5 magiska julmarknader

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Luebeck-tourismus.de
Foto: roy, medlem sedan 2004
Bild: Ellinor Thunberg
Om en dryg månad drar julmarknaderna i gång i Tyskland och stadskärnorna förvandlas till paradis för varje julälskare. Passa på att boka in en weekend i Tyskland och säkra årets julstämning – det är ju trots allt bara nio veckor till jul.

Tyskland och julmarknader hör samman lika naturligt som att tomten kommer på jul. I slutet av november sprids doften av glögg och rostade mandlar med vinden och vackra ljus pryder gator och torg. De många lågprisrutterna mellan Sverige och Tyskland gör julmarknadsresan lätt som en plätt – och dessutom billig.

Frankfurt – en av de äldsta marknaderna

Julmarknaden i Frankfurt är en av landets äldsta och har funnits sen 1393. 200 marknadsstånd finns utspridda över Römerberg, Paulsplatz och Mainkai med konsthantverk och godsaker. Det bjuds på en hel del musik – bland annat från Nikolaikyrkans balkong.
Öppnar: 25 november

Kiel – perfekt för dig som kommer med bil

Den gamla Hansa-staden är en av de nordligaste tyska städerna som bjuder in till julmarknad. Marknaderna i Kiel är koncentrerade kring Holstenstrasse och Alter Markt och dessutom finns en 700 kvadratmeter stor skridskobana på Rathausplatz. Om du vill beskåda det hela lite från ovan kanske du ska prova det stora pariserhjulet med utsikt över Kielfjorden.
Öppnar: 23 november

Lübeck – i år med ny familjemarknad

Den populära Medeltidsmarknaden hittar du vid foten av Mariakyrkan och det finns två marknader speciellt för konsthantverk i Heiligen- Geist - Hospital och St: Petri. En nyhet för i år är den speciella barn- och familjemarknaden vid Obertrave. I de fem världsarvsmärkta kyrkorna i Gamla Stan huserar julkonserter i advent.
Öppnar: 23 november (marknaderna för konsthantverk öppnar inte förrän den 27 november).

Dortmund – Tysklands största julmarknad

Tysklands största julmarknad har även vad som sägs vara världens största julgran – en mäktig syn. Julens godsaker, delikatesser, leksaker och konsthantverk finns fördelade på 300 marknadsstånd och bodar. Årets julmarknad är den 111:e i ordningen.
Öppnar: 19 november

Berlin – mer än bara marknad

I den tyska huvudstaden finns hela sextio marknader att välja bland och ett stort utbud av kulturupplevelser och adventskonserter. Dessutom lockar hela Berlin med sitt stora utbud av shopping och nöjen. Berlin är det perfekta valet för dig som vill ha julmarknad och storstadsweekend i ett.
Öppnar: 23 november

Tips! På helgerna är det ofta full rulle på marknaderna då tyskarna själva är lediga. Planera in ditt julmarknadsbesök på en vardag om möjligt – och gärna på kvällstid för att se de vackra ljusen.

Viktigt för dig som kör med egen bil!
Tänk på att dubbdäck är förbjudna i hela Tyskland och att du måste beställa en speciell miljödekal för att köra i vissa städer som Berlin, Düsseldorf och Dortmund. Läs mer om miljödekalen här.

Nyfiken på Tyskland? Läs mer här


Flyg till julmarknaden


Hotell