7 bästa sätten att se Central Park

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: gabrielasauciuc / Thinkstock
Foto: Songquan Deng / Thinkstock
Foto: © eva serrabassa / Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: art2002 / Thinkstock
Foto: Mark Tenniswood / Thinkstock
Foto: 2001 Getty Images / Thinkstock
Foto: © Getty Images / Thinkstock
Foto: Thinkstock
Världens mest berömda park ligger i New York och heter Central Park. Här har 100-tals filmer och tv-serier spelats in. Vi har tagit fram de 7 bästa sätten att uppleva det här grönområdet.

Det här är för många den perfekta stadsparken och har varit förebilden för många städer när man skapat egna grönområden. Den stora Central Park tar upp hela 6 procent av Manhattans yta och är öns centrum. Parken byggdes redan 1858 och har ända sedan dess utvecklats allt mer. Efter att ha varit rätt förfallen under 1970-talet så är den i dag välskött och mer populär än någonsin med fler än 25 miljoner besökare varje år. En av anledningarna till att parken är så populär är att den har lite av allt. Här finns både klippor, sjöar, gräsmattor, ängar och skog. När du kommer till parken för första gången så kommer du att bli överväldigad eftersom det vimlar av cyklister, joggare, inlinesåkare, hästar och vanliga besökare.

Färdsätt 1: Cykla

Det finns nog ingen med cykel på Manhattan som inte brukar ta en tur i Central Park. Vägarna här är ofta fyllda med både tävlingscyklister och vanliga utflyktscyklister. Det går inte att cykla omkring hur som helst i parken, många av de mindre vägarna är bara till för fotgängare. Det finns däremot flera välskyltade rundturer i parken som är mellan 2,7 och 9,8 kilometer långa. Det finns flera uthyrare i parken och du kan hyra en cykel för en timme (100 kronor) eller en hel dag (300 kronor). Det kanske bästa sättet för en nybörjare att lära känna Central Park är med en guidad cykeltur (1-2 timmar, 300-400 kronor).

Färdsätt 2: Hästdroska

Den mest romantiska färden du kan göra i New York är med en gammaldags hästdroska i Central Park. En normal rundtur tar 20 minuter och kostar cirka 350 kronor men det går också att boka en droska för en längre specialtur. För att inte plåga hästarna ställs turerna in om det är varmare än 31 grader eller kallare än 7 minusgrader.

Färdsätt 3: Springa

Den stora parken är perfekt för dig som vill jogga eftersom det finns områden både med kuperad terräng och flatmark. Den mest populära joggingrundan är den 9,7 kilometer långa Park Drive som går i cirkel runt hela parken. För dig som gillar film och tv är det Reservoir-rundan som gäller eftersom det är här vid den lilla sjön som dussintals berömda scener har spelats in. Reservoir-rundan är 2,5 kilometer lång. Om du är tävlingsinriktad så kan du delta i de många olika loppen som hålls i parken, de flesta arrangeras av New York Road Runners.

Färdsätt 4: Promenera

De flesta tar sig runt i Central Park till fots. Här hittar du alla typer av besökare, från fågelskådare och stressiga affärsmän till skolklasser och bröllopspar. Det finns totalt 93 kilometer vägar i parken men på vissa sträckor får du samsas med andra trafikanter. Central Park ser kanske ut som ett naturligt grönområde men är till största delen skapad för att du som besökare ska få en bra upplevelse. Därför går de flesta vägarna genom vacker natur, ängar och skogar. Om du blir trött under promenaden så kan du ta en paus på någon av de 9 000 bänkarna. Om du vill veta mer om parken så kan du följa med på någon av många guidade turer med teman som konst, film & tv eller hemliga platser.

Färdsätt 5: Vespa

De här mycket populära rundturerna tar dig både genom Central Park och till några av de mest populära platserna på Manhattan. Du kör inte själv utan sitter bakom en erfaren förare. Turerna tar 30-60 minuter och kostar 300-500 kronor.

Färdsätt 6: Inlines

Det finns flera mil asfalterad väg som är perfekt för dig som älskar att åka inlines, rullskridskor. Den mest populära vägen är Loop som du kan åka i två olika rundor, 8 eller 16 kilometer. Här kan du få rätt bra fart eftersom du slipper mötande trafik – vägen är enkelriktad både för fotgängare, inlines-åkare och cyklister. Det är så vanligt med inlines-åkare i parken att det till och med finns en särskild vårdcentral upprättad under helgerna.

Färdsätt 7: Roddbåt

En av de mest romantiska platserna i Central Park är den lilla sjön Central Park Lake. Här kan du hyra en liten roddbåt och njuta av naturen – och se de många skyskraporna som tornar upp sig bakom träden. Det finns mer än 100 båtar att hyra vid Loeb Boathouse, en timmes roddtur kostar 85 kronor.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du alla flyg och hotell till New York.

Om New York New York, USA

Staden som aldrig sover - New York med Manhattan i spetsen är mångas favoritstad med en puls och ett utbud som slår det mesta. Central Park i mitten kantas av raka gator fyllda av skyskrapor med butiker, restauranger, företag och bostäder. Alla delar med sin charm och sitt utbud.
Nöjesliv
Konst
Kultur
Weekend
Storstad
Nattliv
Shopping
26°
Klimat i september
Empire State Building i solnedången
1 / 53
2 / 53
"Lilla huset" på taket ...
8 / 53
Top of the Rock
10 / 53
Looking out ...
11 / 53
Madison Squar Garden
13 / 53
Yankee Stadium
14 / 53
Mumsiga våfflor.
16 / 53
New York City Skyline
19 / 53
Damn Good Panncakes with Strawberries
20 / 53
Statue of LIberty
24 / 53
Julfint på Wall Street
26 / 53
Central Park Friendship by David Thornell
27 / 53
Empire State Buildning
30 / 53
Mamma Mia & TImes Square
35 / 53
Grand Central Terminal
36 / 53
Brandbil i New York
39 / 53
Flat Iron Building
42 / 53
Eden Garden, Union Square
43 / 53
"Seinfeld-restaurangen" (the Monks)
45 / 53
Högst upp på Empire State Building
48 / 53
Brooklyn Bridge
49 / 53