Älskade spion

Marlene
Medlem sedan 2006, besökt 13 länder

Bild: www.originalprop.com
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Bild: The Ritz Hotel
Bild: Scott's Restaurant
Foto: travelfun, medlem sedan 2006
I år handlar allt om din favoritspion – James Bond. 2008 är nämligen internationella Bondåret. I år firas det att Bonds skapare Ian Fleming föddes för 100 år sedan. Den 31 oktober är det dessutom dags för Daniel Craig att dra på sig smokingen igen – då är det premiär på den tjugoandra bondfilmen Quantum of Solace.

Bond. James Bond. En av världens mest populära spioner sedan 1962 då Sean Connery gestaltade Ian Flemings hjälte på vita duken för första gången. Fem Bondskådespelare och 21 filmer senare är Agent 007 ett välkänt folknamn och 2008 är hans år. Snart är det dessutom premiärdags för det senaste tillskottet Quantum of Solace. Bondhyllningen märks av på många håll runt om i världen – i London hålls en utställning i Agent 007:s ära och ivriga fans vallfärdar till berömda filminspelningsplatser som aldrig förr.

For your eyes only

Utställningen For your eyes only pågår till och med mars 2009 på Londons krigsmuseum. Här kan du beskåda Bonds pistol och Halle Berrys välkända orangea bikini från Die Another Day. Även caddiens golfsko i Goldfinger, och mycket annat finns att kika på här.

Bond, bara Bond

För Bondfantasten är London den bästa platsen att åka till. Förutom den nyöppnade utställningen finns speciella platser att besöka såsom Turnbull & Asser, de som tillhandahållit Bond med skjortor och slipsar från 1962 till dags datum. Köp din egen Bondgarderob i deras butik på 71 & 72 Jermyn Street.

Restaurangen Scott's är ett annat Bondtillhåll, det var Flemings egna förstahandsval och de erbjuder idag alla hans favoritmåltider på sin meny. Hans rollfigur Bond spenderar även han åtskilliga timmar på Scott's där han dinerar på skaldjur och rosa champagne.

Andra populära Bondrelaterade platser är Duke's Bar där du självfallet intager en martini – shaken not stirred –, MI6:s högvarter och The Ritz Hotel där Bond huserar i Diamantfeber.

Res i Bonds fotspår

Att svenskarna älskar sitt Thailand råder det inget tvivel om, och de är inte ensamma. Hit kommer även många Bondfans för att fotas på James Bond Island i Phuket. Ön, som egentligen går under namnet Ko Tapu, blev känd genom bondfilmen Mannen med den gyllene pistolen och idag är den ett kodakögonblick som finns i vart och varannat fotoalbum. Andra destinationer för Bondfanatiker är Jamaica där du kan kolla in platserna från Agent 007 med rätt att döda, Chamonixs snöklädda toppar från Världen räcker inte till eller det gamla fortet i Korfu stad från Ur dödlig synvinkel.

Snart dags igen

Den 31 oktober är det dags för Daniel Craig att dra på sig smokingen igen – då kommer nämligen den tjugoandra bondfilmen till en biograf nära dig. Missa inte det!

Res till Bondplatserna – sök och jämför priser på Reseguiden.se:
Hitta en prisvärd resa till London
Åk till James Bond Island i Thailand

Mer information:
Imperial War Museum London
Turnbull & Asser
Scott's Restaurant
Secret Intelligence Service, SIS
The Ritz

Sponsrade erbjudanden:


Flyg till London