Budapest – två städer i en

Sixten43
Medlem sedan 2012, besökt 40 länder

Bild: Leif Norrby
Reseguidens medlem Leif Norrby, alias "Sixten43", beslöt sig för att besöka Budapest efter ha hört ungerska vänner berätta om sitt hemland. Här ger han sina bästa tips till den ungerska huvudstaden.

Jag har rest mycket. Varit i Asien, Australien, Afrika, Nordamerika och besökt de flesta länderna i Europa. Men aldrig Ungern. Trots att det ligger ganska nära Sverige, har det liksom aldrig blivit av. Landet ligger lite vid sidan av allfartsvägarna. Ungern är historiskt sett ett mycket intressant land. Det har bl.a. turkar, rumäner, österrikare, tyskar och ryssar också tyckt. De har alla under de senaste tusen åren, invaderat, regerat över och plundrat det lilla landet. Människor har flytt i massor, och idag finns det ungrare i hela världen. Den största gruppen utanför Ungern återfinns i USA. De ungrare jag har träffat i Sverige har med glöd berättat om sitt hemland. Därför beslöt jag mig för att bekanta mig med Ungern och då är det naturligt att börja med huvudstaden.

Buda och Pest

Budapest, som har ca 2,5 miljoner invånare, brer ut sig på båda sidorna om Donau. Stadsdelen Buda ligger på ett antal kullar på ena sidan och på den andra sidan brer sig det platta Pest ut sig. Det känns nästan som om det vore två städer. Buda med den historiska delen och villabebyggelsen och Pest med administrativa och kommersiella centra på den andra. Över floden finns ett otal broar, många mycket vackra byggnadsverk, exempelvis Kedjebron och Frihetsbron. Det finns många mycket vackra hus från förra sekelskiftet i Budapest. Ungrarna tycker mycket om statyer. Du träffar på dem överallt. Och det är inte bara Kungar på häst, utan även författare och roliga utsmyckningar.

Var bor man?

Jag skulle vilja säga att centralpunkten i Budapest är torget utanför Basilikan. Därifrån är det gångavstånd till de flesta intressanta platserna i staden. Så välj ett hotell i närheten. Själv valde jag Hotel Central Basilica, ett trestjärnigt välskött hotell med vänlig personal.

Shopping

Gatan med de fina affärerna, Gucci, Armani etc heter Andrássy Utca, som utgår strax bakom Basilikan. Den andra shoppinggatan heter Váci Utca. Den påminner mycket om Drottninggatan i Stockholm. Det är en gågata med många affärer, restauranger och caféer.

Aktiviteter

Förutom ett stort antal museer finns det ett Zoo, som ligger i kanten av den stora stadsparken Városliget. Där ligger även en nöjespark.
På kvällarna kan du spela bort dina pengar på ett av de många internationella kasinona.
Kvällstid invaderas torget Danabuis av ungdomar som åker skateboard och har picknick. Alla har med sig vin och öl, men allt är mycket städat och trevligt.

Mat och dryck

I Budapest äter och dricker man gott och billigt. Givetvis skall man prova de ungerska specialiteterna. Lángos är ett friterat bröd som man antingen kan ha socker på eller ost och skinka. Dom säljs överallt i kiosker. Mycket flottigt! Gulaschsoppan är mycket god och mättande. Men pröva att välja kalvkött någon gång. Mört. Jag provade inte på fisk. Tyckte att avståndet från havet var för långt. Men det sägs att karpfiskarna från Balatonsjön är mycket saftiga och goda. De ungerska vinerna är inte speciellt kända här i Sverige. Men jag lovar, man producerar mycket goda viner i Ungern. Kvalitén är hög. Prova gärna Tjurblod, Egri Bikavér.
På våren finns på flera torg, bl a Vörösmarty Ter, enkla matserveringar med lokala specialiteter. Exempelvis Kakas töke Porkölt, (Rooster testicles stew) Jag tror att det betyder kockens testikelstuvning. Provades inte!

5 tips


1. Caféer

Budapest har en lång cafékultur. Man träffades och syntes på, framför allt, Gerbeaud, som ligger centralt vid Vörösmarty Ter. För hundra år sedan, träffades intelligentian i Budapest på Cafe New York., Erzebeth Körut. Ta en kaffe där en förmiddag och titta på den helt otroliga inredningen. Du har troligtvis aldrig sett något liknande. Och bli inte avskräckt av servitörernas strikta klädsel, det är avsevärt billigare att fika där än i Sverige.

2. Restauranger

Finns massor att välja på. Du kan äta en god middag för två med en kötträtt och en öl för 160 kronor. Den bästa som jag hittade var en mycket populär liten bistro, Café Kör på Sas Utca 17. Middag för två med kötträtt och en flaska vin, 325 kronor. Men du måste boka bord en dag i förväg! I den fina gamla saluhallen, Fóvam Ter, kan du titta på alla härliga salamikorvar som hänger som skynken och gå en trappa upp och äta en enkel typisk ungersk lunch.

3. Bergbanan och gamla staden

Ta bergbanan, som utgår från Kedjebrons fäste på Budasidan, upp till Slottet och promenera sedan till den gamla staden. Där måste du gå upp i Fiskarbastionen och se den fina utsikten över Pest med den imponerande Parlamentsbyggnaden i fonden. Besök även Labyrinterna. Berget under den gamla stan är som en ihålig ost. Gångarna har använts till skyddsrum, förvaringslokaler och fängelse. Om du är intresserad av viner, skall du absolut besöka Ungerska Vinhuset som ligger mittemot Hilton Hotell. Där kan du få en fin introduktion till de 700 olika ungerska vinerna och givetvis provsmaka.

4. Vinbarer

Alldeles vid Basilikatorget ligger två trevliga vinbarer. Den första är inredd med läderfåtöljer och där råder en lugn och trevlig stämning. Den andra, som har en ungdomlig publik, har högre puls. Eftersom lokalen är liten, tar gästerna gärna med sig sina glas ut på gatan och använder den lilla obelisken utanför som barbord. Man betalar 500 forint i pant. För olyckor händer.

5. Bad

Jag har sparat det bästa tipset till sist. I Budapest måste man bada! Inte i Donau, utan i något av de många baden som hämtar sitt varma vatten från källor långt under jorden. De två mest berömda baden är Gellert och Széchenyi. Jag valde det senare, som är Europas största badanläggning. Spendera en dag där! Den största bassängen håller 28 grader. Där måste du ha badmössa. Simma några längder och gå sedan över till den 34-gradiga bassängen och bara sitt och njut. Titta på de schackspelande männen. Gå in och ta massage. Efter det behöver du en öl vid bassängkanten. Underbart!

Så tar du dig dit och runt

Flygplatsen ligger inte långt från centrum. Taxi kostar ca 180 kronor. Men det finns även Minivans. Budapest har en bra tunnelbana, där äldsta delarna är lika gamla som tunnelbanorna i New York och London. Men det är sköna skor som gäller.


Flyg till Budapest

Populära hotell i Budapest

Om Budapest Ungern

Ungerns huvudstad Budapest har en spännande arkitektur, rik historia och mat i världsklass. Budapest är känt för sina badhus vars vatten kommer från varma källor och badhusen är en av stadens mest besökta sevärdheter. De två mest kända är Szécheny och Gellert.
Historia
Konst
Kultur
Arkitektur
Genuint
Nattliv
Prisvärt
22°
Klimat i september