5 nya heta weekendstäder

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Foto: lengan, medlem sedan 2006
Vi blickar bortom weekend-jättar som Paris, London och Barcelona och för dig som vill uppleva något nytt listar vi fem pärlor. Inte lika givna, men perfekta resmål för en helg.

Tag ett stort antal trevliga restauranger och lägg till en gnutta shopping och en lagom dos sevärdheter. Krydda med ett sprudlande nattliv och du har en perfekt weekendstad. Här är fem val som sticker ut.

Istället för Barcelona – testa Valencia

Valencia har en skön mix av citystränder, tapasbarer och bra nattliv. Dessutom är det färre turister här än i Barcelona och priserna är fortfarande ganska låga. Köp med dig picknick från Mercado Central, en av Europas största matmarknader, och slå dig ner i parken Turion som ligger i den gamla torrlagda flodfåran som ringlar sig fram genom staden. När du känner för ett svalkande dopp är inte stranden långt borta – den populäraste heter Playa de Malvarossa. På kvällstid är det partygatan Calle Caballeros i El Carmen eller universitetskvarteren närmare vattnet som gäller.

Så tar du dig hit: Resan till Valencia tar från cirka 7 timmar med en mellanlandning i exempelvis Amsterdam eller Paris. Exempel på bolag som flyger är Iberia, KLM och Air France. Att flyga till Alicante kan vara ett alternativ och dit flyger Ryanair direkt från Malmö, Växjö och Göteborg på 3,5 timmar. Ha dock med i planeringen att Valencia ligger nästan 20 mil norrut.

Istället för London – testa Dublin

Dublin är en liten storstad med bra shoppingutbud och puben spelar precis som i London en viktig roll i nöjeslivet. Här finns även ofta live-musik som gör det hela lite extra roligt på kvällarna. Nationaldrycken heter givetvis Guinness och är ett måste för varje ölfantast. Ett besök på Guinness Store House där du kan lära dig mer om ölbryggning och dryckens historia är trevligt. Missa inte området Temple Bar, som förutom den välkända puben med samma namn, också består av restauranger och roliga helgmarknader.

Så tar du dig hit: Du kan flyga direkt från Stockholm Skavsta till Dublin med Ryanair och med Aer Lingus och SAS från Arlanda. Även Norwegian flyger från Stockholm men då byter du i Köpenhamn eller Oslo på vägen. Från Göteborg kan du flyga med exempelvis SAS och Lufthansa, med en mellanlandning.

Istället för Prag – testa Budapest

Gamla anrika spabad och pampiga byggnader sätter tonen på Budapest, som också är en modern storstad med shopping och nöjen. På somrarna kommer de många uteställena som dyker upp runt om i staden på ödetomter till sin rätt, men missa inte heller konsertbåten A38 Hajo som ligger förtöjd söder om Petofi-bron. Nyligen utsågs den av Lonely Planet och Singha till världens bästa bar och folkets val. En promenad upp till Fiskarbastionen och Mattiaskyrkan på Buda-sidan med utsikt över centrum och Donau är ett måste. Passa även på att äta och dricka gott när du är här, du får nämligen riktigt mycket för pengarna och kan passa på att unna dig trerätters middag varje dag.

Så tar du dig hit: Från Arlanda kan du flyga direkt till Budapest med Norwegian. Ett annat alternativ är Ryanair som nu flyger från Skavsta och Göteborg. Wizzair flyger direkt från såväl Stockholm som Göteborg och Malmö till Budapest.

Istället för Paris – testa Lissabon

Portugals charmiga huvudstad är en riktigt härlig weekenstad som är lätt att kombinera med aktiva utflykter som golf eller bad. Lissabon är fortfarande ganska billigt och du får mycket för pengarna. Det märks också genom att staden har många bra och prisvärda boendealternativ. Här finns troligen fler fräscha hostel med toppbetyg än i någon annan europeisk stad. Spårvagn är det givna transportmedlen här – missa inte att ta nummer 28 upp till höjden vid fästningen Castelo de Sao Jorge för att beundra utsikten. Nattlivet är riktigt bra, speciellt i Bairro Alto som är stadens kanske allra hetaste nöjesdistrikt.

Så tar du dig hit: Charterbolag som Airtours och Ving har paketresor hit, men du reser med reguljärflyg. Flygbolag som flyger från Sverige är bland annat SAS, Tap Air Portugal, Lufthansa, KLM och Swiss Airlines.

Istället för Berlin – testa Hamburg

Coola hamnstaden Hamburg har mycket att erbjuda. Missa inte Miniatyrmuseet och Beatlemania, som precis som det låter är ett museum dedikerat åt de fyra Liverpool-killarna och deras musik. På vår och sommar kan en båttur på sjön Alster vara ett härligt nöje. Hamburg har också gott om roliga barer och klubbar, så du behöver inte oroa dig för att få långtråkigt på kvällarna heller. Om timmen blir sen är det lika bra att du håller dig vaken lite till – på söndagmorgonen avslutas festen otippat gärna på Hamburgs fiskmarknad.

Så tar du dig hit: Exempel på bolag som flyger direkt till Hamburg från Sverige är SAS och Lufthansa som lyfter från Arlanda. Från Göteborg kräver flygresan ett byte, men därifrån finns också möjligheten att ta färjan med Stena Line till Kiel och tåget vidare därifrån till Hamburg.

Weekendflyg

Hitta hotell