Asien på egen hand

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Kim Pin Tan
Foto: jishammar, medlem sedan 2006
Foto: journey, medlem sedan 2008
Att resa på egen hand behöver inte vara svårt. Uppskattar du friheten att själv kunna lägga upp din resplan och känslan av att inte alltid veta vad dagen för med sig är kanske detta något för dig. Här är några tips till dig som vill ut och upptäcka Asien på egen hand.

Det har aldrig varit lättare att resa på egen hand, och Asien är verkligen ett mecka för den som vill ut på små eller stora äventyr. Här finns det gott om vältrampade och beprövade backpackerrutter.

Här är några tips till dig som vill uppleva Asien på egen hand:

Välj ett avgränsat område

Välj ett område du vill utforska beroende på hur länge du ska resa runt. I Asien kan du lätt kombinera flera länder på kort tid. Några vanliga backpackerrutter är till exempel kombinationer av a) Vietnam, Laos, Kambodja och Thailand, eller b) Indonesien, Malaysia, Singapore, Thailand, eller c) Indien, Nepal, Tibet.

Ha en grovplan

En del av charmen med att resa på egen hand är att du kan vara spontan och flexibel under resans gång. Men det kan ändå vara skönt att ha en grov plan; gör lite research hemma, kolla upp var det är monsunperiod, är det särskilda reserekomendationer som gäller? En guidebok över området kan vara bra att ha med. Ofta finns det möjlighet att byta böcker på hotellen eller sälja din gamla och köpa en begagnad om du rör dig över stora områden som inte täcks av en bok.

Packa lätt – och rätt

En bekväm ryggsäck är alltid bra – men dra inte med dig saker jorden runt i onödan bara för att du har plats. Tänk på att det är billigt att lämna in kläder för tvätt på de flesta ställen. Ta heller med en t-shirt för litet än för mycket – du kommer med största sannolikhet att shoppa under resan. Ska du upp på höga höjder kan det bli kallt på kvällarna, då kanske det behövs en tunn jacka. Planerar du att vandra mycket bör du ha med skor som tål både terräng och vatten.

Ha papperskoll

Ha med dig kopior av pass och ID-handlingar och skicka gärna scannade kopior till din mail. Ska du kombinera olika länder är det viktigt att du vet om det krävs visum eller ej. Ofta krävs att man vid inresa i landet kan uppvisa kopia på utresebiljetten för att få visum på plats. Ska du transportera dig med flyg bör du kolla upp om du själv behöver skriva ut ditt boardingcard på hotellet eller ett internettkafé.

Gör transporten till en del av upplevelsen

Många och långa timmar på en turistbuss med airconditionering är kanske smidigt, men förmodligen inte en del av resan som man minns i efterhand. Tänk på man ofta kan åka lokala färdmedel för en bråkdel av priset. Då får man ofta stanna till på ställen som ligger lite utanför turistströmmen. Kanske uppenbarar sig ett litet äventyr på vägen!

Förboka boende eller hitta på plats?

Det finns egentligen inget bra svar på denna fråga. Tycker du själv det är en trygghet att veta var du ska bo kan du förboka boende på de platser du kommer spendera lite lenger tid. Nackdelen är att du blir mindre flexibel. En fördel med att hitta boende på plats är att du får en överblick över orten, kan pruta på priset och byta hotell om du hittar nåt bättre alternativ.

Saker som är bra att ha i ryggsäcken:

1. Ficklampa
2. Myggnät
3. Tvättmedel för handtvätt
4. Desinficerande handgel
5. Tunn lakenpåse
6. Regnskydd till ryggsäcken
7. Ett litet multiverktyg
8. En tunn jacka
9. Ett hänglås
10. Liten ryggsäck för utflykter

Hitta billiga flyg