Dalmatien – Kroatiens paradis för båtluffare

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: ynnej1976, medlem sedan 2008
Foto: pen, medlem sedan 2007
Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
I den kroatiska regionen Dalmatien ligger öarna tätt och det är lätt att resa runt – kort och gott ett paradis för båtluffare. Vi listar tre populära öar.

Att båtluffa är ett roligt sätt att se mer på semestern. Dalmatien i sydvästra Kroatien är ett riktigt mecka för backpackers.

3 öar du lätt når från Split


1. Hvar - solsäkert med bra nattliv
Hvar är en grönskande ö som på sommaren skiftar i lila och doftar av rosmarin och lavendel. Ön kan skryta med flest soltimmar i det Adriatiska Havet och härliga stränder. I Hvar stad ligger lyxiga yachter förtöjda och nattlivet är något alldeles extra. Ön lockar många ungdomar och andra partysugna, men även familjer.

2. Brac - strandliv och vattensport
Ön Brac kan bland annat stoltsera med den välkända stranden Zlatni Rat, som tack vare formen betyder det Gyllene hornet. Förutom bra bad finns också goda förhållanden för bland annat vindsurfing. Bol på sydkusten är huvudort och det är här de flesta hotellen ligger och det händer mest.

3. Vis - vingårdar och trevliga utflyktsmål
Ön var ett militärt område fram till 1989 och stängt för turister, men nu blomstrar turismen på Vis. På ön finns vinodlingar och de är mycket kända för sitt lokala vin. Dessutom lämpar sig Vis utmärkt för cykel eller vespautflykter. En annan höjdpunkt är den blå grottan på den närbelägna ön Bisevo, som har ett alldeles speciellt blått ljus.
Fakta Dalmatien

Du hittar regionen Dalmatien i sydvästra Kroatien, med städer som Zadar, Split och Dubrovnik samt många vackra öar.
Ta dig hit: Med flyg från Sverige, alternativt buss, bil eller tåg för den som har tid på sig. Bolag som flyger från Sverige till Split och Dubrovnik är bland annat Norvegian, Scandjet och SAS. Man kan också välja att åka på charter till Dalmatien. Apollo och Ving är exempel på bolag med resor till Split och Hvar medan exempelvis Solresor har charter till Dubrovnik.
Flygtid: Cirka 3 timmar.
Valuta: 100 Kroatisk Kuna (HRK) =157 kronor (Forex 2009-07-07)


Hitta flyg till Dalmatien

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=3774329bd136f16f9997892d6b9075e9&site=reseguiden&javascript=1“”]

Kroatien

21°
Klimat i september
26°
Badtemp i september