Amalfikusten och Neapelbukten

Rolf_52
Medlem sedan 2007, besökt 54 länder

Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Amalfikusten har alltid lockat världens kändis- och kulturelit. Och det är lätt att förstå varför. Här finns både sol, bad och något för själen. Reseguidens medlem Rolf, alias "Rolf_52", guidar till ett resmål du kommer att minnas för livet.

Alla har de åkt hit. De som kunde välja vad de ville: Hollywoodstjärnorna, författarna och tonsättarna. De romerska kejsarna hade ett imperium att välja från men de byggde sina sommarvillor på Capri. Om du söker sol, bad och värme, men också något för själen, något du kommer att minnas hela livet – då åker du hit. Du kommer att åka härifrån och minnas några av de mest hänförande vyer du sett och några av de ljuvligaste middagar och kvällar du avnjutit. Du kommer att minnas värmen inte bara från solen utan från folket i denna trakt. Du kommer att minnas resan dit, den vackraste kustväg du någonsin färdats på. Du kommer att vilja åka tillbaka – vi gjorde det flera gånger. Här skulle du vilja leva och här skulle du vilja dö. När den gamle fiskaren Pacciale dör i Axel Munthes ”Boken om San Michele” vill han att de bär fram sängen så att han kan se ut över Neapelbukten.

5 tips på Amalfikusten

Positano

Många skulle säga Amalfi eller Ravello, men vår favorit är Positano. Härifrån når du alla platser du vill besöka i den här underbara regionen. I Positano klättrar bebyggelsen bokstavligt talat på bergväggarna – otroligt spektakulärt. Den amerikanske författaren och nobelpristagaren John Steinbeck skrev "Positano bites deep…it is a dream place that isn’t quite real when you are there and becomes beckoningly real after you have gone”. Missa inte att åka upp till den lilla byn Montepertuso som ligger precis ovanför Positano. Fantastisk utsikt på väg dit upp och där finns ett par bra och riktigt prisvärda restauranger.

Vesuvius

Räkna med en halv dag för att uppleva vukanernas vulkan. Se till att åka upp en klar dag så att du förutom kratern får njuta av den enastående utsikten över Neapelbukten. Ta med dig en flaska vatten att dricka, skippa sandalerna och rusta dig med bra skor för klättringen som går på vulkanisk stenmark. Du utrustas också med en vandringsstav och en guide leder dig upp sista biten till kratern. Häruppe slipper du också den tryckande hettan en varm sommardag.

Pompeji och Herculaneum

Städerna som begravdes i Vesuvius aska år 79 ger idag en ögonblicksbild av liv och plötslig död i det romerska riket under det första århundradet. Räkna med att ägna en hel dag åt att utforska Pompeji. Herculaneum är mindre känt, men också värt ett besök. En kopia av Villa dei Papiri uppfördes av den amerikanske miljardären JP Getty i Malibu, Los Angeles. Originalstatyerna från Villa Papiri finns idag i det Arkeologiska museet i Neapel.

Arkeologiska museet i Neapel

Lagom stort och otroligt sevärt med skatterna från Pompeji och Herculaneum och med det “hemliga kabinettet” som en pikant erotisk avslutning. Och när ni är i Neapel passa på att äta pizza på Da Michele som bara gör klassikerna Margherita och Marinara, men har gjort det så bra i 140 år att kön med Neapelbor med snålvattnet rinnande ofta ringlar lång. Och spelar Napoli hemmamatch den kvällen åk till San Paolo och upplev Italiens snabbaste anfallsfotboll inför landets mest passionerade hemmapublik.

Capri

Alla som varit här har sin motivering. Axel Munthe har skrivit en hel bok som fortfarande är den största svenska bestsellern genom tiderna. Och sen är det förstås världens vackraste ö. Unna er minst en övernattning för att slippa Capri-stressen som drabbar dem som åker över dagen. Vi bodde en natt i Capri och en natt i Anacapri. Det går små specialbussar mellan orterna och utsikten under färden är “breathtaking”. Missa inte Axel Munthes hus Villa San Michele och blå grottan i Anacapri. Från Anacapri går också en linbana upp till Monte Solaro med fantastisk utsikt över ön.

Så tar du dig hit

Du kan flyga till Neapel, men det kräver byten och det enklaste och billigaste blir flyg till Rom och hyrbil därifrån. Som bonus kan du uppleva Rom under någon eller några dagar på samma resa. Det är knappt 20 mil till Neapel, men sen tar det ungefär 1,5 timme att köra till Positano på grund av kurvig väg. Ta det lugnt och njut av de hänförande vyerna på denna dramatiska kustväg! Till Capri går båtar från alla de kända orterna. Det smidigaste är att ha en ort som bas, exempelvis Positano, och göra ett break för någon eller några dagar på Capri och låta bilen stå kvar på hotellparkeringen.


Psst! Ett bra tips!

Unna dig ett bra hotell med balkong eller terrass mot havet. Om du någon gång ska betala extra för utsikt mot havet ska du göra det här. Läs Munthes bok innan du åker till Capri. Den är riktigt underhållande och har du tur träffar du någon släkting till personerna i boken. Det är först när du äter Buffelmozarella på plats i Kampanien som du inser att det du ätit hemma inte borde få kallas Mozarella. Om du bara åker över dagen till Capri tänk på att köerna tillbaka till båtarna blir enorma så det gäller att vara ute i god tid.


Flyg till Neapel
Boende i Positano

Amalfikusten Italien

Ljuv musik längs Amalfikusten
1 / 6
Utsikt över Amalfi
2 / 6
Utsikt från Villa Rufolo
4 / 6
Utsikt från Villa Rufolo
6 / 6
Populära resor från Göteborg till Amalfikusten