Behöver jag 15 megapixel?

Rikarda
Medlem sedan 2007, besökt 24 länder

Flest megapixel vinner? Ska du köpa digitalkamera är det bra med lite kunskap när säljaren i fotobutiken börjar snacka mumbojumbo. Här följer några tips inför kameraköpet.

Megapixel

Många hakar upp sig på antalet megapixel, speciellt försäljare. Viktigt om du ska göra riktigt stora utskrifter, men för vardagsfotograferande funkar det så länge kameran har fler än fyra megapixel.

Skärm

En stor skärm är viktig för att ha koll på bilderna. Se till att den är tillräckligt ljusstark för att du ska se vad som händer när du fotograferar i strakt solljus. Det är bra om kamerans baksida inte bara innehåller skärmen – den kan vara bökig att “hålla” i.

Bildstabilisering

Denna funktion är bra. Den gör att du kan ta skarpa bilder i dåligt ljus utan att använda blixt. Många gånger är blixten på kompaktkameror dålig och med bildstabilisator slipper du att använda den vid fler tillfällen.

Objektivet

Utan ett bra objektiv blir bilderna inte bra även med 50 megapixel. Med ett objektiv där du kan zooma från runt 35 millimeter till cirka 100 ger dig möglighet att ta allt från vybiler till fina porträtt. Objektivets ljusstyrka är viktigt. Talet ska vara så lågt som möjligt (2,8 och 4.0 är bra, 5,6 ok) och talar om i hur svagt ljus du kan fotografera utan att använda blixt. Ett lågt tal indikerar även att tillverkaren lagt krut på att göra ett bra objektiv.

Inställningsmöjligheter

Med ökande fotointresse ökar din kreativitet. Då är det bra att ha en kamera med många inställningsmöjligheter.