3 långresor som har allt

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: sulan, medlem sedan 2006
Bild: Thinkstock
Är du trött på att behöva välja mellan sol och city på semestern? Oroa dig inte, det finns platser där du slipper göra avkall. Här är tre sköna städer som kombinerar ljum havsbris med stadspuls.

Det finns ett antal städer i världen som har den där perfekta mixen av strandnära läge, bra restauranger, nattliv, shopping och sevärdheter. Vi guidar dig till tre schysta i Asien, Sydamerika och Australien.

1. Hong Kong

Visste du att det finns runt hundra stränder i Hong Kongs närhet? Många turister åker till Repulse Bay, men Shek O sägs vara strået vassare. På helgerna är den dock väldigt välbesökt med tusentals badgäster som samsas om sanden. Vill du komma bort kan du satsa på en lite längre dagsutflykt till Tai Long Wan i Sai Kung Country Park, nordost om Hong kong. Här finns flera ljuvliga stränder, men eftersom namnet översätts ungeär till “höga-vågbukten” är vattnet sällan lugnt. Det går också att kombinera Hong kong med Kinas eget Hawaii – Hainan. Resan tar strax under en timme med flyg. I Hong kong får man inte missa att äta god mat! Dim Sum, eller Yum Cha som det också kallas, är så populärt att det har blivit en umgängesform i sig. Det finns också många ställen där du kan testa läskande bubbel-te. Drycken som slog igenom i Taiwan i början av 80-talet serveras antingen varm eller kall. “Bubblorna” är gele-liknande pärlor, gjorda av stärkelsen tapioca.

2. Rio de Janeiro

I Rio är det väldigt lätt att kombinera stadens puls med aktiviter och strandliv. Ipanema och Copacabana är citystränder som lockar – den förstnämnda ligger i ett lite exklusivare område medan Copacabana är den mest välkända bland turister. Slå dig ner med en caipirinha och spana in folklivet. Den som vill surfa ska sikta in sig på stranden Prainha. Det finns mycket att göra i Rio de Janeiro – missa inte Sockertoppen och Jesus-statyn. Till Sockertoppen tar du dig med linbana och utsikten är fantastisk. Staden är självklart också välkänd för sina samba-rytmer och inte minst den årliga karnevalen i slutet av februari. Kombinera gärna med ett besök på ön Ilha Grande söder om Rio de Janeiro. Här finns bra snorkling, dykning och många andra aktiviteter som kajakpaddling och segling.

3. Melbourne

Det är inte bara Sydney som har sköna stränder mitt i staden, i Melbourne är kombon stadsliv, kultur och strand självklar. En av de mest kända och samtidigt centralt belägna citystränderna är St Kilda. Stadsdelen har under senare år börjat husera trendiga barer och uteserveringar och fastighetspriserna har skjutit i höjden. Missa inte St. Kildas marknad som går av stapeln utmed vattnet på söndagar. Lite längre söderut hittar du Brighton Beach som blivit lite av en symbol för Melbournes strandliv – liksom sin brittiska namne finns här färgglada badhytter på rad. Brunswick Street i stadsdelen Fitzroy i centrala Melbourne är ett bra tips för roliga och lite annorlunda butiker, men också restauranger och barer. Philippe Island är ett uflyktsmåste där den främsta attraktionen är att se pingvinerna komma upp ur havet på kvällen. Missa inte heller en tur längs vackra Great Ocean Road där klippformationerna “De sju apostlarna” står ståtligt utplacerade i havet.

Hotell i Hong kong


Hotell i Rio de Janeiro


Hotell i Melbourne


Hitta flyget

Hittar du inte vad du söker? Sök fler flyg här.