Äventyr i nordöstra Australien

Stine
Medlem sedan 2011, besökt 19 länder

Bild: Thinkstock
Foto: callekin, medlem sedan 2006
Foto: Dreamstime
Foto: johan_andersson, medlem sedan 2008
Foto: fnm, medlem sedan 2008
Vi nordbor älskar Australien och har du väl varit här en gång så drömmer du om att åka tillbaka. Norra delen med Cairns är ett fantastiskt område. Här finns tropiska ö-paradis, Stora Barriärrevet med världens bästa dykning, regnskog och massor av äventyr.

Australien är stort och det är smart att välja ett område att fokusera på. När man kommer till Australien första gången är det ofta tre saker på att-göra-listan: Sydney, Ayers Rock och Stora Barriärrevet. Nordöstra Australien med Cairns och sina tropiska regnskogar, har fantastiska upplevelser som Lizard Island, Green Island och Stora Barriärrevet.

Det tropiska norr

Nordöstra Australien kallas ofta för “det tropiska norr” och är ett tropiskt paradis och när man pratar om det menar man Cairns, den norra delen av delstaten Queensland och öarna ute på Barriärrevet. Här är det varmt året om. Det finns torr- och regnperiod. “Wet season” infaller när vi har vinter i Sverige, men det går fint att åka hit året om. Dock är det bra att veta när det är “stinger season”. Mellan november och maj månad är det brännmaneter vid stränderna och det går inte att bada i havet utan våtdräkt.

Här bor du

Cairns är populärt bland resenärer i alla åldrar, men kanske särskilt bland ungdomar. Är du inte beroende av att bo nära stranden, så är det ett perfekt val att bo i Cairns, då det är billigt och med bra standard på boendena. Ungdomar som gärna vill bo billigt och festa trivs också bra här, då det finns många vandrarhem och barer. En halvtimme med bil norrut ligger Palm Cove som är en exklusivare ort som är populär bland par. Barnfamiljen trivs däremot bäst i Port Douglas, som ligger cirka en timmes biltur norr om Cairns. Här finns flera vackra stränder, många lägenhetshotell och du når snabbt Barriärrevet med båt. Trinity Beach ligger 20 minuter från Cairns och här finns många prisvärda hotell och en fin strand.

Paradisliv på öarna

När du är här får du inte missa att bo på någon av de vackra paradisöarna utanför kusten. Det är en fantastisk upplevelse att bo på stranden, omgiven av kristallklart vatten. Några av öarna ligger på revet. Är du ute efter en ultimat lyxupplevelse, så är det Lizard Island som gäller. Här bor du på ett litet exklusivt femstjärnigt hotell som endast har 40 sviter. Green Island är en ö täckt av regnskog, som ligger mitt på Stora Barriärrevet. Här bor du i en lyxig svit på Green Island Resort. Andra ö-paradis i området är Orpheus Island, som öppnar för besökare igen i oktober 2011 och Magnetic Island, som ligger 20 minuter från land med båt. Här finns allt från vandrarhem för backpackern till lyxhotell.

Upplevelser och äventyr

När du är här så är det obligatoriskt att lägga minst en dag på Stora Barriärrevet. Men många väljer att lägga två till tre dagar på en “live aboard”. Väl ute på revet kan du snorkla, dyka eller bara njuta på soldäcket. Några timmar norr om Cairns ligger Cape Tribulation och Daintree Nationalpark, som är en stor regnskog som sträcker sig ända ner till strandkanten. Det går bra att utforska nationalparkerna som en dagsutflykt, men se till att planera in minst en övernattning för att hinna. Cairns har också ett bra zoo för dig som vill hälsa på lokala kändisar som känguru, koala, wombat och krokodil.

En fin dagsutflykt är också att ta tåget Kuranda Scenic Railway, till den lilla staden Kuranda. Därifrån fortsätter du med linbana till Tjapukai Aboriginal Cultural Park, där du får reda på mer om landets urbefolkning. Cairns är också ett bra ställe för dig som vill ha en ordentlig adrenalinkick. Här kan du testa bungyjump, forsränning och att hoppa fallskärm.

Vackra stränder och bad

Norra Australien har fantastiska vatten, men det går inte att bada överallt. Cairns har ingen strand, så om du vill bo nära playan så är det några av byarna norr om Cairns som gäller, kända som Northern Beaches eller Port Douglas. Det går utmärkt att bada här under sommaren, men på vinterhalvåret, från november till maj, så är det brännmaneter kring många stränder och det råder badförbud. För att vara på den säkra sidan att kunna svalka dig under heta dagar, så välj ett hotell med pool.

Så tar du dig hit

Cairns har en internationell flygplats med stora bolag som flyger hit, som Qantas och Cathay Pacific. Flygturen hit tar cirka ett dygn med mellanlandningar. Från flygplatsen till centrum av Cairns tar det cirka 15 minuter med bil. Till Port Douglas tar det cirka en timme.

Flyg till Cairns

Hotell i Cairns