5 upplevelser i Sydafrika

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: afrikajohan, medlem sedan 2006
Sydafrika har alla förutsättningar för en lyckad semester, med mycket aktiviteter och vacker natur. Du kan resa året om och dessutom slipper du jetlag.

Sätt kurs mot Sydafrika för en semester fylld med upplevelser. Bila runt och upptäck vingårdar samtidigt som du upplever en enastående vacker natur. Ett måste i Sydafrika är också att åka på safari och möta de vilda djuren. Här tipsar vi om fem upplevelser du inte får missa.

1. Safari är ett måste

En av de största anledningarna till ett besök i Sydafrika är den spännande naturen och djurlivet. Safari är helt enkelt ett måste. Den som vill upptäcka vildmarken och hela “big five” ska besöka den välkända Krügerparken och de privata reservaten i närheten. Den ligger på gränsen till Mozambique och här kan du se såväl lejon, leopard och elefant som buffel och noshörning. Om det känns för långt att åka till parken, som ligger i nordöstra delen av landet, finns flera närmare alternativ. Ett sådant är Buffelsdrift utanför Oudtshoorn som du når på drygt 6 timmar från Kapstaden. Här kan man bland annat se flodhästar. Oudtshoorn har också flera strutsfarmer som man kan besöka. Safariupplevelser finns i alla prisklasser, allt från enklare budgetboende till riktigt exklusiva safarilodger.

2. Besök Kapstaden och Godahoppsudden

I Kapstaden är Victoria & Alfred Waterfront ett populärt område med många restauranger som är väl värda ett besök. Missa heller inte en tur till Afrikas sydvästliga spets Godahoppsudden. Förutom de vackra omgivningarna, med dramatiska berg och brusande hav, har platsen ett marinhistoriskt värde. Den första fyren byggdes 1859 och än idag står den ståtligt 249 meter över havet. Besök också de små små orterna längs vägen ner mot udden; Camps Bay, Hout Bay och Simon's Town.

3. Bila i vinområdet

Oavsett om du är en riktig vinkännare eller bara en glad nybörjare är det lätt att uppskatta området nordost om Kapstaden. Där hittar du de kända orterna Stellenbosch, Paarl och Franschoek. Avstånden är korta och det är perfekt att bila runt här och upptäcka olika vingårdar.
I området finns det gott om trevliga vandrarhem och personalen tipsar gärna om aktiviteter närheten.

4. Upptäck Garden Route

En annan mycket uppskattad sträcka att bila är Garden Route – mellan Mossel Bay och Jeffery's Bay på sydkusten. Färden går längs kusten och här finns flera vackra naturreservat. Den som vill svinga klubban kan testa någon av de fina golfbanorna. Ett vanligt stopp halvvägs är semesterorten Plettenberg Bay,där det under vintern finns chans att se valar. Knysna, som ligger vid en lagun, är också ett populärt ställe att stanna till. Där Plettenberg Bay har en mer exklusiv touch har Knysna istället en folklig känsla.

5. Låt adrenalinet pumpa

Sydafrika är inte bara känt som en destination för safari och besök på vingårdar. Det är också ett resmål för de äventyrslystna. Vid Bloukrans Bridge nära Plettenberg Bay kan du kasta dig ut i ett av världens högsta bungy-jump, 216 meter upp. Om du inte känner dig redo att kasta dig ut från någon höjd kan du istället fira ner dig i ett lugnt tempo längs Taffelbergets kant. En annan aktivitet som blivit populär är hajsafari som ofta utgår från Gansbaai eller Kleinbaai ett par timmars bilfärd sydost om Kapstaden.

Så tar du dig till Sydafrika

Sydafrika ligger rakt söderut från Skandinavien. Det gör att att du slipper må dåligt på grund av tidsomställning. Under vintern behöver du vrida fram klockan en timme när du landar, men det är också allt. Resan hit kräver ett eller två byten och tar cirka 15 timmar. Några av bolagen som flyger mellan Skandinavien och Kapstaden är bland andra Air France, Turkish Airlines, South African och British Airways. Det är en god idé att ta hjälp av något av de företag som är specialiserade på Sydafrika och det finns rundturer och paket som passar alla. Några arrangörer är Tour Africa, African Tours & Safaris, Sydafrikaresor och många fler.

Flyg till Sydafrika

Hotell i Sydafrika

Hitta erbjudanden och paket i Sydafrika här.