5 promenader i London

Miaballerina
Medlem sedan 2012, besökt 20 länder

Följ med Reseguidens medlem Mia Haglöf, alias "Miaballerina", på strövtåg i London. Här guidar hon till fem promenader du inte vill missa.

En stad att älska och att återvända till…om och om igen. Har man som vi fullspikat schema i vardagen så är en minivecka precis lagom för att ladda batterierna på nytt, ta timeout från arbete och träningar. Familjen (två vuxna och två tonårskillar) beslöt sig för att välja bort trevligheter som fotboll (trots att ¾ är aktiva), musikaler och marknader. Vi ville bara vara och njuta av våren. Ett utmärkt sätt att känna stadens puls eller lugnet och harmonin i någon av Londons gröna parker är att promenera.

Genom att flyga från Arlanda till Heathrow så kunde vi ta tunnelbanan hela vägen från flygplatsen till Paddington station. Hotellet hade vi bokat via nätet och det ligger enbart tre minuters promenad bort i hjärtat av Bayswater, vid Norfolk Square.

Fem promenader (vilka alla utgår från hotellet i Bayswater)


1. Hyde Park – Green Park – Buckingham Palace
Endast ett stenkast ifrån det lugna Norfolk Square och alla hotell (vilka ligger vägg i vägg) breder Hyde Park ut sig med all sin grönska. I april blommar fruktträd och Magnolia! Gräset är grönt och fåglarna kvittrar. Den stora parken är en oas för rekreation och vila. Här kan du strosa runt, hyra inlines, skateboard, cykel eller båt. Du kan njuta av en glass, fika eller äta något lättare. Vill du hellre studera djurlivet så går det också bra, som att mata svanar eller som yngsta sonen fotografera nyfikna ekorrar vilka i bästa/värsta fall klättrar upp för ditt byxben!
Genom att korsa Park Lane och Piccadilly så kommer du direkt över till Green Park . Se upp för alla löpare, de finns överallt! Nu är du snart framme vid Buckingham Palace. Där kan du se vaktavlösning eller låta dig fotas tillsammans med en Bobby.

2. Kensington Gardens – Kensington Road – Brompton Road – Harrods
Ytterligare en grön oas mitt inne i London som gränsar till Hyde Park. Här ligger Serpentine Gallery och Albert Memorial. Vi korsar de gröna gräsmattorna och ser London Eye på håll om vi tittar åt höger. Väl ute ur parken så befinner vi oss i Knightbridge och promenerar Kensington Road samt Brompton Road för att nå målet Harrods. Här finns mycket att se, framför allt matavdelningen och barnens mjukdjurs våning!

3. Bayswater Road, Oxford Street, Regent Street, Soho och Piccadilly Circus
Här finns shopping för alla plånböcker. I början av Oxford Street ligger det stora lågprisvaruhuset Primark. Tips, om du vill handla här kom tidigt eller sent samt se till att bestämma mötesplatser ifall ni skulle tappa bort varandra! Stora märkesaffärer och varuhus som Selfridges, trängs bredvid små souvenirbutiker samt snabbmatsställen. Vid Piccadilly Circus ligger Lillywhits, ett måste för alla fotbollsspelare eller andra sportintresserade shoppers. På Regent Street hittar du bl a Hamleys. Ytterligare shopping finns att finna i Soho, där du även kan äta gott.

4. Sussex Gardens, Marylebone Road till Madame Tussaud´s
Denna promenad kan göras längs mindre gator eller som vi gjorde via de trafikerade Sussex Gardens samt Marlebone Road för att snabbt komma upp till Madame Tussaud´s. Förboka gärna öppna biljetter hemifrån via nätet så kan ni glida förbi de långa ringlande köerna. Madam Tussaud`s är en upplevelse oavsett om du är stor eller liten.

5. Baker Street – Brittish museum
På Baker Street hittar du Sherlock Holms museet vägg i vägg med Beatles-shoppen. Här ligger fik, lunchställen och restauranger tätt. Har du glömt att shoppa något på Oxford Street så hinner du på vägen till British museum. British museum är en pärla. På utsidan är huset traditionellt Viktorianskt men när du träder in genom portarna upptäcker du det glasförsedda taket som släpper in ett flödande dagsljus samt de vitkalkade väggarna som återspeglar allt ljus. Det är som att komma ut på ett torg. Inträdet är gratis, du donerar istället pengar efter tycke och plånbok. Här kan du bl a se den berömda Rosettstenen, egyptiska mumier samt föremål från den gamla antiken (Grekland och Romarriket). Ta tid på dig och utrusta dig med ett par promenadvänliga skor!

Fem restaurangtips

När man är i ständig rörelse så behövs pauser för en fika, öl eller mat.
1. Gordon Ramsey på Savoy. Boka hemifrån och njut av lyxig interiör, perfekt tillagad mat och trevlig personal allt till en förvånansvärd billig penning!
2. Masala Zone. En indisk kedja som finns lite över allt, passar både till lunch eller middag. En ”blandtallrik” är en hit!
3. Wagamama, en japansk snabbmatskedja som bl a finns att hitta i Kensington vid Zara och Topshop. Världens godaste nudelsoppor! Ett perfekt lunchställe.
4. Jamies Italian. Jamie Olivers snabbmatkedja där du både kan äta god och prisvärd pasta.
5. La dolce vita, en liten prisvärd italiensk restaurang nere i en källare mellan Harrods och Harvey Nichols.

Så tar du dig hit

Om boende ofta är dyrt så är flygbiljetten istället ofta billig. Ryanair flyger till Stansted från Göteborg City Airport, Malmö och Skavsta. Norwegian flyger från Stockholm Arlanda (och senare under våren även från Göteborg) till Gatwick. SAS och British Airways flyger från Landvetter och Arlanda till Heathrow. Från flygplatserna tar du antingen tåg eller buss in till centrum. Det senare är nästan alltid billigare, men tar längre tid. Från Heathrow har du också möjligheten att ta tunnelbanans Picadilly Line. Det tar då runt en timme att ta sig in till centrum, men resan kostar bara från strax under 3 pund med Oyster card.

Om London England

Englands huvudstad London är staden för dig som gillar puls. London passar de allra flesta med shopping i världsklass, mysiga kvarter, restauranger och massor av sevärdheter och nöjen. Närheten till Sverige är också en fördel, flyg tar cirka 2 timmar.
Matupplevelser
Historia
Konst
Kultur
Storstad
Barnvänligt
Shopping
20°
Klimat i september
En av få "gamla" bussar i trafik
1 / 44
Piccadilly Circus
4 / 44
Taxibil målad i brittiska flaggans färger.
6 / 44
Camden market
7 / 44
Sverige-Brasilien
8 / 44
London by night
9 / 44
Lutande gubbe i lurvig mössa
12 / 44
Telefonautomater
16 / 44
Street of Eternal Love
19 / 44
Vackert i London
20 / 44
Fish´n chips
22 / 44
Pubskylt på Tottenham Court road
25 / 44
The White Lion
26 / 44
Westminster Abbey
36 / 44
Canary Wharf
37 / 44
Ale, cider, meat
40 / 44
Inte utan mitt paraply
44 / 44