Big business i Bollywood

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: (montage)
Foto: waistboy, medlem sedan 2007
Bild: Dreamstime
Världens två största filmindustrier är inte bara kassasuccéer när det kommer till innehållet på vita duken. Både Los Angeles och Mumbais turistindustri har mycket att tacka sina filmhjältar för.

Där Hollywood förr var ensam om att sprida internationellt stjärnglitter till höger och vänster har nu den indiska motsvarigheten börjat utmana amerikanerna. Nu ska Bollywood fira sig själv med miljonprojektet Bollywood Experience Center.

Big business

– Bollywood är 75 år och det är på tiden att vi visar vår stolthet och rika arv. Bollywood-turismen kommer att bli big business, säger Shailendra Singh till The South Asian Post.

Hon arbetar inom Percept Holdings, ett företag som investerar mycket pengar i lanseringen av Bollywood Experience Center. Ett projekt med en prislapp på dryga 600 miljoner kronor som väntas stå färdig vid årsskiftet. Här ska det finnas allt från kaféer, muséer, temaparker, filmstudio-kopior, simulatorer, spelhallar och Bollywoods egna “Walk of Fame”.

Hitta rätt i Mumbai

Bollywood ligger i staden Mumbai, tidigare Bombay, på den indiska västkusten. Staden är indiens affärs- och nöjescentum med ungefär 18 miljoner invånare.

Den sydligaste stadsdelen Colaba är bäst anpassad för turister med långa strandpromenader och huvudgatan Causeway's många affärer, kaféer, restauranger och barer. På shoppingfronten finns allt mellan himmel och jord; Linking Road och Fashion Street är tips för den som vill fynda billiga kläder medans Breach Candy, Warden Road och Napean Sea Road lockar resenärer med tjocka plånböcker.

Du bör inte missa basarer som Dhaboo, Zaveri eller Mutton Street om du vill handla lokala hantverk. Här prutas det friskt och stämningen är kaotisk och spännande. I de finare delarna av området Juhu bor många av Mumbais Bollywoodstjärnor och lyxhotellen ligger strategiskt nära vackra Juhu beach.Stjärna för en dag

Reseguidens medlem Waistboy besökte Mumbai i somras och blev stjärna för en dag i filmen “Fix the fox” som har premiär i oktober.
– Vi spelade i flera scener under tolv timmars tryckande hetta. Det var kul att vara där och vi fick mat, vatten och kläder. Dessutom fick vi lön på 75 kronor, berättar han.

Hur fick ni jobbet som statister?
– Vi fick jobbet genom att vi blev tillfrågade vid det hostel vi bodde på. Bor man på hostel i Colaba är det stor sannolikhet att castingpersoner kommer dit.

Vad tyckte du om Mumbai förövrigt?
– En fantastiskt, kaotisk och mångkulturell stad dit många människor kommer för att söka lyckan. Indiens London eller New York. Upplev staden med alla sinnen (staden har en speciell doft) och våga dig utanför Colaba. Ett tips är dock att alltid ha toalettpapper till hands.


Hitta mer info:
Indien

MumbaiFlygtoppen till Bollywood (Mumbai):

Flygtoppen till Hollywood (Los Angeles):