Billiga och sexiga Berlin

Veronicah
Medlem sedan 2009, besökt 20 länder

Foto: zoombrero, medlem sedan 2006
Foto: globetrotter1969, medlem sedan 2006
Berlin är den enda stora europeiska huvudstad som är billig, också boendemässigt. Staden attraherar konstnärer, studenter och fattiga hippies. Stadens borgmästare, Klaus Wowereit, har kanske beskrivit staden bäst: Berlin är fattigt, men sexigt!

Det bästa med Berlin, enligt folk som har bott där, är att det är en öppen, kosmopolitisk stad med en enorm tolerans. Berlinare är hjälpsamma, trevliga och absolut inte snobbiga.

9 november kommer det firas stort i Berlin. Det är då 20 år sedan Berlinmuren föll. Murens fall var, i många ögon, en av de största händelserna i Europas historia efter andra världskriget.

Västeuropas billigaste storstad

Berlin räknas som Västeuropas billigaste storstad. Låga priser attraherar många turister även om euron fortfarande är ganska dyr. De senaste åren har Berlin blivit en lovande utmanare på Europas modescen. Kreativa designers har sökt sig till staden och i varje hörn kan man hitta någonting unikt som grannen hemma garanterat inte har. Längs Torstrasse finns flera guldkorn, likaså på Kastanienallee.

Ett fyrastjärnigt hotell kostar ungefär hälften av vad det gör i London eller Paris. Vill du bo som en kändis bör du välja det prisvärda designhotellet Ellington Hotel. Vill du bo lite billigare välj till exempel charmiga budget-hostelet Aurora Hostel. I varje rum hänger verk av lokala konstnärer.

Hög standard

Det tyska köket har ett rykte om sig att vara salt, mäktigt och bastant. Maten har hög standard och priserna är något lägre än i Sverige. Du kan äta trerätters middag för under 200 kronor. Dada Falafel, Prater Garten och Monsiuer Vuong är några exempel på billiga restauranger. Tyskarnas favoritdryck, öl, värderas högt och så kallade Biergartens (ölkaféer) är välbesökta.

Den partysugna publiken söker sig till östkvarteren i Mitte, Friedrichshain och Prenzlauer Berg. Här stänger ställena först när det ljusnat. Vill du blicka ut över Berlins hustak med en kall drink i handen, gå till hotellbaren på Andel`s Skybar på Landsberger Allee 106. Baren bjuder på en makalös utsikt.

Kollektivtrafik är rimligt jämfört med till exempel London. Cykel som transportmedel kan rekommenderas.

Mycket att fira

2009 är ett stort år för Berlin. Det ska bland annat firas att det är 20 år sedan Berlinmuren föll. Många andra stora evenemang står också på tur i sista halvåret.

13 - 25 oktober 2009
När oktobermörkret faller på går miljontals besökare utomhus för att se staden glittra med sina över 50 massiva belysningsattraktioner och uppskjutning av fyrverkerier under ”The Festival of Lights”.

Hela oktober 2009
Under hela oktober håller affärer längs Kurfürstendamm boulevard öppet till sent på kvällen. Tusentals av shoppingsugna människor strömmar till staden när 350 butiker, restauranter och barer lockar till sig handlande in från kylan med specialerbjudanden och underhållning.

9 november 2009
Med anledning av 20-års jubileet för Berlinmurens fall har det placerats ut en dominokedja där muren tidigare stod. Den sista dominoväggen är startskottet för ett fantastiskt fyrverkeri över Brandenburger Tor och hyllar början på en konsert och en fest som kommer vara hela natten.

23 november - 31 december 2009
Kanellukten från varm glögg och doften av rostade mandlar fyller Berlins kvarter och gator när julmarknaderna inleds. Här hittar du traditionella handgjorda leksaker, smycken och godis.

Flyg till Berlin

3-stjärnigt hotell i Berlin

Mer nyfiken på Berlin? Läs mer på resmålssidanPrater GartenMonsiuer VuongAndel's Skybar

Om Berlin Tyskland

Berlin är en levande stad med en spännande historia, mycket kultur och ett livligt nöjesliv. Det är också en av Europas billigaste huvudstäder och här finns gott om shopping för den som vill. Några kända sevärdheter är Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie och Förintelsemonumentet.
Historia
Konst
Nöjespark
Arkitektur
Weekend
Storstad
Nattliv
19°
Klimat i september
Kväll vid Brandenburger Tor
1 / 34
2 / 34
3 / 34
Checkpoint Charlie
5 / 34
Gamla Riksdagshuset
6 / 34
på gräsmattan framför riksdagshuset
7 / 34
Brandenburger Tor
14 / 34
Höst i Tiergarten
15 / 34
East Side Gallery
19 / 34
Schloss Charlottenburg
26 / 34
Vegetarisk korv
27 / 34
Ockuperat i Öst
28 / 34
Holocaust Mahnmal
29 / 34
Utsikt över Berlin
30 / 34
Bebelplatz i Berlin
31 / 34
Utsikt från Tv-tornet
32 / 34