10 tips till resglada småbarnsföräldrar

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: marika, medlem sedan 2005
Foto: marika, medlem sedan 2005
Reseguidens medlem Marika är van vid att resa med småbarn. Sonen, i dag fyra år gammal, har redan fått följa med till både Thailand, Mallorca och Cypern. Sin första resa gjorde han redan vid 10 månaders ålder. Här delar Marika med sig av sina bästa tips.

– Det finns inget bättre än att se glädjen hos barn som får upptäcka något nytt, skriver Marika i sin blogg. Många håller med men tvekar ändå inför långresor som kan vara utmanande för de minsta. Här kommer några tips från Marika:

1. Investera i en bärbar dvd-spelare eller dataspel. Vi köpte en bärbar dvd-spelare för 1200 kronor och den har använts flitigt på långflygningar och underhållit sonen.

2. Köp lite småsaker och slå in i paket och dela ut under resan när barnet börjar bli kinkigt.

3. Försök boka flyg som går på kvällen. Då är det lättare för barnen (och föräldrarna) att sova större delen av resan.

4. Har ni tänkt göra utflykter med båt på semesterorten? Ta med en flytväst till barnet (köp till exempel en begagnad för 50-100 kronor) hemifrån. Det är inte alltid det finns flytvästar i barnstorlek på båtarna. Innan ni åker hem skänker ni flytvästen till exempelvis en städerska eller inhemska barn – de blir jätteglada och ni får utrymme i resväskan till alla fynd.

5. Ska ni till varmare länder så packa ner ett lättare ombyte både till er själva och barnen i handbagaget och byt om när ni landat. Det är inte roligt att åka vinterklädd i stekhet taxi/buss till hotellet.

6. Reser ni med riktigt små barn, köp färdigblandad välling i tetrapack och ha med på flyget. När barnet vill äta fyller du bara en vällingflaska och ber personalen värma den – klart! Har hört många barn skrika efter mat på flygningar och det är så onödigt när det går att lösa så enkelt.

7. Ska ni på heldagsutflykter ta med lite proviant till barnen även om det ingår mat i resan. Det är inte alltid så populärt med nya “konstiga” rätter som serveras.

8. Förebered gärna barnen på resan och berätta om landets kultur och sådant som barnet kan tycka är konstigt och lär dem säga exempelvis “hej” och “tack så mycket” på landets språk – det uppskattas!

9. Läs på om stranden innan ni bokar – är den långgrund och barnvänlig? Det underlättar oerhört om barnen kan plaska runt i strandkanten utan att slås omkull av stora vågor eller ännu värre, inte kan bada alls utan att hållas i av vuxen.

10. Köp en simdräkt hemma och ta med. JR Inventions AB säljer en superbra dräkt så kallad “swimcoach” (från 2 år och uppåt - pris 299 kronor tror jag) som är som en baddräkt med inbyggd flytväst fram och bak. Vår son har haft en sådan hela sommaren i poolen och både simmar och gör kanonkulor med den på. Känns mycket säkert och bra för mamma och pappa! Inga armringar eller simringar som lätt glider av här inte.

Läs hela Marikas blogg här – fler tips utlovas!