Åtta hemlisar i Bohuslän

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Rikard Andreasson
Foto: koala, medlem sedan 2006
Foto: carola, medlem sedan 2006
Bild: Rikard Andreasson
Smögen, Marstrand och Fjällbacka känner du redan till. Lagom till semstern ger vi dig de där inte helt självklara platserna som trimmar din semester i Bohuslän rejält.

Nordens Ark – för barnen och djuren
På vägen ut mot Smögen ligger djurparken Nordens Ark, som arbetar för att rädda och bevara utrotningshotade djurarter. Ett besök i parken handlar inte bara om att titta – här får barnen vara med och mata djur, hoppa på höskullen och testa sig mot djuren.
Var: Vid Åbyfjorden, cirka två mil från Smögen.
Info: Nordens ark

Ramsvikslandet – naturreservat med karga klippor
Mellan Kungshamn och Hunnebostrand ligger Ramsvikslandet, ett gammalt militärt skjutfält som numer är ett av Bohusläns största naturreservat. Här finns egentligen inget annat än havet och vackert polerade klippor – Bohuslän i ett kargt koncentrat.
Var: Nordost om Kungshamn i Sotenäs kommun
Info: Västkuststiftelsen

Luna Café – tapas mitt i Bohuslän
I Lysekil ligger Luna Café, en spansk tapasrestaurang som fått mycket uppmärksamhet och nöjda kunder på senare år. Stor och skön trädgård att njuta i.
Var: Till vänster i första rondellen när du kör in i Lysekil.
Info: Luna Café

Nordiska akvarellmuset – konst i vacker miljö
Museet är ett centrum för nutidskonst och i sommar pågår bland annat en Elsa Beskow-uställning. När hungern sätter in finns museets restaurang Vatten, med ett tydligt gourmetfokus och en nordisk profil. Museet är öppet dagligen mellan 11-18 och entré kostar 60 kronor och ungdomar och barn under 25 går in gratis.
Var: Skärhamn på Tjörn, cirka 7 mil från Göteborg.
Info: Akvarellmuseet

Gullholmen – precis lika gulligt som det låter
På den lilla Gullholmen ligger husen tätt och det är perfekt för en mysig kvällspromenad. Härmanö är mycket större och här kan man promenera längre och upp på bergen. Goda badmöjligheter. Filmen Underbara Älskade, med Michael Nyqvist spelades in här.
Var: Liten ö utanför Orust, sammanlänkad med Härmanö.
Info: Gullholmen

Väderöarna – så långt ut i havsbandet du kan komma
Långt ute i havsbandet kan du verkligen ta det lugnt och slappna av. Den karga naturen är vacker och speciell. Dessutom finns det gott om säl och man kan göra utflykter för att kolla in dem. Storön är huvudön och här hittar du Väderöarnas värdshus, annars finns just inte så mycket här ute – men just det är hela grejen.
Var: Cirka 7 kilometer utanför Fjällbacka.
Info: Väderöarna

Smultron och Tång – restaurangmys i Grundsund
Smultron och Tång i Grundsund är en riktig skärgårdskrog med mycket maritima delikatesser på menyn. Här kan du få hela spektrat från smårätter som räkmacka till en fullfjädrad trerätters. Till och med drinkarna har marina namn, eller vad sägs om en Sjöstjärna, Kallsup eller Sjöborre innan maten?
Var: Grundsund, på Skaftön.
Info: Smultron och tång

Grebbestad – hyr en kajak
Skärgården mellan Grebbestad i norr och Hamburgsund i söder är den mest örika i Bohuslän och passar perfekt för kajakpaddling. På Kajakcenter i hamnen i Grebbestad kan du hyra en kajak – i några timmar eller en vecka. Sedan är det bara att glida ut mot solnedgången.
Var: Grebbestad
Info: Kajakcenter

Mer information hittar du på: Bohuslan.com

Bohusläns egen sida på Reseguiden

Mer Sverige

Västkusten Sverige

Gullholmen en sommarkväll
2 / 14
Tjörn Runt - Strax efter startskottet
3 / 14
Vitsippor i mängder.....
5 / 14
Älvsborgsbron
6 / 14
Vy från Café Utsikten
7 / 14
Efter regn kommer solsken
8 / 14
En stad i vatten
9 / 14
Sommar i Fiskebäckskil
10 / 14
Promenad i skogen
11 / 14
Vårpremiär för seglarna
14 / 14
Populära resor från Göteborg till Västkusten