Designboende för alla plånböcker

Yael
Medlem sedan 2008, besökt 19 länder

Bild: Ostel
Foto: barcelonaguiden, medlem sedan 2007
Bild: Reval Hotels
Bild: Ostel
Planerar du att besöka någon av Europas storstäder i vår finns mängder av inspirerande boendealternativ att välja mellan, oavsett vilken budget du har för resan. Här listar vi hotell och vandrarhem med unik design.

Förutom de populära sevärdheterna i storstäderna, kan även boendet i sig vara en upplevelse. Många lyxhotell lockar med ovanliga koncept, men även budgetvarianter kan stoltsera med innovativa designlösningar.

Designhotell som inspirerar

1. W Hotel – extravagans med spektakulär utsikt
Det nyöppnade W Hotel är designat för att ta vara på den spektakulära havsutsikten och kustlinjen vid Barcelona. Egenskaper som förhöjer vistelsen är de takhöga panoramafönstren, infinitypoolen samt takterassen Eclipse och dess eleganta bar. Lyx, modern komfort och högteknologi är inget som sparats på, vilket speglas i rumsnamn som ”Marvelous Suite” och ”Extreme Wow Suite”.

Pris: från ca 1280 kronor

2. Lute Suites – kokkonst och inredning i symbios
Detta visionära hotell utanför Amsterdam är byggt runt den holländske stjärnkocken Peter Lutes berömda restaurang. I sju fristående komplex finns moderna minikök och vardagsrum fördelat på tre våningar. De traditionella småstugorna är inredda med designern Marcel Wanders karaktäristiska moderna former och höga funktionalitet. Mosaik används flitigt, liksom Wanders berömda stol som även ställs ut på konstmuséet MOMA i New York.

Pris: från cirka 1490 kronor

3. Hotell Sonya – succéroman blir designhotell
Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij är en av de tyngsta klassikerna inom världslitteraturen. 2009 resulterade denna banbrytande roman i ett temahotell i St. Petersburg som är lika mycket berättelse som boende. Inredningen präglas av återkommande referenser till den ryske författaren. I lobbyn står Brott och straff-böcker uppradade i bokhyllor och i rummen finns moderniserade replikor av Dostojevskis gamla skrivbord.

Pris: från cirka 500 kronor

Unik stil för liten peng

4. Ostel – chic design från öststatseran
Ostel i Berlin är ett retrochict designhostel med DDR-tema, som på ett lekfullt sätt lyfter fram den forna kommunisteran. Vandrarhemmet är beläget nära stationen Ostbahnhof och är inhyst i en byggnad med typisk Plattenbauarkitektur. Alla rum är inredda med möbler, tapeter och prydnadssaker från öststatseran. För att förstärka upplevelsen kan du även handla äkta DDR-produkter i vandrarhemmets butik.

Pris: från cirka 280 kronor

5. Oops! Hostel – modernt, billigt och nytänkande
Detta moderna budgethostel ligger mellan Chinatown och latinkvarteren i Paris, ett område känt för ett hektiskt studentliv samt otaliga kaféer, barer och restauranger. Den kreativa designen är skapad av kända inredningsarkitekter och bjuder på ljusa trägolv, skandinaviska möbler och fantasifulla tapeter. Från denna innovativa miljö tar du dig enkelt till Paris största sevärdheter med den närliggande metron.

Pris: från cirka 310 kronor

6. Czech Inn – här möts elegans och vågad design
Vandrarhemmet Czech Inn har en smart mix av det gamla och nya Prag. Den vackert renoverade 1800-talsbyggnaden bjuder på bohemisk elegans med inslag av både traditionella tegelstensväggar och vågad grafisk design. Här finns även en stilfull bar där du kan njuta av hela sju olika sorters tjeckisk öl eller klassisk gulasch. Underhållningen utgörs regelbundet av frågesport, pokerkvällar och Open mic night.

Pris: från cirka 270 kronor

Psst! Prisexemplen i artikeln visar boendekostnaden per person och natt i ett standardrum för två personer. Väljer du att bo i ett flerbäddsrum blir priset oftast billigare. Tänk även på att säsong och veckodag kan påverka priset.

Mer info om designhotellen:
W Hotel i Barcelona
Lute Suites i Amsterdam
Hotell Sonya i St. Petersburg
Ostel i Berlin
Oops! Hostel i Paris
Czech Inn i Prag

Flyg till weekendstäderna

Ytterligare boende i weekendstäderna

Tips! På Reseguiden.se kan du enkelt och smidigt jämföra hotellpriser från mängder av aktörer. Du kan även sortera på exempelvis antal stjärnor eller välja önskat läge från en översiktlig karta. Hitta ditt hotell här!