7 coola vandrarhem i Sverige

Yael
Medlem sedan 2008, besökt 19 länder

Bild: Bosse Lind
Bild: Nikolaj Alsterdal
Bild: STF
Bild: STF
Foto: vandrainaturen, medlem sedan 2007
En unik Sverigesemester behöver inte kosta en förmögenhet. Planerar du att bo på vandrarhem i sommar, finns mängder av sätt att få en upplevelse utöver det vanliga och du slipper dessutom att överskrida din budget.

Reser du med tunn plånbok finns flera hundra vandrarhem att välja mellan i Sverige. Vare sig du är ute efter att utforska storstäder, landsbygd, öar eller fjäll hittar du säkerligen ett boende som passar just din smak. Många av vandrarhemmen erbjuder även en unik karaktär som ger din semester “det lilla extra”.

Designhostel Gärdet

Bo på Sveriges första designvandrarhem och upplev klassisk svensk inredning i stilren, modern tappning - allt till ett överkomligt pris. Vandrarhemmet Gärdet ligger i världens första nationalstadspark och är samtidigt beläget inom gångavstånd från mängder av restauranger, mysiga promenadstråk och sevärdheter såsom Kaknästornet, Gröna Lund och Skansen.

Var: Stockholm
Pris: från 340 kronor

Af Chapman

Vakna till sjöss med utsikt över både Gamla stan och Kungliga slottet. På vandrarhemmet Af Chapman sover du i bekväma hytter på den nyrenoverade gamla fullriggaren med drygt hundra år på nacken. Det centrala läget ger dig tillgång till det mesta av storstadens utbud, allt från det pulserande nattlivet till den natursköna skärgården.

Var: Stockholm
Pris: från 265 kronor

Vandrarhemmet Grottbyn

Detta vandrarhem erbjuder dig ett bekvämt boende i en gedigen grottmiljö. De 12 olika “grottorna” är byggda inuti små kullar i stil med Sagan om ringen- filmerna och finns i både större och mindre storlek samt med eller utan egen toalett och dusch. För dig som vill pröva på grottlivet till det yttersta finns även en stenåldersby med sommarprogram i området.

Var: Höör i Skåne
Pris: från 190 kronor

Crusellska vandrarhemmet

Koppla av i vackra västkuststaden Strömstad, som redan i slutet på 1700-talet blev känd som en bad- och hälsoort. Vill du unna dig en lyxig spa-vistelse och samtidigt ha pengar kvar till annat, är Crusellska vandrarhemmet ett utmärkt alternativ. Du bor i charmigt inredda rum och har möjlighet att boka avslappnande behandlingar i vandrarhemmets anslutande kuravdelning.

Var: Strömstad
Pris: från 270 kronor

Fjällstation Kebnekaise

Fjällstation Kebnekaise är ett unikt boende vid Sveriges högsta berg, som i år firar 100 år sedan den första gästen togs emot. Börja dagarna med glaciärvandringar, skidbestigningar och klätterkurser samt dröm dig bort vid brasan på kvällarna efter en utsökt trerättersmiddag. Du har även chansen att vakna till doften av nybakat bröd - fjällstationen har nämligen sitt alldeles egna bageri.

Var: Fjällstationen i Kebnekaise
Pris: från 660 kronor

Vandrarhem Tåget


På vandrarhemmet Tåget har du chansen att dela kupé med resenärer från både när och fjärran. Du bor i en av 36 traditionella tågkupéer i originalskick på ett cirka sjuttio år gammalt snälltåg. Cafévagnen erbjuder både frukostservering samt självhushåll och vill du utforska Lunds grönskande omgivningar finns även cykeluthyrning på plats.

Var: Lund
Pris: från 160 kronor

Visby fängelse vandrarhem

Upplev äkta fängelsekänsla på det centralt belägna vandrarhemmet nära gästhamnen. Så sent som 1998 byggdes det om från ett fullt fungerande fängelse… och ja, du sover i en av de 28 ursprungliga cellerna. Förutom nya sängar, lås och väggfärg har byggnaden inte förändrat sitt utseende mycket sedan 1800-talet, allt för att bevara den unika atmosfären. De riktigt tuffa kan till och med bo i ökända fången Tektor Lundqvists gamla fängelsecell.

Var: Visby
Pris: från 320 kronorPsst! Prisexemplen i artikeln visar boendekostnaden per person/natt i ett standardrum för två personer under högsäsong. Tänk på att priserna oftast är billigare under lågsäsong eller om du väljer att bo i ett flerbäddsrum.

Mer om Sveriges vandrarhem:
STF - Svenska Turistföreningen
SVIF - Sveriges Vandrarhem i Förening

Spana in resmålssidorna:
Sverige
Stockholm
Visby
Strömstad
Lund

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21