5 måsten i Bohuslän

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: koala, medlem sedan 2006
Karga klippor och salta bad hör västkusten till och det finns ingen risk att du blir uttråkad i Bohuslän. Vi tipsar om fem säkra kort för olika smaker.

Är det första gången du sätter kurs mot Bohuslän eller är du tillbaka på ett kärt återbesök? Här är fem måsten som du kommer att gilla oavsett vilket:

1. Hälsa på djuren på Nordens Ark

Nordens Ark arbetar för att rädda och bevara utrotningshotade djurarter, men är också ett populärt utflyktsmål. Cirka 50 av områdets 383 hektar är öppet för besökare och här kan du bland annat se vilda djur som snöleopard och varg. Det dagliga sommarprogrammet innehåller höjdpunkter som rovdjursmatning eller en lite lugnare rundvisning på lantgården.
Var: Vid Åbyfjorden, cirka två mil från Smögen.

3. Ät på Smultron och tång

Det mysiga fiskesamhället Grundsund är riktigt populärt på sommaren och teve-serien Saltön gjorde inte saken sämre. På restaurang Smultron och tång finns många maritima delikatesser på menyn – med alltifrån smårätter till trerätters. Även drinkarna har marina namn i Grundsund. Kanske vill du inleda måltiden med en Smultronpuss eller Sjöstjärna?
Var: Grundsund, på Skaftön.

2. Besök Nordiska akvarellmuset

Museet är ett centrum för nutidskonst och sommarens stora utställning visar verk av amerikanen Andrew Wyeth. Om du själv vill prova lyckan med pensel finns möjlighet att provmåla ett vykort i den öppna ateljén. När hungern sätter in rekommenderas museets restaurang Vatten som serverar gourmet med nordisk profil.
Var: Skärhamn på Tjörn, cirka 7 mil från Göteborg.

4. Hyr cykel på Kosteröarna

Utanför Strömstad, inte alls långt från den norska gränsen, hittar du ett vackert par i öar: Nord- och Sydkoster. Båda är bilfria och den senare är perfekt för en dag på två hjul. Om du kommer med färjan från Strömstad kan du kliva av antingen i Långagärde eller Ekenäs – uthyrning finns på båda ställena. Ta gärna med matsäck, men en mindre mataffär finns även mitt på ön. Ett besök på Hotell Ekenäs rekommenderas varmt! Sitt ute på terassen och se båtarna segla förbi på fjorden.
Var: Sydkoster, utanför Strömstad.

5. Paddla kajak utanför Grebbestad

Skärgården mellan Hamburgsund och Grebbestad är vacker och det är tätt bland kobbar och skär. Vad kan vara bättre än att upptäcka naturen genom att tyst glida fram på vattnet? På Kajakcenter i Grebbestads hamn kan du hyra något passande – bara för några timmar eller upp till en vecka. Om du är nybörjare och känner dig osäker finns även kurser.
Var: Grebbestad.

Användbara länkar:

Nordens Ark
Smultron och tång
Nordiska Akvarellmuseet
Kajakcenter
Kosteröarna

Vilket är ditt guldkorn i Bohuslän? Lämna en kommentar nedan!

Sponsrade erbjudanden:

Se fler reseförslag i Bohuslän här.Hitta ditt hotell i Bohuslän här.

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21