Bali är tillbaka

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: emelie, medlem sedan 2006
Bild: Dreamstime
Foto: surfergirl, medlem sedan 2006
Foto: resoholic, medlem sedan 2007
Bomberna på Bali är historia. Kuta har rest sig ur askan och Bali bygger för framtiden som aldrig förr. Nu återvänder turisterna till den lilla indonesiska ön i Indiska Oceanen.

Till ytan är Bali ungefär hälften så stor som Skåne, med populära turistorter som Kuta, Seminyak, Jimbaran, Nusa Dua och Sanur. Ön är färgstark och frodig med tropisk växtlighet, vita stränder längs kusten och gröna risfält inåt i landet. Bara några kilometer bort från turistorterna i söder börjar risfälten, djungeln och längre upp mot norr väntar vulkaner, små hantverksbyar och över
20 000 heliga tempel.

Bali efter bomberna

Turismen på Bali ökade konstant fram till oktober 2002, då ön drabbades av ett terrorattentat riktat mot turistindustrin. Researrangörer över hela världen raderade snabbt landet ur sina kataloger och många fruktade att ön inte skulle överleva den massiva turistflykten. Nu, tre år efter det senaste terrordådet är bomberna historia och befolkningen har gått vidare. Vid Kuta Square står ett monument till minne av offren i terrorattacken den 12 oktober 2002.

Balis mångfald är ett vinnande koncept

Trots att Indonesien som turistmål befinner sig i skuggan av grannländer som Thailand och Malaysia har Bali lyckats återta en plats på den internationella turistkartan. Mycket tack vara sin mångfald och unika kombination av surfvågor, sol och bad, djungel och vulkaner. I turistorterna får du shopping och hett nattliv medan öns spännande och levande kultur bara ligger några kilometer bort.

Dessutom är prisnivån på Bali fortfarande låg, en vegetarisk nasi goreng med stekt ägg på lokal restaurang kan kosta 7-10 kronor medan en trerätters middag med den lokala ölen Bintang kan hamna på runt 60-90 kronor.

Surfa, lyxa, slappa eller utforska

Kuta är i dag återigen Balis turistcentrum och de flesta som besöker ön spenderar några dagar här. Orten har surfing som varumärke och det är inte svårt att få tag på en bräda för den som vill testa vågorna. Kuta Beach passar bra för både nybörjare och mer erfarna, medan den riktiga proffsen hänger vid legendariska surfplatser som Dreamland och Ulu Watu på Balis södra udde. Här stupar bergskanterna rakt ner i havet och lyxen och restaurangerna i Seminyak, strax norr om Kuta, känns långt borta.

Kulturstaden Ubud ligger en bit uppåt, någon timme norr om surfstränderna, inbäddad mellan djungel och vulkaniska berg. Dans, konst, litteratur och hantverk – allt finns i den historiska staden som sedan gammalt är Balis kulturella centrum.

I orter som Nusa Dua och Jimbaran kan du slappa på lyxiga och moderna hotellanläggningar medan barnfamiljen och 50+ resenären trivs bra i lugna Sanur, strax norr om Nusa Dua. Här hittar du inte Kutas basdunkande nattklubbar utan spenderar kvällarna på den lokala restaurangen eller promenerar längs den fem kilometer långa strandpromenaden. I de norra delarna av ön, nära staden Lovina, finns mysiga vingårdar – även om det lokala vinet kanske inte faller alla i smaken.

Sponsrade erbjudanden:


Flyg till Bali