Bästa stränderna i Skandinavien

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Bild: Mikael Jägerbrand
Foto: skane.com © sydpol.com
Foto: Halmstad & Co/Patrik Leonardsson
Foto: Gotlands turistbyrå
Foto: Terje Rakke/Region Rogaland
Foto: sara78, medlem sedan 2007
Foto: www.bornholm.info
Bild: Thinkstock
Du behöver inte åka till Medelhavet eller Karibien för att hitta en härlig strand. Vi har letat upp 8 skandinaviska stränder som både är populära och som har sand i världsklass.

Skagen, Danmark

Staden Skagen ligger allra längst norrut i Danmark. Här lyser solen med ett nästan magiskt sken och det finns miltals med bra sandstränder. Det lilla udden Grenen består av sand och ligger på gränsen mellan de två haven Skagerakk och Kattegatt. Sandstranden här är unik eftersom den hela tiden växer – här kan du alltså sola på sand som är helt ”ny”.
Åka hit: Färja från Göteborg till Fredrikshavn. Från Fredikshavn kör du 40 kilometer norrut på väg 40.

Sandhammaren, Ystad

Naturreservatet Sandhammaren har en 12 km lång kritvit sandstrand på Skånes sydöstra spets. Stranden ligger vid en vacker skog och här finns både en fyr och ett litet sjöräddningsmuseum. Vattnen utanför stranden har så starka och farliga strömmar att det kapsejsat fartyg här i 100-tals år.
Åka hit: Stranden Sandhammaren ligger 20 kilometer öster om Ystad i Skåne.

Tylösand, Halmstad

Den 7 km långa sandstranden i Tylösand är inte bara perfekt för sol och bad, det är också ett av Sveriges hetaste partyställen under några sommarveckor. Den stora samlingspunkten för partyfolket är Hotel Tylösand som ägs av Per Gessle. De perfekta vindarna har gjort att Tylösand är ett svenskt centrum för vindsurfare och här genomförs regelbundet stora tävlingar.
Åka hit: Stranden i Tylösand ligger 5 kilometer väster om Halmstad centrum.

Tofta bad, Gotland

Den långa stranden i Tofta strand är en av de populäraste på Gotland. Den breda stranden består av fin vit sand och har på flera ställen bildat sanddyner som du kan gömma dig bakom om det blåser för mycket. Vid stranden finns flera restauranger och kiosker. Ungdomar samlas på södra änden av stranden där det är lite mer liv och rörelse medan barnfamiljerna föredrar den lite lugnare norra änden.
Åka hit: Färja från Oskarshamn eller Nynäshamn till Visby. Flyg till Visby. Kör 20 kilometer söderut längs väg 140 för att komma till stranden.

Solastranden, Stavanger, Norge

Den vackra Solastranden utanför Stavanger i Norge har mycket fin sand och har flera gånger hamnat högt i omröstningar om världens bästa strand. Stranden är behagligt långgrund och vindarna gör den dessutom mycket populär bland vindsurfare.
Åka hit: Solastranden ligger inom gångavstånd från Stavangers flygplats. Kör du bil så är det en tur på minst 50 mil och du kan välja mellan flera olika vägar.

Dueodde, Bornholm, Danmark

Stranden Dueodde ligger på ön Bornholms sydspets och är i dag ett naturreservat. Förr i tiden använde man strandens extremt fina, vita sand vid tillverkningen av bland annat timglas. Den vackra stranden är flera hundra meter i mitten och smalnar sedan av mot sidorna. Vid Jomfrugård-änden av stranden samlas ofta naturister för bad utan tyg.
Åka hit: Färja från Ystad till Rønne på Bornholm. Dueodde ligger 22 kilometer sydost om Rønne.

Böda sand, Öland

Den två mil långa sandstranden på Ölands ostkust är mycket populär. Här finns både vandrarhem, golfbana och flera restauranger. Du kan också bo på campingplatsen alldeles invid stranden där man spelade in tv-serien Böda camping.
Åka hit: Böda sand ligger ca 40 kilometer norr om Borgholm på Öland.

Løkken, Nordjylland, Danmark

Den klassiska badorten Løkken ligger på Nordjyllands västkust och här finns en 19 km lång sandstrand, Løkken strand. Längs stranden finns så många små vita badstugor att stranden ofta kallas för ”den vita byn”.
Åka hit: Färja från Göteborg till Fredrikshavn. Kör 40 kilometer västerut längs väg 35 och sedan 55

Om du har en annan favorit, tipsa oss gärna genom att skriva i kommentarsfältet nedan.

Boka din hyrbil till semestern här.

Hitta ett passande hotell i vårt hotellsök.


Utvalda hotellResor i Sverige