Bo gratis – få gröna fingrar

Camilind
Medlem sedan 2009, besökt 30 länder

Bild: Nicole Poirer
Bild: Camilla Lindblad
Bild: Andrew Breck
Bild: Camilla Lindblad
Upplev en svensk sommaridyll. Men räkna med skit under naglarna. I gengäld får du mat och husrum.

Mata djur, plocka vilda örter eller konstruera solenergisystem. Som en äkta wwoofer. Som ersättning får du bo och äta gratis.

Förkortningen WWOOF står för ”World Wide Opportunities on Organic Farms” och är ett globalt utbytesprogram där ekologiska lantbruk erbjuder kost och logi på sina gårdar mot arbete. Syftet är att sprida kunskap om miljövänligt jordbruk men också att låta olika människor och kulturer mötas. Nätverket finns i 98 länder och i Sverige finns snart 100 gårdar att välja bland.

Populär resform

Många wwoofar, det vill säga volontärjobbar mot uppehälle, för att de vill lära sig odla ekologiskt själva.
— Andra ser det som ett sätt att bidra med något under sin resa, säger Jandi Hallin, samordnare för WWOOF Sverige.

Wwoofing är nämligen en alltmer vanlig resform och människor från hela världen kommer för att uppleva den svenska sommaren på detta sätt.

Hästgård såväl som biodling

Typen av gårdar varierar med alltifrån hästgårdar och biodlare till totala självhushåll med naturen som enda energikälla. De sträcker sig nerifrån Skåne, via Stockholms utkant och helt upp till Norrbottenfjällen. Det finns något för alla och ingen erfarenhet krävs. Endast att man är 18 år och bidrar med någonting.
— Man förväntas däremot vara beredd att hugga i och vara nyfiken, säger Jandi Hallin, och menar att alla har något att komma med.

Så det enda man behöver göra är att bli medlem för 15 euro och börja ringa runt till gårdarna. Vill man veta vad andra tycker om att volontärjobba finns ett nätforum att kontakta medlemmar på.

Bo i stuga

Arbetstiden för en wwoofer är 4-6 timmar per dag. Resten av dagen avnjutes förslagsvis med fiske, en bra bok eller filosofiska samtal tillsammans med andra volontärer.

Ofta delar man boende i intilliggande ”wwoof-stugor”, men vissa gårdsvärdar tar även emot i det egna hemmet. Barn är givetvis välkomna.

Längden på vistelsen kommer man överens om med värden. En del stannar en vecka, andra flera månader. Under vissa tider av året kan värden behöva extra mycket hjälp vilket ökar möjligheten att stanna längre.

Bondgårdsturism för den late

För den som hellre semestrar än jobbar på lantgård finns andra alternativ. Kanske vill man ägna dagen åt fiske eller ompyssling av djur, för att sedan avrunda kvällen med serverad middag och ett glas vin. Då är bondgårdsturism ett bättre val än WWOOF. Skillnaden är att man betalar för sitt uppehälle och spenderar dagen precis som man vill.

Drömgården hittar man lättast genom att söka på den inriktning man önskar, exempelvis hästar och ridning, fiske, självhushåll eller rum med frukost. Många lantgårdar anordnar även aktiviteter förutom detta såsom guidade cykelturer, prova-på-sysslor, rekreation och till och med bonnagolf.

Volontärjobba genom WWOOF
Semestra på bondgård

[a http://www.reseguiden.se/resor/sverige/se#utm_source=se_reseguiden&utm_medium=article&utm_term=link&utm_content=country
&utm_campaign=article_id_703]Mer Sverige

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21