Allt och lite till i Kapstaden

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: alex81, medlem sedan 2006
Var kan du få prisvärd shopping, vacker natur och god mat på en och samma gång? Svaret är Kapstaden vid Sydafrikas södra spets. Här är det nära till naturen och det finns aktiviteter för alla smaker.

Kapstaden ligger vid Taffelbergens fot och har naturen runt hörnet, med Godahoppsudden och en uppsjö mysiga kustbyar.

Naturen runt hörnet

En av de största anledningarna att åka till Sydafrika är den vackra naturen. Nära Kapstaden finns Taffelberget som sträcker sig ända ner mot udden. Du kan åka linbana upp och utsikten är fantastisk. Det går också utmärkt att vandra uppför berget. Det är ett måste att speja ut över havet vid Godahoppsudden, en bild som blir ett minne för livet. I Boulder Bay kan du kika på pingvinerna när de kommer upp ur havet i solnedgången och en och en halv timme från Kapstaden hittar du orten Hermanus, känt för sin valskådning. Juni till november är den bästa tiden för att se val och här kan man till och med skymta dem från torra land.

Välbesökt hamnområde

Victoria & Alfred Waterfront är hamnområdet som har både shopping och restauranger. Det populära området har omkring 10 miljoner besökare varje år. Här ligger också stadens havsakvarium. De färgglada husen i stadsdelen Bo-kaap är ett annat charmigt område du inte får missa, bland annat finns här Sydafrikas äldsta moské. På väg ner mot den kända udden finns ett pärlband av småbyar med fina stränder, som Simon's Town och Camps Bay.

Möt de vilda djuren

Ett besök i Sydafrika är inte komplett utan safari. Många väljer att planera in ett besök i Krügerparken, men för att komma dit måste du resa igenom hela landet. Planera in några extra dagar för att hinna. För dig som inte vill resa så långt så finns bland annat Fairy Glen Game Reserve. Det ligger en timme från Kapstaden och här kan du bland annat se elefant, lejon och noshörning.

Robben Island

Det gamla fängelset på Robben Island norr om Kapstaden är numera museum och finns på UNESCO:s världsarvslista. Ön är också en nationalpark. Här kan du lära dig mer om landets historia och om Nelson Mandela, som satt 18 år av sitt 27-åriga fängelsestraff på Robben Island. Det finns flera guidade turer dagligen och färja avgår från Kapstaden.

Resa och bo

Resan till Sydafrika tar från 15 timmar, men trots det kan du landa hyfsat utvilad eftersom flygningar från Europa ofta sträcker sig över natten. Eftersom Sverige och Sydafrika ligger i samma tidszon slipper du även jetlag. På vintern behöver du dock vrida fram klockan en timme när du landar, då Sydafrika inte har vår vintertid. Det finns gott om boende i alla prisklasser, från budget till lyx. Ett trevligt alternativ till att bo i Kapstaden är att istället utgå från Stellenbosch eller någon annan stad i vindistriktet.

Flyg till Kapstaden

Hotell i Kapstaden

Hotell i Stellenbosch

Kapstaden Sydafrika

Table Mountain - Måste upplevas!
1 / 28
Camp Bay vid Kapstaden
3 / 28
Kapstaden och Tamboerskloof
5 / 28
Duken har lagts på Taffelberget
7 / 28
Table mountain
9 / 28
Vackra Kapstaden
11 / 28
Linbanan upp till Tafflebergets topp
12 / 28
Utsikt från Taffelberget
16 / 28
Släktträff i pingvinfamiljen
19 / 28