Belfast – den lilla storstaden

Annebente
Medlem sedan 2014, besökt 25 länder

Foto: Tourism Northern Ireland
Foto: Tourism Northern Ireland
Foto: Tourism Northern Ireland
Foto: Tourism Northern Ireland
Belfast i Nordirland är bland de 10 mest populära turistorterna i hela Storbritannien, men ändå ganska okänd bland oss svenskar. Desto större anledning att vara bland de första som upplever denna charmiga staden.

Belfast är en stad med stora kontraster och en dramatisk historia ända fram till modernare tid. Nu är det flera år sedan freden sänkte sig över staden. och Belfast är i full fart på väg in i en ljus och lovande framtid. Med en befolkning på nästan 300 000 har Belfast växt till en kosmopolitisk destination och en weekend i Belfast bjuder på många spännande, historiska och kulinariska upplevelser. Belfast kan locka med otaliga trendiga barer och restauranger, bra priser, varierad shopping och inte minst en mängd historiska byggnader, muséer, gallerier och attraktioner. Här guidar vi dig igenom några av de bästa sevädheterna i Belfast.

Titanic Belfast

Titanic Belfast berättar bland annat historien om den lyxiga Atlantkryssaren Titanic, som stötte på ett isberg och sjönk under sin jungfrutur 1912. Titanic byggdes i Belfast och på besökscentret får du hela historien, från att skeppet blev byggt till hemska mötet med isberget - och forskning på vraket i nutid.


Ulster Museum

Mitt i den botaniska trädgården i Belfast finner du Ulster Museum. Här får du en god inblick i Nordirlands turbulenta historia. Ulster Museum är Nordirlands skattkammare av dåtid och nutid och har en rik samling av konst, historia och vetenskap. Här finner du allt från dinosaurier och egyptiska mumier, till interaktiva utställningar som barnen uppskattar. Dessutom är det gratis inträde.

Belfast City Hall

Belfast City Hall är en praktfull byggnad i klassisk renaissansstil som ligger i hjärtat av Belfast. Där kan du få gratis rundvisning och höra om stadens och byggnadens historia. Vid sidan av City Hall ligger Titanic Memorial Garden som byggdes runt Titanic Memorial till minne av alla de 1512 människorna som omkom på RMS Titanic.

Game of Thrones

Belfast är hem till Titanic Studios där Game of Thrones är filmat, och bara ett stenkast bort ligger många av de kända platserna från serien. Är du en av de många svenskar som fastnat för serien passar nog ett besök till Winterfell eller The Wall of Dragons bra. Med turbuss kan du besöka många av de kända filmplatserna och uppleva den dramatiska naturen som används i serien.

W5 – fantasi och vetenskap

Här kan du vara med på en resa in i fantasiens värld. Drömmer du om att flyga till månen, smyga på en fjäril, eller möta Darth Vader och hans härskare av Stormtroopers? W5 är ett vetenskaps- och upplevelsecenter med mer än 250 interaktiva uställningar där fantasi och nyfikenhet är nyckeln till att låsa upp världar du knappt kunnat föreställa dig.

Belfast Zoological Gardens

I norra delen av Belfast, vid Cave Hill, finner du stadens zoologiska trädgård som är hem till mer än 1000 djur och 150 arter. Här kan du se asiatiska elefanter, giraffer, sjölejon, pingviner, apor, gigantiska myrslokar, kängurur och inte minst de vackra Sumatratigrarna.

Belfast Castle

Belfast Castle ligger vid Cave Hill Country Park i norra delen av Belfast. Slottet är omgivet av en fin viktoriansk trädgård och vacker natur. Belfast Castle har rötter ändå tillbaka till 1100-talet, men nuvarande byggnad är från 1800-talet. Gå inte miste om den fantastiska utsikten över Belfast.

St. Georges Market

Marknaden är en av Belfasts äldsta attraktioner och en av de bästa marknaderna i Storbritannien och Irland. Den har blivit korad till en massa lokala och nationella titlar och utmärkelser för sina färska, lokala råvaror och god atmosfär. The Sunday Market har en blandning av frestande delikatesser från hela världen, konsthantverk, blommor, plantor och lokal konst. Levande musik från populära lokala band och soloartister försäkrar också att besökarna blir underhållna på lördagar och söndagar.

Shopping i Belfast

Belfast är ett paradis för dig som gillar att shoppa. Korta avstånd gör det lätt att ta sig runt i staden och Belfast är därför perfekt för shopping oavsett om du vill handla i fashionabla butiker, små familjedrivna butiker, kedjebutiker eller designbutiker. I centrum finner du också stora köpcenter som Victoria Square och Castle Court.

Äta och dricka i Belfast

När du är i Belfast måste du besöka en av de traditionella pubarna, med lokalt öl och lokal musik. Men du finner också moderna nattklubbar, kaffebarer och allt du kan förvänta dig av uteliv i en storstad med respekt för sig själv. Med mer än 50 barer och nattklubbar kommer du garanterat hitta en som passar dina önskemål. Belfast kan också skryta med ett stort urval av restauranger i de flesta prisklasserna.

Övernattning i Belfast

Oavsett ifall du önskar ett rimligt B&B eller övernattning i lyxklassen har Belfast urvalen. Ett hotell med en brokig historia är Europa Hotel, som sägs vara det mest bombade hotellet i Europa och i världen. Efter fredsavtalen 1998 har hotellet varit populärt bland statsministrar och andra storheter.

Resa till Belfast

Det finns inga direktflyg till Belfast från Sverige. Du får därför räkna med minimum en mellanlandning. Vill du flyga hela vägen kan du till exempel resa via Amsterdam med KLM. Ett annat alternativ är att flyga till Dublin och ta buss vidare till Belfast. Bussturen tar cirka 2 timmar. SAS erbjuder direktflyg från till exempel Stockholm till Dublin.

Här kan du beställa din resa till Belfast:
- Hotell
- Flygbiljetter
- Hyrbil


Flyg till Belfast

Belfast Nordirland

Populära resor från Göteborg till Belfast