Dricksguide – hur mycket förväntas jag ge i dricks?

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
I Sverige har det på senare tid blivit vanligare att ge dricks när man besöker ett fik, en bar eller en restaurang. Det är dock fortfarande många som är osäkra på hur mycket man ska ge i dricks när man reser utomlands.

Att inte lämna dricks kan i vissa länder betraktas som snålhet, ett etikettsbrott eller till och med oetiskt. I andra länder kan dricks tolkas som förolämpande. Det gäller alltså att ta reda på vad som gäller i just det landet du besöker. Vad som är rätt i ett land kan vara rena katastrofen i ett annat. Det är ganska vanligt att man gör sig av med sina småpengar i form av dricks, men det anses i de flesta länder som mycket oartigt. Att lämna för lite i dricks kan i vissa länder anses som värre än att inte lämna någon dricks alls. Dricksreglerna förändras hela tiden så var uppmärksam på vad som gäller för ditt resmål.

Dricks – en stor del av lönen i många länder

I länder som till exempel USA har många inom serviceyrken väldigt låg lön då man räknar med att de ska få mycket dricks som ska väga upp detta. De här reglerna gäller även där du köper ditt kaffe, och inte enbart på restauranger. När du landar på flygplatsen i till exempel Cancun, Mexiko, välkomnas du ofta av killar iklädda kostymer som gärna hjälper dig med din väska. De har oftast ingen lön alls utan lever endast på pengarna de får i dricks. Samma sak gäller för de personer som erbjuder papper, smink eller annat smått och gott inne på toaletterna. För att underlätta för dig när du ska ut och resa har vi här sammanställt vad du förväntas ge i dricks i de vanligaste länderna och världsdelarna.

Afrika och Mellanöstern

Här förväntas du inte lägga någonting i dricks men i länder som till exempel Egypten är det vanligt att man lämnar 5-10 % i dricks när man besöker restauranger med lite högre standard. När du åker taxi är det vanligast att bara runda upp. I länder som Dubai och Oman förväntas ingen dricks.

Sydafrika

I restauranger och barer brukar man lägga 10-15 % i dricks, är man ett större sällskap kan servitören många gånger lägga på dricksen på notan automatiskt. Bra att tänka på så att du slipper betala 2 gånger. Guider, busschaufförer och hotellpersonal räknar med några procent i dricks. Samma sak gäller om du åker taxi i Sydafrika.

Asien

Här gäller det att vara uppmärksam på hur lokalbefolkningen gör. I länder som till exempel Japan kan det anses vara mycket kränkande att få dricks. I Kina förväntas du lägga ungefär 3 % i dricks vid restaurangbesök i någon av de större städerna, medan man i Thailand beräknas lägga runt 10 % vid besök på en finare restaurang, och ingenting om man äter på ett enklare ställe. Åker du taxi i Asien gäller ungefär samma regler som här hemma, man rundar upp eller lägger i bästa fall cirka 10 %.

Central-och Sydamerika

Eftersom det finns många länder i den här regionen är det svårt att säga att samma gäller för alla, men en riktlinje är att man ger 10-15 % i dricks när man besökt en restaurang, cirka 10 kronor i dricks per väska någon hjälper dig med och i taxin är det vanligt att man antingen rundar upp eller ger cirka 10 % i dricks.

Europa

Nästan överallt i Sydeuropa förväntar man sig dricks på restaurangerna, även om du bara ätit en enklare måltid, vanligast är då att man lämnar minst 10 %. Ibland kan dricksen redan vara inkluderad i totalpriset. Åker du taxi i Spanien eller Italien förväntas du runda upp eller eventuellt ge cirka 10 % i dricks. I norra delarna av Europa är det vanligt att man lägger 5-10 % i dricks när man ätit på restaurang och att man rundar upp när man åkt taxi. Det är inte så vanligt att man ger dricks när man köper en kaffe eller en liten chokladbit.

Nordamerika

I USA är dricks nästan en självklarhet. Efter ett restaurangbesök brukar man lägga 10-20 % beroende på hur nöjd man är med servicen. På vissa restauranger är detta redan inkluderat i totalsumman. I Kanada förväntas du lägga cirka 10-15 %, och åker du taxi i något av dessa länder förväntas du “dricksa” 15 %.

Oceanien

I Australien förväntas du ge cirka 10 % i dricks när du äter på en lite bättre restaurang, annars ingenting. På Nya Zeeland förväntas du inte ge någon dricks, men det kan ändå se bra ut att lämna lite grann när du besökt en bättre restaurang, om du varit nöjd med servicen. Åker du taxi i Australien brukar man runda upp och på Nya Zeeland behöver du inte ge någon dricks alls ifall du inte vill.

Klicka här för att läsa våra medlemmars tips på hur du bör “dricksa” under resan.


Tips!

– om du är osäker, fråga lokalbefolkningen vad som är passande för just den platsen
– om du bokat kryssning, dubbelkolla ifall dricks är inkluderat i priset eller inte
– använd sunt förnuft, har du fått riktigt dålig service ska du inte behöva betala dricks