Charter till Tropea

Sisso
Medlem sedan 2008, besökt 14 länder

Foto: sisso, medlem sedan 2008
Reseguidens medlem Carolina, alias "Sisso", fann oväntat sitt favoritställe på en charterresa till Kalabrien. Det blev en fantastisk semester i ett genuint Italien. Här guidar hon till Tropea.

Italien är och förblir mitt favoritland. Så fort jag sätter min fot på italiensk mark spirar en sydeuropeisk känsla genom kroppen. Det är en längtan efter maten, vinet, glassen, gränderna, människorna och landets kulturrikedom. När jag strosar på kullerstensgatorna får jag nästan en andaktsfull känsla och betraktar stenarnas formationer som funnits där sedan 300 f.kr. Är det samma som Caesar en gång gick på? Samma känsla infann sig även denna gång fast på charter till Kalabrien.

Kalabrien

Längst ner på ”stöveln” finns provinsen Kalabrien. Härifrån ser du över till Sicilien och Neapel. Om du tidigare har besökt norra Italien blir resan hit en kontrast. Här finns ingen storstadsmentalitet eller exklusiva shoppinggator. Syditalien är fattigt, vilket speglas på byggnaderna, vägarna, affärerna och priserna. Om norra Italien kan upplevas som dyrt är det betydligt billigare i Kalabrien. Detta medför att många italienare väljer att semestra i denna provins. Som svensk turist hörde jag sällan mina landsmän, utan de dominerande språkgrupperna är italienska och tyska.

Tropea

Tropea är en liten stad vars byggnader hänger ut över klippväggarna längs med Tyrrenska havet. Staden erbjuder en fantastisk solnedgång mot det gamla klostret Santa Maria Dell'Isola som är beläget på en liten halv ö. I Tropea möter du den italienska vardagen varvat med tursim. I gränderna hänger kvinnorna tvätt medan barnen springer runt och leker. Staden har en stor gågata som är kantad med spännande boutiquer. Här finns inga ”inkastare” vid vare sig restauranger eller i affärer. Du kan lugnt flanera i din takt. När skymningen lägger sig dukas det vid varje skrymsle och litet vrå fram bord med vita dukar och ljus. En mer romantisk plats att äta middag kan jag inte finna!

Bad och stränder

I Tropea finns många fina stränder att välja bland. Längs strandpromenaden ligger många hotell med sina privata stränder, men det är inga problem att finna platser där emellan. Det är lätt att finna sin egna lilla privata plats. Det finns också ett trevligt utbud av mindre lunchställen längs med promenaden. Även vattensporter, dykning och båtuthyrning. Bredvid klostret Santa Maria Dell’Isola finns stadens egen strand dit lokalbefolkningen går ner för den långa trappan för att svalka sig i havet. Klostret ger även en härligt skuggig del över stranden och havet vid de mest varma timmarna på dagen.

Stromboli

När du blickar ut över havet kan du i horisonten skymta den massiva vulkanön Stromboli. Hit går det båtturer flera kvällar i veckan. Från den ljusa sandstranden i Tropea möts du här i stället av svart lavasand. Från Tropea kan du varje klar kväll se hur solen går ner precis över Strombolis krater. Det ger ett sken av ett eldklot som sakta går ner i vulkanen. Mäktigare solnedgång får man leta efter.

Så tar du dig hit

Med Solresor kan du åka hit på charter.


Charter till Italien

Om Tropea Kalabrien, Italien

Tropea är en av de vackraste orterna i Syditalien och en skattkista för besökaren. Mysiga gränder i byn och vita, soldränkta stränder ger dig ett underbart resmål om du inte har svårt att gå, det är brant längs berget. Bad under maj – september.
22°
Klimat i oktober
23°
Badtemp i oktober
Populära resor från Göteborg till Tropea