekonomiska kontraster.

För 50 år sedan var Dubai inte mer än en liten småstad – sedan dess har huvudstaden i det lilla emiratet befäst sin plats på världskartan med gigantiska byggnadsprojekt, hotell med extremlyx och en mängd andra uppseendeväckande påhitt.

Men Dubai är mer än bara storhetsvansinne; här samlas människor från hela Asien och Mellanöstern för att arbeta, shoppa, festa och semestra.

Vi tipsar om sex saker att göra i Dubai:

Shoppa loss

Dubai erbjuder ett shoppingmecka utan dess like, och man kan nog inte undvika att bli lite påverkad av shoppinghysterin under en vistelse i staden. 30 oktober öppnade nya Dubai Mall med över 1200 butiker, världens största akvarium, en inomhus isbana och inte mindre än 22 biosalonger. Dubais gamla shoppingflaggskepp, Mall of the Emirates, med “endast” 450 butiker bleknar i jämförelse.

Men shoppingcenter i all ära, det är i basarerna som shoppingupplevelsen i Dubai blir som mest intensiv. Basarerna, som kallas souker, är trånga gator och gränder fyllda till brädden av små butiker och stånd – här är stämningen alldeles speciell. Åk till området Deira och frossa bland parfymer, guld, tyger, elektronik, skor, leksaker, klockor, smycken, kryddor… ja, här finns allt man kan tänkas köpa för pengar.

Åk skidor inomhus

I Mall of the Emirates ligger Ski Dubai, en anläggning som erbjuder snöbackar för både skidåkning, snowboarding samt kälkåkning. Detta ultramoderna och något surrealistiska jättekylskåp är utrustat med fem backar varav den längsta är 400 meter. Vid köp av liftkort ingår hyra av all utrustning och anläggningen har öppet alla dagar från morgon till midnatt. Skidupplevelsen kanske inte är den häftigaste, men upplevelsen är definitivt surrealistisk nog för att det är värdt att testa.

Upptäck gamla Dubai

Det är lätt hänt att missa det lilla som återstår av det gamla Dubai. Områderna Bastakiya och Shindagha erbjuder dig möjligheten att uppleva Dubais historia. På Dubai Museum kan du besöka det gamla fortet Al Fahidi, en av stadens äldsta byggnader från slutet av 1700 talet.

Se Burj Al Arab

Av Dubais sevärdheter är det sjustärniga hotellet Burj Al Arab en av de absoluta höjdpunkterna. Byggnaden sträcker sig 321 meter över marken och har formen av ett seglet på den traditionella arabiska segelbåten dhow. Burj Al Arab har blivit ett världskänt landmärke och den främsta symbolen på den expansiva utvecklingen i Emiraterna. Du kommer inte in på hotellet utan en reservation, och även en drink i baren måste förhandsbokas. Men åker du till den offentliga delen av Jumeriastranden har du full överblick och bra möjligheter att fota den speciella byggnaden.

Åk på ökensafari

När du njuter av Dubais restauranger, shoppingcenter och hotell är lätt att glömma att du faktisk befinner dig mitt ute i öknen. En dagstur utanför staden ger dig snabbt närkontakt med den heta sanden. Ökensafari är ett måsten i Dubai – det finns många olika varianter att välja på, allt från att åka ökenrally i jeep till att rida kamel. Besök ett beduinläger och se den fantastiska solnedgången i öknen.

Äta och dricka

I Dubai får man endast servera alkohol på hotellen, något som gör att de flesta bra restaurangerna ligger i direkt anknytning till ett hotell. Här väntar förstklassiga gastronomiska upplevelser – som också kostar. Vill du däremot äta både billigt och gott, och klarar dig utan alkohol till maten, ligger de indiska och asiatiska restaurangerna tätt i stadsdelar som Bur Dubai och Deira. Följ folkströmmen och luktsinnet, och ät dig proppmätt för runt 50-60 kronor. En halv liter färskpressad fruktjuice kostar runt 10 dirham, eller cirka 20 svenska kronor.

Kolla in Dubaisidan i forumet

Sponsrade erbjudanden:Hittar du inte vad du söker? Sök fler charterresor till Dubai, Dubayy, Förenade Arabemiraten här.

Flygtoppen

[script
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=2bf6216e91941fa6e1041157b09ec25c&site=reseguiden&javascript=1]

Boende från 3*

[script
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=6c3558c6a10e7ad5a3ad77ee91b59a7e&site=reseguiden&javascript=1]

Om Dubai Förenade Arabemiraten

Dubai är ett av sju emirat i Förenade Arabemiraten vid Persiska viken. Här finns lyxhotell, världens högsta byggnad och enorma gallerior för shopping i världsklass. Det här unga och rika resmålet lockar även med långa och soliga stränder.
Golf
Arkitektur
Lyx
Nattliv
Sandstrand
Shopping
Sol & bad
38°
Klimat i september
33°
Badtemp i september