10 städer du inte vill missa 2011

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 32 länder

Foto: myllerlind, medlem sedan 2007
Foto: jojo_83, medlem sedan 2010
Fascinerande, pulserande, svettiga, sofistikerade, stora eller små. Det är roligt att resa till städer. Det här är backpackerguiden Lonely planets 10 hetaste städer nästa år.

Det finns städer som helt enkelt är värda lite mer uppmärksamhet i år. Det här är de tio främsta.

1. New York

På förstaplats hittar vi världsmetropolen New York. Under 2011 öppnar staden åter området vid Ground Zero, där de två World Trade Center-tornen tidigare stod innan terrorattackerna den 11 september. Här kommer nu att finnas ett torg med planterade träd och vattenfall samt alla offrens namn. Torget kommer att lysas upp på natten och under 2012 följer man upp med ett museum. En viktig händelse för alla New York-bor.

2. Tanger

Från sin unika position på Afrika nordvästra udde blickar Tangier i Marocko både åt Spanien och Europa och resten av Afrika. “Den vita staden” har fått en ny borgmästare och citybeachen glittrar, buset är borta från gatan och till och med taxichaufförerna är artiga. Ett nytt Tangier är på väg att växa fram med renoverade byggnader, grym shopping och chica restauranger.

3. Tel Aviv

Tel Aviv är den totala motsatsen till Jerusalem. Ett modernt Sin City där hedonismen är den enda religionen som förenar invånarna. Det finns fler barer än synagoger och God is a DJ. Det händer mycket spännande här nu. Bland växer här fram en plattform för Israels konst- film- och musikscen.

4. Wellington

Det här är en cool stad. Här är det smockat med caféer och restauranger och här finns ett rikt konst- och kulturliv med olika evenemang. “Wellywood”, Nya Zeelands svar på Hollywood, blomstrar tack vare Wellington-bon Peter Jackson, som regisserade Sagan om ringen-filmerna.

5. Valencia

Den här kaxiga spanska staden överskuggades länge av Barcelona och Madrid. Men inte längre. Utan att förlora sin provinsiella charm har Valencia blivit en internationell stad och 2011 är staden värd för en av de stora Formel 1-tävlingarna och har även blivit framröstad som European Capital of Sport 2011.

6. Iquitos

Efter dagar på båt längs Amazonas floder hittar du Iquitos, en peruansk djungelpärla som chockerande nog sjuder av liv och som nyligen fått en boom av turister. Här finns klubbar som låter salsatonerna och rocken ljuda till tidig morgontimma.

7. Gent

Gent är en okänd heting som ligger i det lilla landet Belgien, mellan Bryssel, Bruges och Antwerpen. Här gömmer sig otippat en av Europas vackraste panoramavyer över vattnet, spännande arkitektur, liksom ett rikt festivalliv.

8. Delhi

2011 är det 100 år sedan staden grundades. Delhi är också snyggare än någonsin. Stadens infrastruktur har rustats upp och nu finns bland annat en supermodern tunnelbana i futuristisk stil.

9. Newcastle

Det här kan vara Australiens mest underskattade stad. Här finns schysta surfstränder, ett subtropiskt klimat, ett stort utbud av bra restauranger med kök från hela världen och ett liviligt nöjesutbud. Det är också bara en timmes bilkörning västerut till vindistriktet Hunter Valley, söderut till Lake Macquarie med sina segelbåtar, och norrut till val-och hajsafari och sandsurfing.

10. Chiang Mai

Chiang mai har snappat upp influenser från alla möjliga håll. Stämningen här är bohemsikt chic med en vänlig och kosmopolitisk känsla. Här hittar du välbevarade tempel och äventyr.

Hitta billiga resor till New York, New York, USA här.

Flyg till New York

Flyg till Delhi

Flyg till Valencia

Flyg till Tel Aviv

Flyg till Chiang mai

Hitta boende i New York

Om New York New York, USA

Staden som aldrig sover - New York med Manhattan i spetsen är mångas favoritstad med en puls och ett utbud som slår det mesta. Central Park i mitten kantas av raka gator fyllda av skyskrapor med butiker, restauranger, företag och bostäder. Alla delar med sin charm och sitt utbud.
Nöjesliv
Konst
Kultur
Weekend
Storstad
Nattliv
Shopping
26°
Klimat i september
Empire State Building i solnedången
1 / 53
2 / 53
"Lilla huset" på taket ...
8 / 53
Top of the Rock
10 / 53
Looking out ...
11 / 53
Madison Squar Garden
13 / 53
Yankee Stadium
14 / 53
Mumsiga våfflor.
16 / 53
New York City Skyline
19 / 53
Damn Good Panncakes with Strawberries
20 / 53
Statue of LIberty
24 / 53
Julfint på Wall Street
26 / 53
Central Park Friendship by David Thornell
27 / 53
Empire State Buildning
30 / 53
Mamma Mia & TImes Square
35 / 53
Grand Central Terminal
36 / 53
Brandbil i New York
39 / 53
Flat Iron Building
42 / 53
Eden Garden, Union Square
43 / 53
"Seinfeld-restaurangen" (the Monks)
45 / 53
Högst upp på Empire State Building
48 / 53
Brooklyn Bridge
49 / 53