10 tips: Så bokar du billigt flyg

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Shutterstock
Du som ska beställa flygbiljetter får bege dig ut i en djungel av priser, och det hjälper inte att det på ett flyg med 200 passagerare kan finnas över 150 olika priser. Men tack och lov – det finns några enkla råd för dig som vill resa så billigt som möjligt. Vi ger dig våra 10 bästa tips.

Det är enklare än du tror att hitta billiga flygbiljetter. En av de vanligaste frågorna vi i resebranschen får är ”hur fixar man billiga flygresor dit”? Här ger vi dig svaren på den frågan.

1. Res inte när alla andra reser

Priset blir högre de dagar många vill flyga på, exempelvis lov och helgdagar. Om det till exempel är helgdag en torsdag så är biljetterna billigare på fredag. Undvik att flyga ut på fredagar och hem på söndagar eftersom ”alla” vill resa då. Åk till exempel i stället på lördag till måndag. Glöm inte heller att kolla på våra grannländers flygplatser så som Köpenhamn, Oslo och Helsingfors.

2. Prova hit och dit

Nöj dig inte med att göra en prissökning. Sätt dig framför datorn och prova flera olika datum för din resa. Du kan tjäna flera tusen kronor på att flyga en annan dag. Använd dig av topplistor och prisöversikter om du kan vara flexibel gällande resdatum. Bästa sättet är att få en bra översikt är att söka resor på jämförelsesajter som Reseguiden.se.

3. Välj enkelresor

Två enkelresor med olika flygbolag kan vara billigare än en tur/retur-biljett med samma flygbolag.

4. Ta en omväg

Om du ska till en mindre stad är risken stor att det bara är ett flygbolag i Sverige som flyger dit. Det kan vara billigare att åka lågprisflyg till London och sedan åka lågprisflyg därifrån. Tänk på att ha bra tidsmarginal mellan bytena och att du inte får ersättning om du missar anslutningen.

5. Fråga på resebyrån

Om du skall resa till och från flera olika destinationer under samma resa så rekommenderar vi att du kontaktar en resebyrå. De vet precis hur flygbolagens bokningssystem fungerar.

6. Sista minuten-resa

Kolla charterarrangörernas sista minuten-priser där du ibland kan köpa “endast flygstol” till många soldestinationer.

7. Boka tidigt

Ju tidigare du bokar din biljett desto billigare blir det oftast. Priserna ändras ofta från dag till dag beroende på efterfrågan.

8. Erbjudanden & rabatter

De flesta flygbolag har prisvärda erbjudanden som du enbart kan boka via deras sajt. Leta efter rubriker som ”erbjudande”, ”rabatt” eller ”kampanj”. Prenumerera på reseföretagens nyhetsbrev där det ofta dyker upp erbjudande och rabatter. Du kan även få rabatt hos många företag om du är student eller pensionär.

9. Skatter & avgifter

Skatter och avgifter kan variera kraftigt mellan olika destinationer. Skatter på 500-1500 kronor är inte ovanligt. Annonseras flygbiljetter för 1 krona styck och skatter sedan tillkommer är det kanske inte så billigt som det låter. Se upp med avgifter för tjänster som kanske inte är nödvändiga. Exempelvis avbeställningsskydd som kanske ingår din reseförsäkring med mera.

10. Betala med kort

De flesta kontokort ger dig ersättning vid förseningar och uteblivet bagage. Kolla även om det ingår avbeställningsskydd i ditt kontokort.

OBS! Ha god tidsmarginal

De billiga biljetterna går i många fall inte att boka om. Missar du flyget så kan du därför få problem. Till vissa flyg måste du vara på plats två timmar före avgång. På de stora flygplatserna är det ofta långa köer till incheckning och säkerhetskontroller.

Med de här tipsen hoppas vi att du hittar en billig resa till din favoritdestination!

I Reseguidens sökmotor kan du hitta många olika resor:
- Jämför alla flygresor
- Jämför alla sista minuten-resor
- Jämför alla hotell


Billiga flyg just nu - tur och retur