5 prisvärda weekendstäder

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Under hösten är det perfekt att åka på weekend. Vi har valt ut fem storstäder i Europa som är både trevliga och prisvärda att besöka. Här hittar du din favorit.

Det finns mycket att göra i en storstad under hösten, innan vinterns kyla slår till, men efter sommarens hetta. Vi har valt ut fem storstäder som är både prisvärda och trevliga att besöka under en weekend. Ta med dig din mamma, bästa vän eller sambo för shopping, sevärdheter och god mat.

Hamburg - tysk handelsstad

I Europas sjunde största stad möts hamnindustri med trädgårdsfläd och palatsliknande bostäder. Paradgatan Reeperbahn är ett känt turiststråk med många restauranger och butiker. Mitt på Reeperbahn ligger Beatlesmuseet. Är du i staden en söndag och är morgonpigg ska du besöka fiskmarknaden. Mönckenbergstrasse och Spitalerstrasse är stora shoppinggator, kolla in köpcentrumet Europa Passage och amerikanska butikerna Hollister och Abercrombie & Fitch. Ät gärna schnitzel och drick den lokala ölen Astra.

Ta sig till Hamburg: Med direktflyg från Stockholm tar det cirka en timme och 30 minuter att flyga. Flygplatsen ligger 30 kilometer från Hamburg centrum.

- Hitta flyg till Hamburg >>

Vilnius - arkitekturens stad

Litauens huvudstad är en arkitekturstad med över 40 kyrkor och anor från Medeltiden. Gå i Gamla stan, som är den största i Östeuropa och finns med på UNESCO:s världsarvlista. Se KGB-museet och Katedraltorget. Gediminastornet är en stark symbol för Vilnius. Här äter du traditionella litauiska maträtter eller pizza. Öl är kanske den populäraste drycken.

Ta sig till Vilnius: Med direktflyg från Stockholm tar det från 1 timme och 40 minuter att flyga. Flygplatsen ligger cirka 20 minuter från Vilnius centrum.

- Hitta flyg till Vilnius >>

Reykjavik - sagolandet i norr

Islands isolerade sagoland till huvudstad har ett fantastiskt landskap, dramatisk arkitektur och pulserande nöjesliv och mycket shopping. På vintern finns det möjlighet att se norrskenet dansa omkring på himlen. Oavsett om du är van vid hästar eller inte är det en upplevelse att rida Islandshäst. Du rider bland vikar, berg och natur. Självklart måste du även bada i den Blå Lagunen med temperatur på runt 32 grader varmt. Smaka på lokala delikatesser, som torkad, rutten haj, rökt lunnefågel och rökt val. På menyn serveras även mer “vanlig” mat, som torsk, lax och lamm.

Ta sig till Reykjavik: Med direktflyg från Stockholm tar det från drygt två timmar att flyga. Flygplatsen ligger 45 minuter från Reykjavik centrum.

- Hitta flyg till Reykjavik >>

Belgrad - den vita staden

Stort nöjesliv och välfyllda kaféer möter dig i Serbiens huvudstad. Detta är en av Europas äldsta huvudstäder. De trendigaste kaféerna ligger på gatan Strahinjica Bana. Bra shopping finns i de två stora köpcentrumen USCE Shopping Center och Delta City. Största sevärdheten är Kalemegdan, en borg från 1700-talet. I Serbien är ajvar nationalrätten, en sås som ofta används som pålägg eller smaksättnining i grytor.

Ta sig till Belgrad: Med direktflyg från Stockholm tar det från drygt två timmar att flyga. Flygplatsen ligger 12 kilometer från Belgrad centrum.

- Hitta flyg till Belgrad >>

Split - utgångspunkt för skärgårdsresor

Kroatiens näst största stad är den perfekta utgångspunkten för resor i skärgården. Ta gärna en tur till någon av öarna strax utanför. Den kändaste sevärdheten är det 2000 år gamla palatset Diocletianus, som även finns med på UNESCO:s världsarvlista. Vill du fotografera den pittoreska stadsvyn ska du gå upp i katedraltornet för vackraste utsikten. Många restauranger ligger vid strandpromenaden Riva och menyer serverar grillad fisk, stuvat kött, pasta och pizza.

Ta sig till Split: Med direktflyg från Stockholm tar det mindre än tre timmar att flyga. Flygplatsen ligger cirka 20 kilometer från Split centrum.

- Hitta flyg till Split >>


Flyg till prisvärd weekend

Hamburg Tyskland

18°
Klimat i september
Rådhusplatsen i juletid
1 / 3
2 / 3
Panoramavy över Hamburgs stadskärna
3 / 3