Bästa tipsen till härliga Dubrovnik

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Dariusz Szwangruber / Thinkstock
Foto: Daemce / Thinkstock
Foto: Assawin / Thinkstock
Foto: John Smith / Thinkstock
Foto: Katritch / Thinkstock
Foto: Luiza Klat-subicka / Thinkstock
Foto: Irakite / Thinkstock
En av Medelhavets vackraste städer blir allt populärare. I Dubrovnik kan du både njuta av sol och bad samtidigt som du bor i en mysig stad. Här är sju bästa Dubrovnik-tipsen.

Hamnstaden Dubrovnik ligger vid Kroatiens södra spets och är inträngd mellan Bosnien, Hercegovina och Adriatiska havet. Stadens cirka 50 000 invånare är utspridda på en långsmal kustremsa som begränsas av höga berg i öster. Det är ingen slump att den här vackra staden länge har kallats ”Söderns pärla”. Vi har tagit fram de sju bästa tipsen för dig som vill veta mer om den här populära semesterstaden.

Allt ligger centralt

Om du bor nära Gamla stan så behöver du inte åka taxi eller buss utan kan promenera. Men räkna med att det tar tid att gå omkring eftersom Gamla stans gator både kan vara rätt branta och rena labyrinten. Bor du en bit bort så kan du hoppa på nästan vilken lokalbuss som helst – de flesta går till Gamla stan.

Bo hemma hos lokalborna

Det billigaste boendet i Dubrovnik är att bo inackorderad hos en privat familj. Kostar oftast inte mer än någon hundralapp men innebär att du troligen hamnar en bra bit från centrum. Dubrovnik är en turiststad och du kan därför hitta både billiga budgethotell och stora lyxhotell.

Huvudgatan Placa Stradun

Det är Gamla stan, ”Stari Grad”, som är den stora sevärdheten i Dubrovnik. Ta en promenad på huvudgatan Placa Stradun och besök några av de många museerna, katedralerna och kyrkorna. En unik promenad är att gå på den två kilometer långa stadsmuren, här får du också en bra utsikt över husen i Gamla stan. Vill du se mer av staden så kan du ta den nya linbanan upp till det 405 meter höga berget Srd.

Flera bra stränder

Det finns flera stränder för dig som vill sola och bada. Om du tar dig ut till halvön tre kilometer väster om Gamla stan så kan du till och med välja vilket underlag du vill sola på: sand (Uvala Lapad Beach), cement (Adriatic Beach) eller småsten (Vis Beach). En lite mindre strand, Banje Beach, finns också precis utanför Gamla stans hamn.

Populärt att segla

Många kommer till Dubrovnik som en utgångspunkt till de många öarna i den kroatiska skärgården. Här finns massor av företag som hyr ut alla typer av båtar, både med och utan besättning. Är du inte så båtintresserad så kan du ta bussen till de sevärda städerna Kotor eller Buda i grannlandet Montenegro.

Prova lokala maten

Fiskrestaurangerna erbjuder fisk från både havet och floden Neretva, bland annat många typer av soppa. De mest kända lokala rätterna är dubrovacka rozata (crème brulée) och zelena menestra (kål- och köttgryta). Kolla priserna på menyn innan du beställer om du vill undvika de värsta turistpriserna.

Orange minnen från kriget

I början av 1990-talet utsattes Dubrovnik för omfattande artillerianfall och en stor del av bebyggelsen i Gamla stan blev bombad. När du tittar ut över taken så känner du igen de förstörda husen på den starka orange färgen.

Ta sig till Dubrovnik

Du kan åka på charter till Dubrovnik med charterbolag som Apollo, Solresor, Kroatienspecialisten, Airtours och Scandjet. Flygtiden är på drygt tre timmar och beroende på var du landar så är det en transfertid på mellan tio minuter och två timmar.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du resorna till Dubrovnik:
- Charter till Dubrovnik
- Sista minuten till Dubrovnik
- Flyg till Dubrovnik
- Hotell i Dubrovnik
- Erbjudanden till Kroatien

Om Dubrovnik Kroatien

Dubrovnik är en storstad beläget på en udde i Dalmatien i södra Kroatien. Här får du ett charmigt resmål med medeltidsmurar, kristallklart hav, fantastisk mat och mycket sol och bad. Härifrån är det även enkelt att ta sig ut i skärgården.
Historia
Stenstrand
Weekend
Nattliv
Shopping
Sol & bad
18°
Klimat i september
23°
Badtemp i september