5 måsten för din weekend i Köpenhamn

Rikarda
Medlem sedan 2007, besökt 24 länder

Foto: Rikard Andreasson
Foto: Rikard Andreasson
Foto: Rikard Andreasson
Foto: Rikard Andreasson
Foto: Rikard Andreasson
Foto: Rikard Andreasson
Foto: Rikard Andreasson
Det är inget snack om att kontinenten börjar på andra sidan Öresund. Danmark är lite lagom annorlunda och Köpenhamn är en perfekt destination om du vill ta en paus en helg, men inte orkar krångla med långa flygresor.

Här är fem måsten för en höstweekend i Köpenhamn, vare sig du besöker staden för första eller femtionde gången.

1. En promenad längs kanalerna

Även om Christiania inte är mycket att hänga i granen är en promenad längs Stadsgraven, ut mot Cristianholm, för att sedan vända tillbaka in mot Nyhavn via någon av broarna, ett skön förmiddagsäventyr. Här är det lätt att gå sådär lagom vilse. Utmed kanalerna finns det många trevliga restauranger och kaféer att pausa på.

2. Nyhavn är pittoreskt utan att gå i fällan

De pittoreska hamnkvarteren skulle lätt kunna styra rakt in i turistfällefållan, men lyckas på något mystiskt sätt ändå slinka förbi. Här ligger restaurangerna och pubarna på rad, och det är bara att kliva in på den som passar din mage och plånbok bäst. Här kanske man inte ska räkna med att äta hos gourmetgudar, men att sitta på en uteservering eller i ett fönster med en lokalbryggd öl i handen och titta på folk kan också vara 5-stjärnig lyx.

3. Ida Davidsen – smørrebrødsdrottnigen

Har du bara en timme i Köpenhamn tycker jag du ska tillbringa den på Ida Davidsens ultraklassiska smørrebrødsrestaurang på Store Kongensgade 70. Här kan du botanisera mellan en mängd olika smørrebrød, perfekt tempererad øl och dansk snaps. Väggarna pryds av tackbrev från presidentfruar, författare och konstnärer. Boka bord tidigt, Ida är poppis.
http://www.idadavidsen.dk

4. Torvehallerne – läckra saluhallar i dubbel bemärkelse.

På Israels Plads, nära Nørreport Station, ligger Köpenhamns nya saluhallar. I två stora glashallar hittar du mängder av spännande mat, kaffe, kryddor, bröd, kött och fisk. Arkitekturen är läckert modern, och även stål och glas dominerar, har man ändå lyckats skapa en varm och trevlig atmosfär. Här börjar det vattnas i munnen redan innan du går in genom dörren.

5. Njut modern konst på Louisiana

Louisiana är ett internationellt museum för modern konst, som ligger precis vid havet mellan Köpenhamn och Helsingör. Utöver sina 3000 egna verk anordnar museet varje år en handfull separatutställningar, oftast med riktig namnkunniga internationella konstnärer.
Tar du inte Öresundsbron är mitt tips att besöka Lousiana på väg till eller från Köpenhamn. Du kan även nå museet med tåg. Det tar en halvtimme från Köpenhamn.

Så tar du dig hit:

Bor du i södra delen av landet är bil eller tåg det lättaste sättet att ta sig till Köpenhamn. Åker du tåg slipper du parkeringsproblem i den cykeltokiga staden. Har du längre till Köpenhamn är flyg att föredra. Kastrup trafikeras från flera svenska städer och du tar dig snabbt och lätt in till centrum med tåg eller tunnelbana.

Så tar du dig runt

Köpenhamn är inte större än att du når de flesta sevärdheterna till fots. Eller så gör du som danskarna och tar dig runt med hjälp av cykel.

Här hittar du mer information om flyg, hotell och hyrbil.


Populära hotell i Köpenhamn

Köpenhamn Nordsjälland, Danmark

17°
Klimat i september
Danska smörrebröd
2 / 20
Kall öl i solen
4 / 20
Vårsol på Grå Brödre Torv
5 / 20
Den lille havefruen med den danska flaggan i sikt
7 / 20
Soluna och Frederik
8 / 20
Vårsolen på Gråbrødre Torv
9 / 20
Carlsbergs besökscenter.
10 / 20
Kongelige Livgarde
12 / 20
Vackra hus i Köpenhamn
14 / 20
Vor Frue-kyrkan.
17 / 20
En kväll på tivoli
18 / 20