Det hemliga Cypern

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Bortom de stora resorthotellen och Agia Napas skumparty döljer sig spännande kulturskatter, vacker natur, vingårdar och mysiga bergsbyar. Vi åker västerut och guidar dig till ett helt annat Cypern.

Många känner till att Cypern har gott om härliga semesterorter och kristallklart badvatten. EU:s årliga badvattenrapport ger högsta betyg åt Cyperns turkosa böljor år efter år. Men Afrodites ö är så mycket mer än bara sol och bad. Här tipsar vi om några höjdpunkter på den västra delen av ön.

Mycket att se och göra kring Pafos

De största turistorterna på den västra delen av ön är Pafos och Limassol. Pafos är lite mindre och är också den perfekta utgångspunkten för att upptäcka västra Cypern. Därifrån är det nära till alla historiska sevärdheter i området, men också till både Troodosbergen och Akamashalvön.

Känn historiens vingslag vid Pafos mosaiker

Hela Pafos finns på UNESCO:s världsarvslista och det är inte så konstigt med tanke på vilka sevärdheter som finns i området. Nära hamnen i Pafos finns de berömda mosaikerna. Den första upptäcktes av en slump på 60-talet och än idag grävs nya villor fram i den antika byn. Mosaikgolven visar scener ur den grekiska mytologin och anses vara bland de bästa i östra Medelhavet. Efter att ha vandrat runt bland utgrävningarna kan det smaka gott med lunch eller en kaffe nere i hamnen. Hamnstråket i Pafos har gott om trevliga tavernor. Norr om staden hittar du Kungagravarna som är från 300-talet före Kristus. De är pampiga och väl värda ett besök för den historieintresserade. Det är dock inga riktiga kungar som ligger begravda här, men väl den gamla tidens elit. Det missvisande namnet behölls eftersom gravarna är så mäktiga. Nära Limassol ligger Kourion som är en antik teater med utsikt över havet. Här kan du fortfarande njuta av skådespel och musik under bar himmel, så kolla gärna om det visas någon föreställning under din vistelse.

Upptäck mysiga bergsbyar

Byarna på Troodosbergens sydsluttning går under samlingsnamnet Kraschoria och är kända för sin vinproduktion. En av dem är Omodos där Stavrosklostret och den gamla vinpressen finns. Det mysiga torget har både marknadsstånd och restauranger. Lefkara är en annan by som är värd att lägga på minnet. Byn är känt för virkade spetsar och smycken i silver. Damerna som sitter och virkar utanför sina hus bjuder mer än gärna in dig att titta på vad som finns till försäljning. De vackra silversmyckena görs med en teknik där tunna silvertrådar tvinnas till mönster, på svenska kallat filigran. Kom gärna hit tidigt på förmiddagen när det är lite mindre folk. En av de allra mysigaste byarna är dock lilla Lofou. Byn har bara runt trettio invånare som är bofasta året om, men på sommaren ökar antalet boende drastiskt. Här kan du vandra längs små bilfria kullerstensgator och njuta av tystnaden.

I kärleksgudinnan Afrodites fotspår

Den grekiska mytologin är på många sätt närvarande på Cypern och myten säger att kärlekens gudinna Afrodite föddes just här. Petra Tou Romiou som platsen heter, ligger på sydkusten mellan Pafos och Limassol. Här möter vita klippor och klapperstensstränder det turkosa havet. Du kan gärna passa på att svänga ner till kusten och Afrodies födelseplats istället för att köra uppe på motorvägen ovanför när du är på väg till eller från Pafos. Om du istället reser norrut mot Polis når du platsen som kallas Afrodites bad. Hit åkte gudinnan för att bada och träffa sin älskare. Enligt myten kan den som tvättar sitt ansikte i källan njuta av evig ungdom. Afrodites bad ligger på Akamas-halvön som är välkänt för snorkling och dykning av hög klass, inte minst för att havssköldpaddor kommer hit.

Skiftande natur och vackra kloster

Att bege sig högt upp i de vackra Trodosbergen känns som att resa till en helt annat plats. Naturen skiftar kraftigt och till skillnad från nere på ön så är det grönt och frodigt med stora skogar. Ett populärt utflyktsmål är klostret Kykkos som både är Cyperns äldsta och rikaste. Det är tillägnat Jungfru Maria och är otroligt vackert utsmyckat. Åk gärna genom Cedar Valley på väg upp till klostret, vägen slingrar sig genom en grön skog av vackra cederträd. Ett annat kloster är Chrysorrogiatissa, nära byn Panagia, som även har vinproduktion.

Äta och dricka

Cyprioterna själva äter gärna meze på söndagarna, som en lång brunch med vänner och familj. Rätterna, som är både varma och kalla, dyker upp i en icke sinande ström och mättar alla magar. Att beställa in smårätter är ett bra sätt att bekanta sig med det cypriotiska köket, som påminner en hel del om det grekiska. Missa inte att smaka på den grillade osten halloumi, som är en specialitet på Cypern. Det röda Commandaria-vinet som odlas i Troodosbergets sydsluttning har lång tradition och passar perfekt till maten. Den som känner sig djärv testar också ett glas zivania, en typ av grappa som görs på druvsaft och är riktigt stark. Som avslutning på måltiden kanske något sött lockar. Det serveras ofta frukt, mandelkaka eller sötsaker som shoushoukko – ett godis gjort på mandel och druvsaft.

Så här bor du på västra Cypern

I och omkring den lilla kuststaden Pafos finns många olika boendealternativ. Många hotell ligger vid kusten norr om staden i området Chlorakas. Du kan också bo i Coral Bay som är en egen liten badort cirka en mil nordväst om Pafos. Ett annat alternativ är att bo i Limassol på sydkusten istället. Om du reser på egen hand kan du med fördel stanna över någon natt i en bergsby också. Lofou rekommenderas varmt för dig som vill njuta av tystnaden. Här kan du bo på Lofou Agrovino som har familjeägda lägenheter i traditionella cypriotiska hus. Familjen har också en egen trevlig taverna som du inte får missa. Här serveras genuina cypriotiska rätter.

Ta sig hit och runt

En ny lågprislinje mellan Stockholm Skavsta och Pafos öppnar i april 2012. I övrigt landar du normalt i Larnaka när du flyger både reguljärt och charter, men det är inte svårt att ta sig till Pafos därifrån. Det är motorväg hela sträckan och resan tar runt 1 timme och 40 minuter. Fritidsersor har charter till både Pafos och Limassol. Du landar då i Larnaka, men busstranfser kan köpas till redan hemifrån. Även Ving har charter till Limassol och Apollo har resor till Pafos. Det smidigaste sättet att ta sig runt på Cypern är att hyra bil, men var förberedd på att det är vänstertrafik. Motorvägen löper i princip längs med öns södra kust och tar dig smidigt mellan Pafos, Limassol, Larnaka och huvudstaden Nicosia. De små vägarna i bergen kan vara extremt krokiga och branta så kör försiktig. Planera även din körning så att du kommer fram innan det blir mörkt och se till att ha gott om bensin i tanken, ibland kan det vara långt till nästa bensinstation. Många mindre ställen tar inte kort, så det är bra att ha lite extra kontanter i plånboken.

Flyg till Cypern

Hitta ditt hotell

Charter till Pafos och Limassol

Cypern

27°
Klimat i oktober
27°
Badtemp i oktober
Utiskt mot Ayia Napa
1 / 21
Glasklart vatten!
3 / 21
Snorkling i kristallklart vatten
6 / 21
Afrodites födelseplats Petra tou Romioú (grekens s
11 / 21
Lunchutsikt på Konnos Bay
12 / 21
Här klev sköna Helena iland!
15 / 21
Bellapais klosterkyrka
16 / 21
Slingrande bergsvägar
18 / 21
Hotell Anastasia Beach
20 / 21
Härlig strand
21 / 21