Budgethelg i Stockholm

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Dreamstime
Foto: immi, medlem sedan 2006
Bild: Nicho Södling, Stockholm Visitors Board
Bild: Ulf Hindus, Stockholm Visitors Board
Man behöver inte åka långt för att ha en trevlig helg och en weekend i närområdet kan också vara en god idé för plånboken. Ta del av våra budgettips och satsa på en vårweekend i den kungliga hufvudstaden.

I Stockholm finns närheten till naturen och vattnet överallt och det är lätt att ta sig ut i skärgården på varma försommardagar. Möt våren i Stockholm – här är redaktionens budgettips.

Ta dig dit

Hur du tar dig dit beror självklart på varifrån du reser och hur många ni är. Om ni fyller en bil kan det faktiskt löna sig att bila till Stockholm – men tänk på att du måste ha bilen parkerad under helgen också – vilket kostar pengar. Se till att jämföra priser på tåg, buss och inrikesflyg för att hitta det billigaste, som passar dig bäst denna gång.

Bo bra men billigt

Många hotell har bra priser under helgerna och du kan också hålla utkik efter prisvärda paket och erbjudanden. Ett annat alternativ är att bo på vandrarhem, som idag är så mycket mer än bara våningssängar i furu.

Vandrarhem med stil
Två fräscha och centrala exempel med dubbelrum är Vandrarhemmet af Chapman & Skeppsholmen och STF Fridhemsplan. På Vandrarhemmet af Chapman bor du ombord på den nyrenoverade fullriggaren som ligger förtöjd vid Skeppsholmen mitt i centrum. Ett dubbelrum kostar från 260 kronor per person. På STF Fridhemsplan kostar ett dubbelrum från 226 kronor per person. 50 kronor tillkommer på båda prislapparna för den som inte är medlem i Svenska Turistföreningen. Vill du bo billigt i designermiljö finns även nystartade STF Gärdet.

God mat som inte kostar skjortan

Ett förslag på lunch för den med låg budget är att uppsöka någon av saluhallarna, exempelvis Söderhallarna vid Medborgarplatsen. Här finns bland annat smaskiga medlehavsinspirerade burgare för femtiolappen på Medelhavsdeli och en hel del andra budgetalternativ.
I Söderhallarna finns även Taco Bar som har ett antal olika restauranger runt om i Stockholm.

Budgetmiddag på kvällen
Det finns många restauranger där du även på kvällstid kan frossa i billig mat – några som tagit det konceptet på allvar är Vasa's Bar och Matsal på Norrtullsgatan 15. Där råder “filéfrossa” mellan 17-21.30 på fredagar och lördagar vilket innebär att du får äta så mycket fläskfilé, oxfilé eller kycklingfilé du vill för bara 179 kronor. Stället har även många andra förmånliga erbjudanden, tex-mex buffé och happy hour.

Vegetarianer blir mätta och belåtna till en lagom penning på bland annat Chutney på Katarina Bangata 19, varmrätter från 120 kronor och även lunchservering.

Att göra

Stockholm har många mer eller mindre självklara nöjen! För förstagångsbesökaren är Gamla Stan och Skansen ett måste – men för den som varit i den kungliga hufvudstaden ett par gånger börjar dessa turistiga måsten kännas trötta. Promenader i vårsolen är både härliga och gratis – flanera gör du med fördel på Söder, men räkna med många stopp för fika och spontanshopping i de många butikerna. Vill du röra på benen snarare än kaffe-drickar-armen rekommenderas ett besök på klassiska Djurgården.

Inom- och utomhuskul för nästan ingenting
Om du blir sugen på museum är Stockholms Stadsmuseum gratis hela 2009 och Nobelmuseet har skippat inträdet på tisdagar mellan 17-20. Om du vill komma ut i naturen är kajakpaddling ett annorlunda alternativ, priserna på Pampas Kajak på Pampas marina startar på 149 kronor per dag och då ingår paddel, kapell och flytväst. De har även ofta olika erbjudanden och under hösten kunde man till och med komma gratis undan med sin utflykt.


Användbara länkar:
Stockholm Town
Allt om Stockholm
Visit Stockholm
Svenska Turistföreningen
Stockholms Stadsmuseum
Vasa's Bar & Matsal
Chutney
Pampas kajakTre-stjärnigt hotell i Stockholm:

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=7452d1040868ae5faf453d98a5a30ce6&site=reseguiden&javascript=1“”]Mer om den kungliga hufvudstaden:
Stockholms resmålssida

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21