Dåliga tider – så gör du resan billigare

Rikarda
Medlem sedan 2007, besökt 24 länder

Bild:Dreamstime
Foto: annastrandberg, medlem sedan 2007
Foto: anna__, medlem sedan 2006
Sugen på att resa trots att plånboken blivit tunnare under hösten? Här tipsar vi om hur du kan göra din semester billigare.

Håll dig utanför turistfloderna

Det är lättare att hitta billiga alternativ i länder där turismen är liten eller underutvecklad.
Kolla upp vad din bank har för avgifter på uttag utomlands, vissa gör det gratis, andra rånar dig.

Billigare pengar – åk till Island

De senaste månaderna har det hänt otroligt mycket på valutamarknaden. Den svenska kronan har tappat mot vissa valutor, mot andra har den blivit starkare. Ett exempel är Island, vars valuta har tappat mycket värde mot den svenska kronan under hösten. Genom att åka till länder med försvagad valuta kan du spara mycket pengar, förutsatt att det inte är ett rån att ta sig dit.

Säsong

Många destinationer har en kort period då de flesta turisterna besöker platsen. Då stiger priserna, det blir svårare att hitta billigt boende och även priset på biljetten till din destination stiger. Genom att åka utanför högsäsong kan du göra kap, och många gånger kan vädret vara lika bra som under högsäsong.
Kolla upp när det är skollov på din tänkta destination och undvik sedan dessa veckor om du vill ha bättre pris.

Billigare transport

Lågprisflyget har gjort det svårt att hitta konkurrenskraftiga priser med järnväg i Europa. Men väl nere på kontinenten blir det billigare. Dessutom sparar du hotellnätter genom att resa på nätterna. Ett annat prisvärt sätt att resa kortare sträckor är med buss.
För att hitta billiga flygbiljetter finns det några enkla regler:
• Boka tidigt. Ofta finns det bra priser och erbjudanden när biljetterna släpps, ofta drygt ett år före avresa.
• Boka sent. Är du flexibel ska du boka sent, då kan du få galet bra priser.
• Undvik att resa lördagar och fredagar, andra dagar är billigare.
• Jämför priserna för olika dagar. Du kan tjäna tusenlappar på att byta datum.

Väl på plats är det dags att skippa taxin och åka med lokaltrafiken. Billigt och garanterat en större upplevelse.
Kolla upp rabattkort, något som nästan alla större städer erbjuder sina besökande. Många gånger kan de ge riktigt bra priser på museer och lokaltrafik.

Bättre boende

Övernattning är tillsammans med resan många gånger den största utgiften på semestern. Och precis som med resor hittar du oftast de bästa priserna på en jämförelsesajt, eftersom många har lägre priser på nätet.
Ibland kan det löna sig att ringa hotellet och försöka få till ett vrakpris. Konjunkturen har gjort att många hotellsängar står tomma på många turistorter runt om i världen – utnyttja det.
Ett annat sätt att sänka dina boendekostnader är att byta bostad med någon, då kan du spara många tusenlappar och samtidigt få inblick i andras vardag.
Ett annat spartips är att bo på vandrarhem. Sunkdagarna är över – många vandrarhem är i dag minst lika fräscha som dyrare hotell och ligger ofta i spännande byggnader.

Läs även: Så bokar du billiga flygbiljetter


Sponsrade erbjudanden:Sajter för bostadsbyte:
Intervac
Bostadsbyte
HomeExchange
Prisexempel på flyg:

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=196e795c68e41bd9e41e6b0b71c0ae0f&site=reseguiden&javascript=1“”]