5 sköna badorter i Kroatien

Annebente
Medlem sedan 2014, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Kroatien bjuder på en lång kust med en vacker skärgård, idylliska medeltidsbyar, arkitektur från romartiden och inte minst kristallklart vatten omringat av badvikar, stränder och bryggor. Här ger vi dig tips på fem av Kroatiens skönaste badorter.

Hvar

Hvar är en ö i den kroatiska skärgården, omkring en halvtimme med båt från Split. Hvar stad är en vacker och sofistikerad stad med kullerstensgator, vackra murar, spännande butiker och en livlig marknad. I hamnen ligger lyxiga segelbåtar och traditionella fiskebåtar sida vid sida. Strandpromenaden sträcker sig långt utanför staden med badvikar och restauranger för alla smaker. Som i resten av landet finns det få sandstränder, men däremot gott om vackra vikar med klappersten. Tar du en tur ut till Pakleni-öarna kan du bada i kristallklart vatten och njuta av lokala delikatesser. Till Hvar kan du resa med Ving, Scandjet, Kroatienspecialisten och Apollo.
Läs mer och se priser här.

Zadar

Zadar är en av de största städerna i Kroatien och har en rik historia. Lite utanför staden ligger flera stränder och hotell för dig som vill njuta av en härlig badsemester i kombination med en aktiv storstadssemester. Här kan du bada från stränderna, från stenpirer eller från klipporna och här finner du allt du kan önska dig när det kommer till restauranger, butiker och aktiviteter nära strandområdet. Vill du se dig omkring i staden finns det goda bussförbindelser mellan de olika stadsdelarna och stranden. I centrum kan du uppleva den vackra gamla stadsdelen med trånga och bilfria gränder, eller lyssna på musiken som havet spelar på den berömda sjöorgeln. Ta gärna en tur ut till ögruppen Komati, ett populärt utflyktsmål för turister.
Läs mer och se priser här.

Porec

Porec har tagit emot turister sedan slutet av 1800-talet. Den här pittoreska staden finns du på Kroatiens nordkust, på Istrien-halvön. Porec är en av Europas bäst bevarade medeltidsbyar, med kullerstensgator, vackra hus, små torg och gamla kyrkor. Missa inte att besöka St. Euphrasius-basilikan från 1500-talet, som står på UNESCOs världsarvslista på grund av sin fantastiska mosaik. Eller ta en tur till Pula och den stora romerska amfiteatern Arena som på sin tid användes till gladiatorkamper. Söder och norr om den gamla delen av staden finner du badplatser och vattenaktiviteter. De bästa badstränderna finns på ön Sveti Nikola och i badvikarna söder om staden. Här är det klippor och små stenstränder omgivet av pinjeträd som gäller. Hit reser du med Scandjet och Solresor, med Ving finns även paketresor baserat på reguljärflyg.
Läs mer och se priser här.

Makarska

Makarska rivieran har kilometervis med vackra stränder, kristallklart vatten och pinjeträd med höga berg i bakgrunden. Staden Makarska är den största och mest populära, med en lång strandpromenad och ett myller av människor. Här finns det massor av restauranger, kaféer och glassbarer där du kan få bra mat till billiga priser. Oavsett om du vill ta dagen som den kommer på en av stränderna eller om du vill ha en aktiv semester kommer du att gilla det här området. Vad sägs om rafting eller klättring i Biokovo-bergen? Eller ge kroppen en välförtjänt SPA-behandling? Vill du utforska området kan du hyra en cykel, scooter, bil eller båt och hitta din favoritstrand utanför staden. Hit reser du med Apollo, Ving, Airtours och Kroatienspecialisten.
Läs mer och se priser här.

Bol

Den lilla staden Bol ligger på ön Brac utanför Split och har det mesta du önskar dig som turist. Orten är liten och charmig med många trevliga restauranger och butiker. Bol passar för dig som söker aktivitet och gillar liv och rörelse. Här finner du de flesta formerna av vattenaktiviteter, och trivs du bäst på land finner du många vackra vägar längs havet och fälten som omringar staden. Två kilometer från Bol finner du en av de bästa stränderna i Adriaterhavet. Den berömda stranden Zlatni Rat, ligger som en tunga ut i havet som ständigt ändrar riktning på grund av havsströmmarna. Zlatni Rat har miljoner små vita klapperstenar. Du kan gå hit från staden Bol, cykla, ta minitåg på hjul eller badbåt ut till stranden. Stranden är speciellt populär bland windsurfarna. Till Bol tar du dig med katamaran från Split till Supetar och vidare med buss till Bol. Hit reser du med Airtours, Apollo och Kroatienspecialisten.
Läs mer och se priser här.

I Reseguidens sökmotor kan du hitta fler resor till Kroatien:
- Charter till Kroatien
- Hotell i Kroatien
- Flyg till Kroatien
- Semestererbjudanden till Kroatien


Charter till Kroatien

Kroatien

21°
Klimat i september
26°
Badtemp i september