Camilla vann Reseguidens bloggtävling

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: cingelsson, medlem sedan 2006
Foto: cingelsson, medlem sedan 2006
Foto: cingelsson, medlem sedan 2006
Nu är vår bloggtävling som pågått under hösten avslutad och vinnarna är korade. Camilla, eller Cingelsson som hon heter på forumet, skrev det vinnande bidraget om sitt äventyr på Svalbard.

Camillas vinnande bidrag Isbjörnsjakt från skotern föll juryn i smaken då läsaren kastas rakt in i den spännande handlingen på Svalbard och fängslas in till sista raden. Förstaprisvinnaren blir belönad med en fin Ipod Touch och reagerar med glad förvåning:

– Oj, oj, oj! Jag fick läsa flera gånger innan jag förstod att det var sant, skriver Camilla i sitt mail till redaktionen.

Isbjörnsjakt från skotern

Påklädda i flera lager med underställ och ytterst en överlevnadsdräkt, både kände vi oss och såg ut som ryska babuschkadockor – men frysa behövde vi inte göra på våran skotersafari!

Vi sätter oss på skotern och låter den dansa iväg med oss över den gamla övergivna landningsbanan. Det tar inte långtid innan de snöbeklädda bergen omsluter oss från alla håll. Allt är vitt, vitt, vitt och kontrasten mot den klarblå himlen är fantastisk. Världen känns oändlig när vi färdas framåt och så fort vi stannar till är kameran snabbt uppe för att försöka föreviga ytterligare ett kodak moment.

Frystorkad lunch

Vid tredje stoppet är det dags för lunch och alla får varsin påse med frystorkad mat som skall fyllas med hett vatten och svälla fem minuter innan den kan avnjutas. Det blir biffgryta, och smakar bättre än jag vågat hoppas på. Behöver man som jag gå på toaletten är det bara att ta skotern och köra en bit bort – men inte för långt bort så att guiden inte kan se en och därmed inte skydda en om en isbjörn skulle anfalla.

Isbjörnar!

Efter lunch är det dags att köra ut på isen och våran guide, Odd Magne, berättar att han för fyra dagar sedan såg tre isbjörnar just på den här isen, men att man aldrig kan vara säker. Fyllda av förväntan startar vi motorerna och åker sakta, sakta iväg. Vi tittar spänt på Odd Magne och så fort hans knutna näver åker upp stannar vi lydigt medan han tar upp kikaren och spanar. Stoppen blir tätare liksom våra förväntningar och hellt plötsligt vinkar han till oss att stanna på rad bredvid – där ute på isen latar sig inte bara en utan tre (!) isbjörnar!

Det visar sig vara en hona och hennes två ungar som till synes hellt oberörda av sina åskådare går runt, sträcker lite på sig och ligger och solar…ahh isbjörnar. Vi står där rätt länge, försöker knäppa den perfekta bilden och sneglar avundsjukt på Odd Magne som har ett grymt objektiv och rattar kikaren för att kunna njuta av nordpolens kung på lite närmare håll!

Efter ett tag måste vi dock slita oss men det är med stora leenden som vi långsamt börjar köra därifrån medan våra blickar dröjer sig kvar.

Vackra glaciärer

Strax kommer vi till en glaciär och på vissa ställen skiftar den packade isen i turkost. Ett av glaciärens klippblock står lite vid sidan om och är vackert med enorma istappar. Efter en kort paus drar vi vidare mot nya överväldigande vidder och ytterligare glaciärer. På väg tillbaka sicksackar vi mellan sälar och deras kutar och stannar till för fika på den fastfrusna skonaren Noorderlicht.

Ungefär nio timmar efter att vi lämnade Longyearbyn är vi tillbaka – trötta i armarna då vi som ovana skoterförare kramat handtagen för hårt, trötta i rygg och ben då vi behövt parera otaliga gupp vi studsat över – men fortfarande leende och med tre isbjörnar på näthinnan….

Läs Camillas andra bloggar på Reseguiden.se

Sponsrade erbjudanden:


Vi har också vunnit

2:a - 5:e pris:
Eklintefeldt
Gullnas
Micke73
Loriana

6:e - 10:e pris:
Suziq
Evaaro
Hannaconacca
Lotz
Doris32
Klicka på respektive medlem för att läsa deras vinnande bidrag. Ovanstående placeringar är utan inbördes ordning.