5 måsten i Tallinn

Rikarda
Medlem sedan 2007, besökt 24 länder

Bild: Mart Tanniel
Foto: ullabella1, medlem sedan 2008
Foto: morbidello, medlem sedan 2006
Tallinn är en perfekt weekenddestination: nära, bra kommunikationer från Sverige, prisvärt och dessutom ligger sevärdheter och shopping nära varandra i stadens centrum. Här presenterar vi fem måsten inför ditt besök i staden.

Domberget

Det perfekta stället att inleda besöket i Tallinn. Härifrån ges hänförande över staden och finska viken. Nedanför berget breder den medeltida staden, med kullerstensgator, torg och smala gränder ut sig. Från Rådhustorget, som är stadens centrum, tar promenaden uppför berget runt tio minuter.

Rådhustorget

Tallinns stolta medeltidplats. På medeltiden var Tallinn en av norra Europas rikaste städer och Rådhustorget var navet som allt snurrade kring. Även i dag är torget en naturlig samlingsplats och sommartid trängs uteserveringarna här.

Ringmuren

Tallinns ringmur var på 1500-talet en av de starkaste befästningarna i norra Europa. De delar av staden som ligger innanför påminner mycket om Gamla Stan i Stockholm och finns med på UNESCOs världsarvslista. Stora delar av muren är fortfarande intakt och på flera sträckor kan du bara ta dig in i staden via de medeltida stadsportarna.

Viru Center

Utanför stadsmuren, strategiskt på vägen mot färjeterminalerna, ligger denna shoppinggalleria. Här hittar du hundratals butiker, många med priser som känns lockande för oss svenskar. Här ligger även hotell Viru, vars översta våning var en KGB-central under sovjettiden. Hela hotellet var avlyssnat, bland annat serverades extra intressanta gäster på tallrikar med inbyggda mikrofoner.

Hell Hunt

Estlands första pub som dessutom stoltserar med ett eget bryggeri. Hell Hunt har lagom östeuropeisk dekadens och hit hittar allt från studenter till ölälskande turister. Puben hittar du på Pikk 39, mellan Rådhustorget och Estoniamonumentet.

Flyg till Tallinn:

Hotell i Tallinn från 3 stjärnor