Allt du behöver veta om reseförsäkringar

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: Thinkstock
Det är mycket man ska tänka på när man ska ut och resa, men något av det allra viktigaste är att man har en bra reseförsäkring och att man har koll på vad den täcker och inte täcker. Här är vår reseförsäkringsguide.
Publicerad 3 december 2012

Oftast går allting bra när man är ute och reser, och ju fler gånger man har rest utan att det har skett något desto tuffare blir man nästa gång man ska ut och resa. Då är det lätt att tänka att de pengarna som en reseförsäkring kostar kan man ju använda till en massa annat kul. Men något av det dummaste man kan göra är att resa utan en bra reseförsäkring.

Dina alternativ

När du ska köpa en reseförsäkring har du flera alternativ. Här listar vi tre utav dem och vad du ska tänka på för att välja rätt.

Reseförsäkring på kreditkortet
De allra flesta kreditkort inkluderar en reseförsäkring om du betalar en viss andel av resan, transport och övernattning, med kortet. Som regel krävs det att du betalar mellan 50 och 75 procent med kreditkortet, ibland till och med hela beloppet, så glöm inte att dubbelkolla detta med din bank redan när du bokar resan. Något som är viktigt att veta när det gäller en sådan reseförsäkring är att den i vissa fall endast gäller ifall ditt bagage försvunnit, och inte alls för en eventuell olyckssituation.

Semesterförsäkring enstaka resor
Vet du att du bara gör en utlandsresa per år kan det ibland löna sig att välja en försäkring för enstaka resor. Då gäller försäkringen från avresedagen tills du är hemma i Sverige igen. Priset på en sådan här försäkring beräknas på hur många dagar du ska vara borta och vart du ska resa. Skall du på en veckas semester i Europa kostar försäkringen 285 kronor per vuxen och 139 kronor per barn (när barnet reser med vuxen). Prisexempel från ERV.

Årsreseförsäkring
Det här är som regel det bästa valet oavsett om du reser ensam eller om du vill ha en försäkring som gäller för hela familjen. Då gäller försäkringen på alla resor du gör inom loppet av ett år. Den här försäkringen gör att du får ersättning om det till exempel blir badförbud på grund av hajvarning eller risk för maneter. Du kan också få en helt ny resa ifall du har oturen att vara sjuk under mer än halva resan. Det som är viktigt att veta är att en sådan här försäkring gäller i max 45 dagar åt gången (kan variera från sällskap till sällskap) så om du ska vara borta länge än så behöver du teckna en utvidgad försäkring. Pris för en årsförsäkring är 565 kronor per person, 905 kronor per par eller 1120 kronor per familj. Prisexempel från ERV.

Det är också bra att veta att en vanlig reseförsäkring har begränsningar om du ska på speciella resor som expeditioner till speciella områden, land med förhöjd risk för krig, oro eller terror, och mycket mer, Det är viktigt att du läser igenom villkoren för din reseförsäkring noga och inte tar några risker, och att du är ärlig med vad du ska göra på resan vid beställning av försäkringen.

Bra att veta

Många argumenterar att man är bra skyddad utan en reseförsäkring och att det är bortkastade pengar. Nedan kan du läsa om några av de vanligaste problemställningarna.

Jag är gravid, kan jag resa alls då och i så fall hur länge?
Oftast är det ingen fara att resa när man är gravid. Dock så ska man alltid höra med sin barnmorska innan för att få råd om till exempel kost och eventuella mediciner. Reglerna för en reseförsäkring när man är gravid varierar stort beroende på vilket försäkringsbolag man använder sig av. En bra försäkring som gäller när man reser fram till vecka 32 finns hos till exempel ERV. Försäkringen kallas Smart och priset för 1 veckas resa inom Europa ligger på 310 kronor per person. Tänk dock på att vissa flygbolag kan ha strikta regler och kan ibland vägra att släppa på höggravida kvinnor. Dubbelkolla sådana saker när du bokar din resa.

Man får pengar från flygsällskapet vid försenat eller borttappat bagage
Genom Montrealkonvensionen är man försäkrad vid borttappat eller försenat bagage, och det stämmer till en viss del, men man ska veta att ersättningen inte baseras på vad du hade i väskan utan är ett fast belopp per liter som väskan rymmer. Man får dessutom ersättning för att köpa nödvändiga saker som toalettsaker upp till ett visst belopp. Dyra prylar som kamera eller laptop täcks alltså inte. Har du en bra reseförsäkring är ersättningsbeloppet mycket högre och du kan ofta få ut pengar omedelbart så att du slipper ligga ute med stora belopp.

Jag har med mig det Europeiska sjukvårdskortet och behöver ingen extra försäkring
Alla svenskar har krav på hjälp vid sjukdom och olyckor när man reser inom EU och EES. Man skall också veta att man bara har krav på samma hjälp som landets egna medborgare får, och det är inte bara standarden på de offentliga sjukhusen som kan vara mycket lägre än vad vi är vana med i Sverige. Självrisken kan också vara mycket högre, pengar du måste ta från reskassan som du kanske inte hade budgeterat till. Läs mer om EU-kortet här.

Det händer inte mig, och om det gör det så får jag hjälp från staten
Olyckor sker, oftare än man kanske tror, och har du inte en bra reseförsäkring kan det bli väldigt dyrt. Skulle du bli sjuk eller skada dig så mycket att du inte kan resa hem eller måste ha ett ambulansflyg så kan prislappen hamna på över en miljon kronor. Pengar som de flesta inte har liggande, och det är inte säkert av den svenska staten kan gå in och hjälpa till heller. Ett benbrott i Schweiz på skidresan kan också bli dyrt utan reseförsäkring, och det är inte ovanligt att prislappen hamnar på 100 000 kronor. Vi svenskar älskar ju att resa till USA och skulle du hamna på sjukhus där är en normal prislapp bara för att ligga på sjukhus, ingen operation inkluderad, runt 40 000 kronor per dygn. En ganska otrevlig överraskning.

Läs mer om reseförsäkringar och villkor här:
- ERV
- Gouda Reseförsäkring
- Konsumentverket

Läs mer om det Europeiska sjukvårdskortet:
- Vanliga frågor och svar om kortet.
- Beställ ditt kort här.


Sköna all inclusive-erbjudanden