Bränn återbäringen i skatteparadisen

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 32 länder

Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Foto: evalena, medlem sedan 2008
Nu kommer snart skattepengarna. Oavsett om det är tre, fyra eller femsiffriga belopp, så är det en skön bonus inför semestern. Här har vi fem förslag på vart du bäst spenderar pengarna.

Skattepengarna kommer lägligt till sommarens semester. Här är några perfekta sommardestinationer där det inte är några problem att spendera lite extra när återbäringen väger tungt i fickorna. Den svenska kronan är också väldigt stark just nu och du får mycket för pengarna.

1. Bodrum – ett exklusivare Turkiet

Bodrum ligger vid Egeiska havet, vars havsbris svalkar skönt i den turkiska hettan. Du bor i Bodrum stad eller på någon av de störrre semesteranläggningarna i utkanten av samhället. Här finns mycket att lägga pengarna på! Välj mellan båtutflykter med bad i Bodrumbukten, dykning eller ett besök i en av romarrikets viktigaste städer, Efesos. Besök också marknader där du kan köpa allt mellan himmel och jord. Det går också att ta sig med båt till grekiska öar som Kos, Kalymnos, Symi och Rhodos. Ett annat tips är att hyra bil och upptäcka Bodrumhalvön på egen hand.

Bodrum stad kallas för Turkiets Saint Tropez. Utelivet här sägs vara landets bästa. I de äldre kvarteren kan du shoppa billigt eller spatsera runt och titta på det stora utbudet av hantverk, guldsmedjor och matthandlare.

2. Frossa i skaldjur och vin på Sardinien

Sardinien är Medelhavets nästa största ö och här finns vykortsvita sandstränder och vatten som skiftar i turkost, smaragdgrönt och klarblått. Runt hela Sardinien finns stränder, badvikar och klippor.

På västkusten ligger den största charterorten Alghero. Här finns ett stort utbud av hotell och restauranger. De katalanska influenserna har satt en särskild prägel på Alghero och alla gatuskyltar har katalanska namn. Njut av färsk hummer och svärdfisk på de många mysiga strandrestaurangerna, spendera en förmögenhet på goda viner, gå på den lokala marknaden och njut av Italiens bästa bad.

3. Shopping och bad i Miami

Här finns vackra hus i art deco-stil, vackra männsikor och en vacker strand mitt i staden. Miami kan ibland kännas som att befinna sig mitt i en film. Det är också en riktigt bra stad för shopping och har ett bra utbud av restauranger och nöjen. Här trivs alla. Barnfamiljen bor lämpligtvis på Middle Beach medan paret och kompisgänget bor på South Beach.

I och runt Miami så finns det massor av bra outletbutiker och shoppingcentra. Passa på att köpa prisvärda amerikanska märken, teknik, smink och hårprodukter som är betydligt billigare än hemma, ofta halva priset. Bra tips är Bal Harbour Shops, Sawgrass Mills och Dolphin Mall.

4. Spendera mera på Santorini

Dramatisk, naturskön och unik – enligt många är vulkanön Santorini Greklands vackraste med svart lavasand mellan branta klippor. Här lever du gott. Varva mellan goda middagar, soldränkta dagar på stranden. Det finns många konstgallerier i Oia, vilket också kan passa den shoppingtörstige. De södra delarna av ön är lugnare och mindre exploaterade medan de norra delarna är mer turistanpassade.

Santorini tillhör Kykladerna och är ett bra utgångsläge för den som vill öluffa då förbindelsen med de andra öarna är bra och smidig. Solnedgången i Oia är kanske världens vackraste. Varje dag vallfärdar besökarna till den lilla byn i norr för att se solen gå ner och det blir riktigt trångt, så se till att vara där i tid.

5. Storstadsliv i Palma

I dag kan Palma på Mallorca, mäta sig med vilken sydeuropeisk storstad som helst. Palma är öns nav – härifrån går alla bussar, tåg och flyg och här finns den bästa shoppingen, de hetaste nattklubbarna och några av öns allra bästa restauranger och kaféer.

Nere vid den gamla hamnen börjar Avinguda d'Antoni, avenyn som skär rakt genom Palma. Här slingrar sig gränderna bakom den stora katedralen och bjuder på en trevlig promenad genom gamla stan. Ungefär på mitten byter avenyn namn till Passeig d'es Born och förvandlas till en bred och skuggig allé där trendiga klädaffärer och designerbutiker ligger vägg i vägg. Här är det inga problem att göra av med de sista slantarna från återbäringen. Närliggande Jaime III är en av stadens mest kända shoppinggator. Den hippa restauranggatan Calle Fábrica i stadsdelen Santa Catalina bjuder på flera spännande kulinariska upplevelser.

Flyg till Miami

Charter till Santorini

Charter till Alghero

Charter till Palma de Mallorca