5 badorter i Montenegro

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Thinkstock
Foto: ssusanne, medlem sedan 2009
Foto: sierra, medlem sedan 2006
Medlemsbild: Ssusanne
I Balkans nya badparadis Montenegro ligger stränderna på rad och du simmar i kristallklart vatten. Vi tipsar om fem badorter dit du kan resa bekvämt med charter från Sverige.

Montenegro är fortfarande ganska oupptäckt bland svenska turister, men det lilla landet har allt du behöver för solsemestern. Längs den Budvanska rivieran ligger stränderna som ett pärlband. Ovanför kusten tornar gröna berg och kullar upp sig och skapar en vacker inramning. Landet erbjuder även mycket för dig som inte bara vill sola och bada på semestern – naturen är fantastisk vacker och här finns världens näst största ravin – Tara. Bara Grand Canyon i USA är större! Du kan också testa forsränning, klättring eller vattensport. Här guidar vi dig till fem av Montenegros badorter, från norr till söder.

1. Herceg Novi

Herceg Novi har kallats “solens stad” på grund av sina många soltimmar per år och det finns flera stränder. Badorten är den nordligaste i Montenegro och ligger bara en mil från den kroatiska gränsen. Själva staden är uppbyggd kring två torg: Belavista och Nikole Durkovicas torg. Gamla stan ligger i en sluttning ner mot havet och är en given samlingsplats på kvällarna. Här finns många restauranger och mysiga uteserveringar. Nattlivet hittar du i den nyare stadsdelen Igalo där du kan roa dig på klubbar och barer. Herceg Novi är populärt bland ungdomar från grannländerna på Balkan. Missa inte en båtutflykt till Europas sydligaste fjord Boka Kotorska. Du kan resa charter till Herceg Novi med Solresor.

2. Budva

Jetset och flärd är inte främmande i Budva. I hamnen ligger lyxiga yachts förtöjda och många rika och berömda semesterfirare sätter kurs på Budvanska Rivierans huvudort. Under högsäsong råder riktig feststämning och nattlivet är bra. Stränderna ligger som ett pärlband längs kusten och staden i sig är en skön mix av gammalt och nytt. Innanför ringmuren hittar du Gamla stan med trånga gränder, små boutiquer och mysiga restauranger. Trots att Budva har en lyxig prägel är det inte dyrt och det känns fortfarande genuint. Hit kan du resa charter med Apollo och Solresor.

3. Becici

Becici ligger granne med Budva på Budvanska rivieran. Stranden här är en av de längsta och bredaste i landet. En anledning god som få att åka just hit! Det finns gott om strandbarer, men nattlivet är lugnt. Den partysugne tar en taxi till Budva på bara 10 minuter. En bit söder om Becici ligger ön Sveti Stefan som syns avbildat på många vykort. Du kan resa charter till Becici med Apollo.

4. Przno

Lite längre söderut ligger Przno som är en liten genuin fiskeby med bara runt 200 invånare. Här kan du slappa på den lilla stranden på dagarna och njuta av långa middagar på kvällarna. Fiskebåtarna kommer med dagsfärsk fångst varje morgon och det finns givetvis många bra fiskrestauranger. Här finns några barer, men inte något nattliv att tala om. Apollo har charter hit och deras hotell ligger en bit utanför byn.

5. Petrovac

Det charmiga fiskesamhället Petrovac är en av de mest sydliga badorterna i regionen Budva. Staden har drygt 2000 invånare och omgivningarna kantas av pinjeträd och olivlundar. Under högsäsong är det gott om badgäster här och lite mer håll-i-gång på kvällarna. Petrovac har en egen strand, men många åker till den finare Lucice-stranden strax söder om staden. Hit kan du också resa charter med Apollo.

Så tar du dig hit

Du kan resa med charter till Montenegro med Apollo och Solresor. Apollo fokuserar på Budvanska rivieran, med Budva, Becici, Przno och Petrovac. Solresor har resor till Budva och Herceg Novi i norr. När du reser charter landar du i Tivat och tar dig sedan vidare med transferbuss. Till Budva, Becici och Przno tar det från ungefär 30 – 40 minuter och till Petrovac runt en timme. Till Herceg Novi tar transfern från en timme. Du kan också resa på egen hand och flyga reguljärt. Smidigast och billigast är det då ofta att istället flyga till huvudstaden Podgoricas flygplats. Exempel på bolag som flyger från Stockholm är Austrian Air, Lufthansa och Airberlin. Du byter i exempelvis Wien, Berlin eller München på vägen till Montenegro. Avstånden på Budvanska rivieran är korta och det går bra att kombinera flera orter eller åka på dagsutflykter. Du tar dig runt med hyrbil, lokala busslinjer eller taxi.

Psst! Packtips: Badtofflor

De flesta stränderna består av grovkornig sand och sten. Packa ner badtofflor eller köp på plats.

Charter till Montenegro

Populära resor från Göteborg till Montenegro