Charterparadis i Indiska oceanen

Stine
Medlem sedan 2011, besökt 19 länder

Foto: petteri, medlem sedan 2009
En resa till Sri Lanka är annorlunda på många sätt, men du hittar också det som vi svenskar alltid längtar efter. Kritvita stränder och tropiskt klimat.

Sri Lanka är en uppfriskande del i vinterns charterprogram. Här väntar några av de vackraste stränderna som du kan tänka dig, en spännande kultur och inte minst så är det billigt att semestra här. Hit reser man för att koppla av och uppleva ett annorlunda land och folk.

Kort och gott om Sri Lanka

Sri Lanka har ett väldigt varierat klimat och inlandet kan få minusgrader, medan kustområdena har mellan 30-35 grader året om. Landet, som ligger utanför Indiens sydostkust, har en turbulent historia och fram tills ganska nyss har det varit inbördeskrig längst norrut i landet. Men nu är de tillbaka på banan och är ett av de bästa resmålen i vinter. Det finns två officiella språk, singalesiska och tamil, men som en gammal brittisk koloni är också engelska mycket utbrett. Svenskar får ett 30-dagars visum vid ankomst. Sri Lanka har ett väldigt varierat klimat och inlandet kan få minusgrader, medan kustområdena har mellan 30-35 grader året om.

Hitta rätta plats att bo för dig

Som charterturist på Sri Lanka hamnar du på landets västkust. Negombo är den mest populära semesterorten och här finns det också flest hotell att välja mellan. Staden har en fin fiskehamn och en lång, fin strand där de flesta hotellen ligger. Här är det också flera restauranger och butiker. Negombo ligger cirka 3 mil norr om huvudstaden Colombo. En annan populär semesterort är Galle som ligger längst söderut på västkusten. Staden som är den fjärde största i landet är en härlig mix av Nederländerna, England och inte minst Sri Lanka. Staden passar för dig som vill sola och bada, men som också vill lära känna lokalbefolkningen och kulturen lite bättre. Några kilometer söder om Galle ligger en av Sri Lankas allra vackraste stränder, Unawatuna Beach. Om du vill komma bort lite från den utstakade rutten och bara slappa i lugna omgivningar är den lilla byn Wadduwa ett bra val. Här bor du på spahotell vid den vackra stranden.

Massor av aktiviteter och upplevelser

Sri Lanka är mer än bara stränder och charterhotell. Det vore dumt att resa hit utan att bege sig ut på landet. I närheten av charterorterna på västkusten finns det massor av spännande utflyktsmöjligheter. Vad säger du om att besöka ett elefantbarnhem? Eller en tvådagars safariutflykt där du kan få se elefanter, krokodiler och leoparder i det fria? Det är också en självklarhet att besöka teplantage när man är på Sri Lanka. Det berömda Ceylonteet kommer härifrån.

Shopping och huvudstaden Colombo

När man är så nära huvudstaden Colombo är det perfekt att åka hit på en dagsutflykt. Staden är en spännande mix av kolonialhus, moderna köpcenter, museum och marknader. Besök gärna något av de gamla palatsen som bär tydliga minnen efter holländarna, portugiserna och engelsmännens kolonistyre. Den billigaste shoppingen hittar du på många marknader som dyker upp lite här och där. Där säljer de allt från kläder till färsk fisk och grönsaker.

Sri Lankas bästa stränder

Om du vill åka ut på jakt efter de bästa stränderna i landet så kan du hyra bil, ett billigt och tryggt transportmedel då bilhyran ofta inkluderar en chaufför. Om du gillar snorkling ska du åka till Hikkaduwa Beach som ligger 10 mil söder om Colombo. Unawatuna Beach direkt söder om Galle är en av de vackraste stränderna på hela Sri Lanka. Vill du ha en strand med många aktiviteter ska du sikta in dig på Aluthgama som ligger mitt mellan Galle och Colombo. Här kan du surfa, vindsurfa, åka jetski eller testa parasailing. Längst söderut på Sri Lanka ligger de tre stränderna Weligama, Mirissa og Matara som är några av de bästa surfstränderna på ön. Här är livet avslappnat och atmosfären stressfri.

Så tar du dig hit

Flera charterbolag har resor till Sri Lanka från Sverige. Från flygplatsen till hotellen på västkusten tar det cirka 30 minuter med charterbolagens transferbuss.

Flyg till Sri Lanka

Charter till Sri Lanka

Hotell på Sri Lanka

Sri Lanka

Björn på väg till surfet
1 / 6
Solnedgång på Bentota-stranden
2 / 6
Badande elefanter
3 / 6
Tempel i gryningen
5 / 6
I väntan på vågen
6 / 6