Bo gratis i sommar

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Marko Bradic
Foto: ynnej1976, medlem sedan 2008
Att bo gratis på semestern är ingen omöjlighet. Det finns två populära sätt som dessutom hjälper dig att komma närmare landet och kulturen: soffsurfing och bostadsbyte.

De två främsta sätten att bo gratis utomlands eller i Sverige är soffsurfing (mera känt som couch surfing) och bostadsbyte. Vi guidar dig till sommarens bästa sätt att bo gratis.

Bostadsbyte

Ett bostadsbyte är precis som det låter; ett sätt att byta boende med någon för en semestervecka eller två. Det finns en rad olika sajter att leta på och valmöjligheterna är många. Förutom att det är gratis är det också ett kul sätt att komma landet och kulturen lite närmare, något som många har insett.

– Vi märkte en nedgång i oktober 2008 i samband med krisen, men sedan har Homelink Sverige legat på cirka 10 % över nivån före krisen. Vi märker ett ökat intresse för bostadsbyte nu efter den ekonomiska krisen, säger Arne Haukeland, manager på Homelink Sverige.

Soffsurfing

Att soffsurfa går framförallt ut på att lära känna människor och möta nya kulturer. Du övernattar gratis hos soffsurfare världen över och öppnar i gengäld upp ditt eget hem för besökare. Du registrerar dig helt enkelt på någon av de couch surfingsajter som finns och tar kontakt med andra intresserade.

Två röster om couch surfing

Nybörjarsurfaren Jenny
Jenny, eller Ynnej1976 som hon heter på Reseguiden, har nyligen blivit medlem på sajten Couchsurfing.com.

– Couchsurfning är ganska nytt för mig. Jag har bara haft en sovande gäst hos mig och träffat en annan gäst över dagen och visat runt i Göteborg. När jag åkte till Istanbul valde jag att bo på hostel, men träffade människor via Couchsurfing på kvällarna. Det var helt suveränt, berättar Jenny.

Den vana soffsurfaren Lina
Lina, eller Myroribrallan, som hon heter på Reseguiden, har soffsurfat i många länder, däribland Ryssland och Frankrike och tycker att det känns tryggast att bo hos andra tjejer.

– Det bästa med couch surfing är att det är gratis och att man får lära känna lokalbefolkningen på ett helt annat sätt än som vanlig turist. Man blir insläppt i deras hem, som en gäst. Jag tycker att det är intressant att se hur folk bor och lever och har man tur får man en vän för livet, säger Lina.

– Jag kan varmt rekommendera couch surfing för alla som vill uppleva ett land och dess befolkning på ett genuint sätt, helt gratis fortsätter hon.


Mer gratis

Hertz Freerider är en sajt där du kan registrera dig för att transportera bilar mellan uthyrningskontoren i Sverige. Du anger mellan vilka orter du vill köra och får mail när en sådan körning dyker upp. Sen är det först till kvarn – och gratis!


Hitta bostadsbyten:
Intervac
Homelink
Home exchange
Hembyte
Homexchangevacation
Digsville

Hitta andra soffsurfare:
Couchsurfing.com
Hospitalityclub.org
Stay4free.comTips! Maila, utbyt bilder och prata på telefon för att skapa en bild av vem personen/familjen är och om du är bekväm med bytet eller besöket.