5 lyxöar i tropikerna

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Bedarra Island Luxury Resort
Foto: Thinkstock
Foto: The Manta Resort
Foto: Thinkstock
Det är många som drömmer om en lyxresa till en paradisö långt långt bort. Det är dock svårt att veta exakt vilken ö det är man drömmer om. Här tipsar vi om fem okända öar.

Bora Bora, Tahiti och Mauritius är några av de mer kända lyxöarna. Dessa har du förmodligen redan drömt om. Det finns oerhört många fina öar världen över, så det är svårt att lista alla. Här har vi dock letat fram några mindre kända lyxöar som du nu kan drömma om. Och även resa till såklart.

Aitutaki, Cooköarna

Aitutaki är en av Cooköarna och ligger cirka 225 kilometer norr om huvudön Rarotonga. Ön är den näst mest besökta av öarna och räknas som en av de vackraste platserna i Söderhavet. Aitutaki är mest känd för sina vita stränder omgivna av vajande palmer, obebodda öar och sin turkosa lagun. Det som också är bra med ön är att den ännu inte blivit så exploaterad, då de flesta som besöker Cooköarna stannar på Rarotonga. Blir du lätt rastlös av att sola och bada finns det en hel del aktiviteter att välja på som dykning, snorkling, fiske, paddla kajak, spela golf med mera. Något som gör att ön sticker ut lite grann är att man även kan titta på valar under juni-oktober. Självklart finns det även här en hel del trevliga spa att besöka. För den ultimata upplevelsen kombinera gärna resan hit med lite tid på grannöarna Rarotonga eller Atiu. På Aitutaki är det i stort sett alltid varmt och soligt. Det är dock lite torrare och svalare april till november, och lite varmare och fuktigare december till mars. För att komma hit flyger du till Rarotonga och sedan vidare till Aitutaki med ett mindre flygplan, där resan tar cirka 40 minuter.

Bedarra Island, Australien

Den här underbara ön ligger sju kilometer utanför Australiens norra östkust, mitt på det stora barriärrevet. Bedarra är en exklusiv ö som erbjuder lugn, avskildhet och lyx. Ön är hem för ett fantastiskt utbud av naturliga attraktioner som till exempel gyllene stränder, frodig djungel och färgglada koraller precis utanför stranden. Trots att de flesta gästerna föredrar lugn och ro erbjuder Bedarra ett stort utbud av aktiviteter. Här kan du snorkla bland färgglada fiskar, paddla kajak, fiska och utforska vandringsleder, natur och djurliv. Ett av de mest romantiska sätt att spendera dagen på här är att ta en läcker gourmetpicknick, komplett med kyld champagne, och puttra iväg i en motordriven jolle för att hitta en privat strand - och det finns många att välja mellan. Oavsett om du vill koppla av på stranden, lära dig om det fascinerande lokala djurlivet eller om du känner för lite äventyr, kommer den exklusiva och fridfulla atmosfären att ge dig en upplevelse för livet. Vädret på Bedarra varierar från strax över 20 grader under vintermånaderna juni och juli till 30 grader under sommaren, december till mars. Under sommaren kan man dock räkna med en del regn. Bo gärna på nyrenoverade Bedarra Island Luxury Resort. Man tar sig lättast till Bedarra med båt från Mission Beach som ligger cirka två timmars bilresa söder om Cairns. Till Cairns från Sverige flyger till exempel Cathay Pacific och Qantas med minst två mellanlandningar.

Fakarava, Franska Polynesien

Denna fantastiska ö i Franska Polynesien är en orörd värld där häckande fåglar och marint liv lever i harmoni med mark och vatten. Det rika ekosystemet är hemvist för sällsynta fåglar, växter och skaldjur, medan dykplatser är nästan oupptäckta. Livet längs stränderna är lika unikt med pittoreska byar, gamla kyrkor och välkomnande människor. Miljön här är så ren att Fakarava har utsetts till ett biosfärområde av UNESCO. Stränderna på Fakavara är kritvita och det underbara vattnet otroligt turkost. Ifall du mot förmodan tröttnar på att sola och bada kan du alltid dyka, snorkla, fiska eller besöka någon utav alla pärlodlingar. Temperaturen på Fakavara är som högst mellan december och mars med cirka 30 grader, medan resten av året bjuder på lite svalare temperaturer runt 20 till 25 grader. Vattnet håller alltid en behaglig temperatur på 25 till 30 grader, perfekt för att spendera hela dagarna i vattnet. För att ta dig hit får du först flyga till Tahiti och därifrån ta ett inrikesflyg som tar ungefär en timme.

Pemba, Tanzania

Det är många som aldrig hört talas om den här välgömda afrikanska pärlan. Ön som tillhör Tanzania är en korallö med frodig regnskog, grönklädda berg, turkost vatten och vita stränder med sand fin som potatismjöl. Precis vad man kan önska sig av en paradisö. Gillar man att inte trängas med andra turister är Pemba verkligen rätt plats att besöka. Pemba är inte utbyggd med någon turistnäring och möjligheten till boende är väldigt begränsad. Det finns endast en handfull resorter på hela ön. Stillheten och den avslappnade miljön är balsam för själen om det är total avkoppling man söker. Många som besökt ön frågar sig varför resten av världen inte känner till detta guldkorn. För den som inte bara vill ligga på stranden eller vid poolen är detta ett fantastiskt ställe att dyka, snorkla, fiska och segla på. Hakuna matata, som betyder “inga bekymmer” på swahili, är en fras som används mycket här, och det är verkligen den ultimata frasen för att beskriva lugnet på ön. Här finns inga bekymmer. Om kvällen när mörkret faller hör man inget annat än djuren i skogen. Ingen musik, ingen tv, bara total avkoppling. Temperaturen ligger runt 28 till 30 grader året runt och vattnet på härliga 28 grader i snitt. Det som kan vara bra att veta är dock att det regnar lite mer under december till april. Detta behöver inte betyda att det regnar hela tiden. Många resenärer har varit där under den här perioden och inte fått en droppe regn på sig. Kombinera gärna en resa hit med till exempel en safari i Kenya eller Tanzania. För att ta sig till Pemba flyger man till Dar es-Salaam i Tanzania för att sedan resa vidare till ön med inrikesflyg, oftast via Zanzibar.

Frégate Island, Seychellerna

Fyra grader söder om ekvatorn, endast en 20-minuters flygning från Mahé, huvudön i Seychellerna, finner du paradisön Frégate. Detta är en privat ö med enastående skönhet, en unik lugn miljö, grönskande natur och med hela sju paradisstränder. Den mest kända stranden, Anse Victorin, med sin rena vita sand har flera gånger blivit framröstad av till exempel The Times till världens vackraste strand. De flesta av de få resorter som finns på ön är avskilda, exklusiva och helt fantastiska. Känner du för lite aktiviteter kan du välja mellan att snorkla, dyka, vindsurfa, paddla, segla, spela golf eller att fiska. När du sedan vill varva ner finns det otroliga spa att bli bortskämd på. Man skulle kunna säga att det är det perfekta resmålet för den som gillar sol, bad och att skämma bort sig själv med det bästa av det bästa. Temperaturen på Frégate ligger i stort sett alltid på 24 till 32 grader. December till januari är de blötaste månaderna och april den varmaste. Du tar dig till den här underbara platsen genom att flyga reguljärt eller charter till Mahé på Seychellerna, sedan tar du dig vidare med båt, flyg eller helikopter.


Här kan du läsa mer om öarna

Bedarra Island
Fakarava
Pemba
Fregate Island
Aitutaki


Flyg till CooköarnaFlyg till Cairns, AustralienFlyg till TahitiFlyg till ZanzibarFlyg till SeychellernaRomantiska erjudanden