8 bra saker att se och göra i Dubai

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Den galna staden Dubai har milslånga sandstränder, skidbackar, de lyxigaste hotellen och världens största köpcenter. Här är våra 8 bästa tips till dig som är nyfiken på Dubai men ännu inte har bokat.

Det är inte så konstigt att ökenstaden Dubai har blivit en av svenskarnas största charterfavoriter. Här finns både långa sandstränder, lyxiga hotell, massor av aktiviteter och extremt bra shopping.

1. Staden Dubai blir allt större

När man talar om Dubai menar man oftast staden Dubai (ofta kallad Dubai City). Men Dubai är också ett av de sju självständiga emirat som utgör landet Förenade Arabemiraten vid Persiska viken. Staden Dubai har omkring två miljoner invånare men expanderar mycket snabbt. Centrum i Dubai är stadsdelarna Bur Dubai i sydväst och Deira i nordost, de här äldre stadsdelarna delas i mitten av den mycket smala Dubaiviken. Längre söderut finns turistområdet Jumeirah med långa stränder och lyxiga hotellanläggningar.

2. Ta det försiktigt med alkoholen

Trots att Dubai är ett av de mer liberala områdena i arabvärlden så tolererar man inte vad som helst. Man har mycket hårda lagar mot till exempel offentlig berusning och rattfylleri. Du bör inte heller sola barbröstad på stranden eller hångla offentligt. Att vända din skosula mot någon är inte olagligt men betraktas som mycket oartigt.

3. Årstiden avgör hur du tar dig runt

Under sommarmånaderna är det enda praktiska transportmedlet luftkonditionerad taxi eftersom det oftast är 40-45 grader varmt. Det finns relativt många taxibilar och oftast står de och väntar utanför hotell och köpcenter, det kostar cirka 60 kronor att åka tre kilometer. På vintern är det möjligt att gå kortare sträckor. Tunnelbanans röda linje är perfekt om du vill åka längs kusten där både Burj Khalifa och Mall of the Emirates ligger, en enkelbiljett kostar 4-17 kronor.

4. Världens lyxigaste hotell

De senaste åren har det byggts många nya hotell och det finns därför nästan alltid gott om rum. Men räkna med att priserna kan variera kraftigt. Under lågsäsongen juni-augusti går det att bo i överdådig femstjärnig lyx för under 1000-lappen medan det under hektiska perioder kan vara svårt att hitta hotellrum för under 500 kronor/natt. Det är som dyrast att bo vid den långa strandsträckan Jumeirah Beach eftersom de mest exklusiva hotellen ligger här, bland annat superlyxhotellet Burj Al Arab där rummen kostar från 15 000 kronor/natt. Billigast boende hittar du i stadsdelarna Deira och Bur Dubai.

5. Många rekordsevärdheter

I Dubai har man satsat hundratals miljarder på fantastiska byggnader som slår de flesta rekord. Den 828 meter höga Burj Khalifa är världens högsta byggnad med en utsiktsplattform på 452 meter höjd som går att besöka. Världens högsta fontän är Dubai Fountain som skjuter upp 150 meter i luften till olika typer av musik. Om du inte har råd att bo på världens lyxigaste hotell Burj Al Arab så kan du ändå besöka det för en drink eller en middag, men du måste boka flera dagar i förväg. När det finns lediga rum arrangeras också rundturer av själva hotellet. I Dubai Museum får du veta allt om stadens historia genom att titta på rekonstruktioner av vasshus och arkeologiska fynd, missa inte bottenvåningen där man har byggt upp en hel traditionell souq.

6. Åk från dykningen direkt till skidbacken

Här i Dubai kan du gå omkring i 40-gradig värme utomhus och fem minuter senare åka skidor i världens största skidbacke inomhus i köpcentret Mall of the Emirates. Om du inte vill spendera nästan 400 kronor på skidåkning kan du i stället njuta av sol och milslånga kritvita stränder. Här finns också mycket populära dykvatten och möjligheter till vattensporter som jetski-åkning. I vattenparken Wild Wadi Park finns rutschkanor, vattenfall och en pool med vågmaskin.

7. Shopping i världsklass

De flesta av besökarna till Dubai kommer hit för att shoppa. Det finns ett dussintal stora köpcenter fyllda med butiker där du framför allt kan fynda märkeskläder, elektronik och guldsmycken. De största köpcentren är Dubai Mall, som är störst i världen med sina 1 200 butiker, och Mall of the Emirates med 200 butiker och en inomhusskidanläggning. Under den månadslånga rean Dubai Shopping Festival kan du shoppa med rabatter på 30-40 procent i nästan alla butiker, rean börjar i slutet av januari varje år.

8. Snabbmaten är billig

Den populäraste snabbmaten i Dubai är ”shawarma” som i princip är en kebab men kryddad med kanel och vinäger. Shawarma går att köpa nästan överallt och kostar oftast bara en tia, men det finns också dyrare varianter. Eftersom Dubai är en mycket populär turiststad så är det lätt att hitta sushi, McDonald's och KFC men även restauranger som serverar italiensk eller arabisk mat. Det största och billigaste utbudet står de indiska restaurangerna för, här kostar en rätt bara cirka 20 kronor. Alkohol serveras nästan bara i hotellens egna barer och restauranger, under stora muslimska helger är alla drycker med alkohol förbjudna.

Ta sig till Dubai

Det enklaste sättet att åka till Dubai är med något av de stora charterbolagen som arrangerar resor hit; som Fritidsresor, Apollo och Solresor. Då tar flygresan runt 6 timmar och 20 minuter. De flesta andra flygbolag har inte direktflyg hit, du måste mellanlanda vilket gör att resan tar mycket lång tid. Det är mycket smidigt att ta sig från flygplatsen Dubai International Airport, eftersom den bara ligger fyra kilometer från centrum. Förutom charterbolagens transferbussar så finns det tunnelbana, buss och taxibilar. Du kan även åka på weekend hit med Apollo. Dessutom innehåller en del kryssningsresor ett stopp i Dubai och du kan åka med kryssningsbolag som Costa Cruises och Royal Caribbean Cruise Line.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du alla resor till Dubai:
- Charter till Dubai
- Hotell i Dubai
- Flyg till Dubai
- Weekend i Dubai


Lyxig charter till Dubai

Om Dubai Förenade Arabemiraten

Dubai är ett av sju emirat i Förenade Arabemiraten vid Persiska viken. Här finns lyxhotell, världens högsta byggnad och enorma gallerior för shopping i världsklass. Det här unga och rika resmålet lockar även med långa och soliga stränder.
Golf
Arkitektur
Lyx
Nattliv
Sandstrand
Shopping
Sol & bad
38°
Klimat i september
33°
Badtemp i september