Byt bostad och bo gratis

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Testa något nytt och byt bostad med en annan familj när du åker på semester. Det är billigt och nästan som att åka bort och komma hem.

Gillade du filmen The Holiday, med Kate Winslet och Cameron Diaz? Den handlar om två kvinnor som åker på semester och bor i varandras hus. Våga testa något nytt och gör likadant. Oavsett om du spanar in en lägenhet i New York, ett hus i Spanien eller en gård på Nya Zeeland, så finns det alltid någon som även vill bo hemma hos dig. Det är prisvärt, ett hållbart sätt att resa på och dessutom får du någon som tar hand om ditt hus när du är borta.

Byt via en seriös bostadsbytarsajt

Lättast att byta bostad är via en seriös bostadsbytarsajt. För några hundra kronor om året blir du medlem och kan lägga upp en detaljerad annons om ditt hem. Beskriv gärna bostaden så ärligt som möjligt, för att inte lura dina gäster. Sedan skickar och får du intresseanmälningar av andra medlemmar. Du bestämmer själv när och hur dina byten ska se ut och vem du ska byta med.

Du sparar in hotellkostnaden

Det kostar att resa och är familjen stor eller plånboken liten kan det vara svårt att komma iväg. När du byter bostad via en bostadsbytarsajt sparar du in boendet eftersom det inte kostar något. Med bara en flygbiljett kommer du därför billigare undan och kanske till och med kan vara borta lite längre.

Boendet är personligt och anpassat

För många spelar ett unikt boende en viktig roll för att semestern ska bli lyckad. Genom att bo i någon annans hem får du ett riktigt personligt boende. Du kan även leta efter ett boende som passar perfekt för just din familj. Har du småbarn så byter du med en annan barnfamilj så att det finns leksaker och en barnvänlig miljö.

Möjlighet att upptäcka nya resmål

Om du väljer hus framför destination kan du hamna på ett riktigt spännande ställe och får möjlighet att testa något nytt. Något positivt är också att ägaren till bostaden kan dela med sig av sina personliga tips på vad du kan hitta på.

Lämna i gott skick & samla nyttig information

Lämna över din bostad i gott skick, städa ordentligt och lämna plats för den nya familjen. Samla gärna nyttig information, som turistbroschyrer, viktiga telefonnummer, manual för tv:n, bussförbindelser och restaurangtips. Det är viktigt att komma överens redan innan vad som ingår i bostaden; bil, cyklar, husdjur, leksaker med mera. Plocka bort de mest personliga sakerna och det du är rädd om och skriv gärna ett avtal på vad ersättningen är om något går sönder. Glöm dessutom inte att informera dina grannar att du har gäster som bor i ditt hem. Om du vill kan du be vänner eller familj komma förbi och hälsa välkommen eller för att svara på frågor.

3 tips på bytessajter

Hembyte.nu har 40 000 medlemmar och erbjuder hus och lägenheter i 146 länder världen över. Deras koncept är “du bor i mitt hem, så bor jag i ditt”. Det här är en av världens största sajter för resenärer som vill byta hem med varandra.

Bostadsbyte.com har bostäder i över 80 länder och 13 000 medlemmar. I år firar de 60 år som organisation och är världens äldsta bostadsbytarnätverk. Med de njuter du av att vara “hemma” när du är borta.

Intervac har 33 000 medlemmar världen över i 45 länder. De firar också 60 år i år och ger dig möjlighet till semesterbyte med andra familjer, på ett miljövänligt och ekonomiskt sätt.

Har du gjort ett bostadsbyte under din semester? Skriv gärna en kommentar om hur du upplevde det!