Ack Värmeland du sköna

Brum1234
Medlem sedan 2012, besökt 24 länder

Foto:Karin Rylander
Foto: Karin Rylander
Foto: Karin Rylander
Foto: Karin Rylander
”Ack Värmeland du sköna” skrevs redan år 1822 men har sjungits sedan 1700-talet i Östergötland men med andra ord. Sångtexten står sig än i dag. Reseguidens medlem Karin Rylander, alias Brum1234, fick lära sig sången när hon gick i folkskolan i Malmö i slutet av 1950-talet och nu vill hon dela med sig av detta smultronställe – Lesjöfors.
Publicerad 20 juni 2012

Nu är jag själv lärare men dessa patriotiska sånger har numera inte en given plats i skolan. Jag hade en faster som bodde i Nora och under varje semester var Bergslagen ett givet stopp. Sången ”Vart jag går i skogar, berg och dalar” sägs vara skriven uppe i Bergslagen.

Tillbaka till mina rötter

Området har verkligen mycket av denna variation. Mitt resmål, Lesjöfors, ligger både i Bergslagen och i Värmland nära gränsen mot Dalarna. Jag är esperantist och vår kursgård ligger i Lesjöfors. Jag har under ett flertal år hjälp till i köket under sommarkurserna. Genom besöken i Lesjöfors har mitt intresse för mina rötter börjat växa. Min farmor föddes i Långbanshyttan mellan Lesjöfors och Filipstad 1882, men flyttade redan i unga år till ett annat gruvsamhälle, Pershyttan, alldeles utanför Nora. Min snart 90-åriga mamma har ett kort från Långbanshyttan från början av 1950-talet där jag och min mamma sitter i en korg på väg att bli nerhissade i gruvan som då var i drift. När jag ser den bilden känner jag historiens vingslag kanske för att jag som nästan pensionär än mer längtar tillbaka till mina rötter.

Redan på bussen känner du av lugnet från naturen och kommer till Lesjöfors med just skogar, berg och dalar precis som sången säger kvar på näthinnan. Av det blomstrande gruvsamhället finns bara minnen, ICA, Konsum och några pensionärer kvar. I hyreshusen finns det många tomma lägenheter. Det förringar inte den omgivande skönheten. Det finns mycket förutom lugnet att besöka i Lesjöfors med omnejd, men jag har valt ut några favoriter nedan.

Fem smultronställen som alla är värda att besöka

– Första stället jag rekommenderar är Dalkarshyttan med Dalkarlsjön. Att sitta på en stenhäll vid sjökanten och se den värmländska naturen i bakgrunden är rena medicinen för en kanske stressad själ. Om det är varmt ute kan man ta ett, kanske lite kylslaget dopp, i det rena vattnet. Det finns också möjlighet att hyra en eka och ro ut på sjön i skymningen. Glöm inte att ta med fiskspöet så att ni kan njuta av grillad fisk till kvällsmat.

– I Lesjöfors har järnhanteringen gamla anor. Redan på 1700-talet började man bryta järnmalm här men sedan 1990-talet är gruvhanteringen, järnvägen och industrierna kring denna ett minne blott. Om man vill återuppleva svunnen tid kan jag rekommendera ett besök på musset som en lämplig sysselsättning. När man sett sig mätt på allt kring gruvdriften kan man fortsätta på en om än ansträngande tur upp i bergen och titta på en gammal mila. Då får man en förståelse för vilket hårt liv våra förfäder levde.

– Den nuvarande kyrkan i Lesjöfors invigdes 1971. Kyrkogården ligger vackert inbäddad i skogen och är värt ett besök under alla årets månader. På hösten kan man plocka både lingon och blåbär inne på kyrkogården på sluttningarna upp mot skogsbrynet. På en av bänkarna kan man sitta och fantisera om svunnen tid om hur arbetarna i gruvorna levde under livets alla skiften när Lesjöfors var ett samhälle som sprudlade av liv. Man kan också tänka sig bort från köpcentra med allt att erbjuda till specialaffärer med personlig service som de nerlagda affärerna på huvudgatan vittnar om .

– Lesjöfors ligger längsmed ett bibelbälte med Örebro som huvudort. I Lesjöfors blomstrade de frireligiösa församlingarna under början av 1900-talet. Nu är de flesta församlingarna nerlagda och bönehusen står tomma och vittnar om en svunnen storhetstid. Det är bara ”Alliansen” som ännu är aktiv. Det gamla missionshuset från början av 1900-talet är en fröjd för ögat både dess exteriör och interiör.

– Om man är löpare eller bara en glad motionär är det lämpligt att besöka Lesjöfors till Kristi Himmelfärdshelgen. Då är det marknad på Bruksvallen där en gång för inte alltför längesedan ett anrikt fotbollslag tränade. En av dagarna fylls skolgården av löpare från hela Värmland inför starten på det drygt sju kilometer långa motionsloppet uppför berget och in på slingrande skogsvägar. På sista biten nerför får man en underbar vy över hela Lesjöfors. Det finns också möjlighet för motionärer att promenera runt en kortare sträcka och kanske bli sugen på fler promenader.

Så tar du dig hit

Lesjöfors ligger inte vid världens ände men inte långt ifrån. Det går både tåg och långfärdsbussar från Stockholm och Malmö till Kristinehamn. Därifrån är det buss en bit in i de värmländska skogarna som gäller. Det är absolut värt besväret.

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige