Byt radhus mot strandvilla

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Dreamstime
Bild: Dreamstime
Bild: Dreamstime
Vill du byta det svenska radhuset mot en härlig strandvilla i Florida för en vecka eller två? Med bostadsutbyte kan det bli möjligt. Upplev semesterlandet från lokalbefolkningens synvinkel genom att bo i någons hus samtidigt som de lär känna dina kvarter hemma i Sverige.

Om du är trött på att vara turist kanske du ska prova bostadsutbyte för att komma närmare den inhemska kulturen i landet. Det händer också att familjer som byter bostad förblir vänner för livet.

Bostadsutbyte – vad är det för något?


Det hela handlar om att du byter bostad med en annan familj, i Sverige eller utomlands under semestern. Ni tar själva kontakt via någon av de förmedlingar som finns på nätet och lär känna varandra. Första steget är att skapa en presentation av din egen bostad och tänka efter vad du är sugen på att byta mot.

Ofta ingår bil i bytet, men det är upp till er att komma överens om detaljerna. Ska katten få stanna hemma och få mat av den nya familjen? Ingår cykel eller vespa? Ofta kollar man runt bland olika förslag och tar sedan ytterligare kontakt med en utvald familj.

Fem frågor att ställa sig inför bytet


1. Vart vill jag åka?
2. Vem/vilka vill jag ha boende i mitt hem?
3. Har du speciella krav som rök- eller pälsfritt boende?
4. Ingår bilen, cyklarna eller den lilla båten?
5. Vad säger mitt försäkringsbolag om bytet?

Känns det osäkert att ha en främmande familj boende i ditt hus? Lär känna familjen väl innan ni bestämmer er för att byta, så känns det ofta bättre. När ni hittat något intressant för semestern, börja med att skapa en bild av familjen genom att maila, utbyt foton och prata i telefon.

Några som förmedlar bostadsutbyten:

Intervac
Homelink
Home exchange

Tips! Behöver du lättsmält inspiration? Hyr den romantiska komedin “The Holiday” där huvudpersonerna, spelade av Cameron Diaz och Kate Winslet byter bostad med varandra över Atlanten.